İnansak mı Bilemedik: Hamilelikte Nar Tüketimiyle İlgili İlginç Hurafeler

İnansak mı Bilemedik: Hamilelikte Nar Tüketimiyle İlgili İlginç Hurafeler
11 Ocak 2021

Hamilelikte nar tüketimiyle ilgili ilginç hurafeler ve diğer merak edilenler yazımızda...

Hamilelikte nar yemek, hem anne hem de bebek için fazlasıyla yararlıdır. Zira antioksidan özellikler taşıyan bu meyve tam bir C vitamini deposudur. Anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bakımından fazlasıyla zengindir. Üstelik yapılan bir araştırma, gebelikte nar tüketiminin plasenta sağlığını olumlu etkilediğini ortaya çıkartmıştır. Ancak çoğu kadın, toplumda yer edinen yanlış bilgiler yüzünden gebelik döneminde nar gibi faydalı bir meyveyi tüketip tüketmemek konusunda kararsız kalıyor. Özellikle “Hamilelikte nar yemek düşüğe neden olur mu?” ya da “Hamilelikte nar yemek bebekte leke yapar mı?” gibi sorular anne adaylarının kafasını bir hayli karıştırıyor. Ancak bu inanışları destekleyen herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Aksine uzmanlar, hamilelikte nar yemenin zararlı olmadığını, gün içinde 1 porsiyon nar tüketmenin anne ve bebek için oldukça faydalı olacağını belirtiyor. 


Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte nar tüketimi ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Hamilelikte Nar Yemek Bebek İçin Zararlı mı?

Yüzyıllardan beri bereket ve gücün sembolü olan nar; kınagiller familyasına ait olan çekirdekli tatlı/ekşi bir meyvedir. Ilıman iklimleri sevdiği için ülkemizde de özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde bolca yetiştiriliyor. Kış aylarında büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilen bu meyve, lezzetli oluşunun yanı sıra sağlık için de oldukça faydalıdır. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde hem kış hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor hem de sağlığın iyileştirilmesine olumlu katkılarda bulunuyor. Ayrıca nar suyunun içinde yer alan yüksek yoğunluktaki fitokimyasallar, kansere karşı koruma sağlarken, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi konusunda da önemli rol oynuyor. Narın böylesine sağlıklı etkileri olsa da hamilelik döneminde çoğu kadın bebeğine zarar gelmemesi için yediği her besini sorguluyor. Kararsız kalınan ve hatta kaçınılan besinlerin başında ise nar geliyor. Zira halk arasında, hamilelikte nar tüketmenin düşüğe neden olabileceğine dair bir inanış bulunuyor. Peki, hamilelikte nar yemek zararlı mı? Gebelikte nar yemenin zararlı olabileceğini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine yapılan çalışmalar, hamilelikte nar yemenin plasentayı daha sağlıklı hale getirebileceğini göstermektedir.  Ayrıca içerdiği folik asit sebebiyle, doğum kusurlarını önlemeye de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla uzmanlar, porsiyona dikkat etmek kaydıyla hamilelikte nar veya nar suyu tüketmenin anne ve bebek için hiçbir zararı olmadığını belirtmektedir.

Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?

İnansak mı Bilemedik: Hamilelikte Nar Tüketimiyle İlgili İlginç Hurafeler

Hamilelikte Nar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hamilelikte nar tüketmek, anne ve bebek açısından herhangi bir risk oluşturmuyor. Peki, düzenli tüketildiğinde sağladığı insan sağlığına olan faydaları neler? İşte narın faydaları…

1. Çok Güçlü Bir Antioksidandır

Antioksidan içeriği en güçlü meyvelerden biri de nardır. 1 adet nardan elde edilen nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının %40’ını tek başına karşılar. C vitamininin ise her türlü enfeksiyona karşı savaştığı ve kansere karşı koruma sağladığı bilinmektedir.

2. Sindirim Sistemini Düzene Sokar

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için günlük ortalama 25 gram posa tüketilmelidir. Çok önemli bir posa içeriğine sahip olan nar, bu özelliği ile şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.

3. Bilişsel Fonksiyonları Güçlendirir

Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma, düzenli nar tüketiminin hafızayı güçlendirdiğini ve bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle beslenme yetersizliğine karşı gelişen unutkanlık ve odaklanma gibi problemler için nar tüketimi önerilmektedir.

4. Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Korur

Kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen nar, dokulara yeterli miktarda oksijen ve kan ulaşmasına yardımcı olur, kalp krizi riskini düşürür. Ayrıca tansiyon dengeleyici özelliği nedeniyle özellikle yüksek tansiyona sahip kişilerin yemesi önerilmektedir. Ancak hastalıklara bağlı kullanılan ilaçlarla etkileşime girmemesi için mutlaka doktor onayı alınmalıdır.

5. Folik Asit Sebebiyle Doğum Anomalilerini Önlemeye Yardımcı Olur

Gebelik planlayan kadınların en az 3 ay önce başlaması önerilen folik asit takviyeleri, bebekte doğumsal anomalilerin görülme riskini düşürür. Nar da folik asit açısından zengin bir meyve olduğundan, hamilelik döneminde günde 1 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.

6. Kansızlığa İyi Gelir

Nar, demir minerali bakımından da zengindir. Bu sayede demir eksikliğine bağlı gelişen anemi gibi problemlerin önlenmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Ayrıca yapılan son çalışmalar, narın kan pıhtılaşmasını düzene soktuğunu ortaya çıkartmıştır.

7. Cildi Yeniler

Zengin antioksidan içeriği ile nar, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Bu da cildin daha canlı, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.

8. Gelişmekte Olan Bebeğin Beynini Korumaya Yardımcı Olur

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, nar suyunun anne karnındaki bebeğin beynini koruduğuna ve oksijen yetersizliğinde bile beynin hasar görmesini engellediğine dair bulgulara rastlanılmıştır.

Hamilelikte Avokado Yemenin İnanılmaz Faydaları!

İnansak mı Bilemedik: Hamilelikte Nar Tüketimiyle İlgili İlginç Hurafeler

Hamilelikte Nar Yemek Bebekte Leke Yapar mı?

Hamilelikte nar yemenin bebekte leke yapıp yapmayacağı hamile kadınlar tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Çünkü toplumda nar lekesinin bebekte doğum lekesine sebep olabileceği düşünülüyor. Fakat bunu destekleyen hiçbir bilimsel çalışma veya uzman açıklaması bulunmuyor. Hamilelikte nar yemek bebekte leke yapar mı sorusunu da cevapladığımıza göre, nar ile ilgili diğer merak edilenlere geçebiliriz.

Doğum Lekesi Neden Olur?

Hamilelikte Nar Yemek Cinsiyet Konusunda Belirleyici midir?

Halk arasında çeşitli yiyeceklerin bebeğin cinsiyeti üzerinde etkili olabileceğine inanılıyor. Örneğin nar yemenin kız bebek ihtimalini artırdığı düşünülüyor. Ancak bu inanış hurafeden öteye gidemiyor, çünkü bebeğin cinsiyetinin tek belirleyicisi yumurtayı dölleyen spermin kromozom özellikleridir. Eğer X kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse bebek kız, Y kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse bebek erkek oluyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, bebeğin cinsiyeti üzerinde belirleyici olan tek faktör, babanın sperm hücresidir ve gebelik oluşur oluşmaz bebeğin cinsiyeti aslında bellidir. Ancak cinsiyetin ultrasonda görülmesi en erken 13. – 14. haftalarda mümkün olmaktadır. Dolayısıyla hiçbir yiyeceğin, bebeğin cinsiyeti üzerinde etkili olabileceği düşünülmemelidir.

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

İnansak mı Bilemedik: Hamilelikte Nar Tüketimiyle İlgili İlginç Hurafeler

Nar Yemek Hamile Kalmayı Kolaylaştırır mı?

Nar, birçok kültürde yüzyıllardır doğurganlığın sembolü olmuştur. Toplumda da narın hamile kalmayı kolaylaştırdığına ilişkin yaygın bir inanış bulunmaktadır. Peki, gerçekten nar hamile kalmayı kolaylaştırıyor mu? Oksidatif stresin erkeklerde sperm işlev bozukluğuna, kadınlarda ise doğurganlığa olumsuz etkilerde bulunduğu biliniyor. Nar suyunun oksidatif stresi etkileme yeteneği ve sahip olduğu yüksek antioksidan içeriği ise doğurganlığı dolaylı yoldan destekliyor diyebiliriz. Ancak 1 yıla yakın süredir korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamıyorsa, mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalı ve sebebi araştırılmalıdır. Teşhis konduktan sonra ise uygun tedaviye başlanılmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.