Hamilelikte Üzüm Yenir mi? Gebelikte Üzüm Yemenin Faydaları
Porsiyona dikkat edildiği ve iyi yıkandığı sürece gebelikte üzüm yemek güvenlidir.
Hamilelikte üzüm tüketimi, porsiyona dikkat edildiği ve iyi yıkandığı sürece güvenlidir. Zira oldukça sağlıklı bir meyve olan üzüm vitaminler, folik asit, pektin ve lif açısından zengindir. Ayrıca anne ve bebek sağlığını korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Bununla birlikte doğal şeker içeriği yüksek olduğundan, gestasyonel diyabet riski olan anne adaylarının gebelikte üzüm yemek için doktorlarına danışması en sağlıklı seçenektir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte üzüm yenir mi, gebelikte üzüm yemenin faydaları nelerdir gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Üzüm Yenir mi?
Hamilelikte üzüm yemek anne ve bebek için güvenlidir. Diğer bir deyişle, gebelikte gönül rahatlığı ile üzüm tüketilebilir. Zira oldukça sağlıklı bir meyve olan üzüm, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken lifli yapısı ile kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Ancak diyabeti olan veya diyabet açısından risk altında olan anne adaylarının dikkatli olması ve doktoruna danışarak tüketmesi önerilmektedir. Gelin şimdi gebelikte üzüm yemenin faydaları neler, daha detaylı inceleyelim.
Gebelikte Üzüm Yemenin Faydaları
Hamilelikte üzüm yemenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
1. Antioksidanlar Bakımından Zengin
Üzüm hem size hem de bebeğinize fayda sağlayabilecek birçok türde antioksidan içerir. Antioksidanlar bilindiği gibi bağışıklığı güçlendirip iyileşmeyi destekler. Bununla birlikte antioksidan içeriği yüksek olan yiyecekler gebelikte preeklampsi, fetal büyüme geriliği ve düşük riskini azaltabilirler.
2. İyi Bir Lif Kaynağı
Hamileliğe bağlı diyabet ve preeklampsi riskini azaltmak için lif tüketmek önemlidir. Ayrıca lif yaygın bir hamilelik şikâyeti olan kabızlıktan kaçınmak için de oldukça faydalıdır. Üzüm bol miktarda lif içerir ve günlük alınması gereken lifin önemli bir kısmını karşılar.
3. Sıvı Miktarını Destekler
Hamilelik sırasında bebeğin gelişimini destekleyen amniyon sıvısı miktarını korumak ve sindirime yardımcı olmak için bol bol sıvı almak gerekir. Üzümün neredeyse %90’ı sudan oluşur ve bu oran, su içmenin yanı sıra ihtiyacınız olan sıvıyı almanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.
4. Vitamin İçeriği Yüksek
Üzüm, sağlıklı bir hamileliği destekleyen çok sayıda vitamin içerir. Örneğin kendi sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için C vitamini tüketmeniz oldukça önemlidir. Yaklaşık 10 adet üzümde 1,5 miligram C vitamini bulunur. Üzüm aynı zamanda bebeklerin göz gelişimi için oldukça önemli olan A vitamini açısından da zengin bir meyvedir.
5. Demir Açısından Zengin
Üzüm, sağlıklı bir hemoglobin seviyesini korumaya yardımcı olacak kadar demir içerir. Özellikle kırmızı üzüm demir açısından epey zengindir. Bu nedenle kansızlık şikâyeti olan kadınlar için iyi bir atıştırmalık olabilir.
6. Kolesterol Seviyelerini Kontrol Eder
Kırmızı üzüm kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olan resveratrol bileşikleri içerir. Bu enzimin kan yağını kontrol altında tutan safra performansını iyileştirdiği biliniyor. Fazlası zararlı olsa da üzümdeki resveratrol miktarının anne ve bebek için riskli olmayacağı biliniyor.
7. Krampları Önlemeye Yardımcı Olur
Hamilelik sırasında kramplarla çok sık karşılaşılır. Üzüm, içerdiği magnezyum sayesinde gebelikte krampların büyük ölçüde azalmasına yardımcı olabilir.
Güvenlik Önlemleri
Hamilelikte kırmızı üzüm veya yeşil üzüm yemek genellikle güvenlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı güvenlik önlemleri bulunuyor. Eğer gebelikte üzüm yiyecekseniz, aşağıdakileri aklınızda bulundurmanızda fayda var:
1. Üzüm Yiyin Ancak Takviyelerden Kaçının
Üzümün içerdiği resveratrol, bir antioksidan olarak genel sağlığın iyileştirilmesine büyük katkı sunar. Ancak yapılan bir çalışma, bu içeriğin yüksek miktarlarda alınmasının fetüste pankreas hasarına neden olabileceğini gösteriyor. Makul miktarda üzüm tüketildiğinde böyle bir etkinin oluşması beklenmez ancak piyasada satılan resveratrol içerikli takviyelerin kullanılması kesinlikle önerilmiyor.
2. Diyabetiniz Varsa Doktorunuza Danışın
Üzüm doğal şeker içeriği yüksek bir meyvedir. Bu nedenle diyabetiniz varsa veya gestasyonel diyabet açısından risk altındaysanız üzüm tüketmeden önce doktorunuza danışmak en güvenli seçenektir.
3. Yemeden Önce İyice Yıkayın
Üzüm de dahil olmak üzere yiyeceğiniz tüm sebze ve meyveleri akan suyun altında iyice yıkamaya özen gösterin. Zira bunları böcek ilacı, kir veya tozdan arındırmadan tüketmek gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var