Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?
08 Haziran 2023

Kabızlık, anal fissür, polipler veya ülsetarif kolit gibi hastalıklar hamilelikte rektal kanamaya yol açabilir.

Hamilelikte makattan kan gelmesi aslında oldukça sık karşılaşılan bir durum. Zira bu dönemde anne adayları kabızlık, hemoroid veya anal fissür gibi problemlere daha açık hâle geliyor. Dolayısıyla hamilelikte dışkıda kan olması da çoğu zaman bunlara bağlı olarak gerçekleşiyor. Bununla birlikte polipler, crohn veya ülseratif kolit gibi hastalıklar da hamilelikte makattan kan gelmesine neden olabileceğinden, böylesi bir durumda mutlaka muayene olmak ve kanamanın nedenini öğrenmek gerekiyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte makattan kan gelmesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

Hamilelik, bir kadının vücudunda pek çok değişikliğe yol açar. Örneğin hormonlar nedeniyle sindirimin yavaşlaması ve bebeğin büyüdükçe sindirim organlarına baskı yapması kabızlığı tetikleyebilir. Bu durumda hamilelikte dışkıda kan görmek oldukça olasıdır. Bununla birlikte yine yaşanan değişimler anne adaylarını hemoroid ve anal fissür gibi rahatsızlıklara daha yatkın hâle getirdiğinden, bunlara bağlı olarak da hamilelikte makattan kan gelmesi söz konusu olabilir. Böylesi bir durumda muayene olmak ve kanamanın nedenini mutlaka öğrenmek gerekir. Ciddi olasılıklar ekarte edildikten sonra doktorun önerdiği yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviye uyum sağlayarak şikâyetler hızlıca giderilebilir.

Hamilelikte Rektal Kanama Neden Olur?

Hamilelikte makattan kan gelmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bazı olasılıklar ise şu şekildedir:

1. Kabızlık

Hamilelikte rektal kanamanın en sık karşılaşılan nedeni kabızlıktır. Zira hamilelikte artan bazı hormonlar kabızlığı tetikleyebiliyor. Bunu önlemenin yolu ise bol su içmek ve lif açısından zengin gıdalarla beslenmektir. Aynı zamanda riskli bir gebelik söz konusu değilse, egzersiz veya yürüyüş gibi aktivitelerle de kabızlığın önüne geçilebilir. Buna ek olarak kullanılan demir takviyeleri de kabızlığa yol açabileceğinden, eğer demir takviyesi kullanıyorsanız doktorunuzdan en az yan etkiye neden olabilecek takviyeyi önermesini rica edebilirsiniz.

2. Hemoroid

Hamilelik sırasında pelvis, rektum ve makat da dahil olmak üzere vücudun her yerine kan akışı artar. Bebek büyüdükçe ve iç organlara baskı yapmaya başladıkça rektal kan damarları şişip hemoroide neden olabilir. Ağrı, kaşıntı gibi semptomlara yol açan hemoroid bazen kanamaya da sebep olabilir. Eğer hamilelikte rektal kanama sebebi hemoroid ise doktorunuz bol su içmenizi ve lifli gıdalarla beslenmenizi isteyecektir. Ayrıca şikâyetlerinizi hafifletmek için topikal kremler reçete edebilir, soğuk kompresler yapmanızı önerebilir.

3. Anal Fissür

Anal fissür, anüsün mukozal astarında yırtılma olmasıdır. Genellikle kabızlıktan kaynaklanan anal fissür, parlak kırmızı kanamaya ve ciddi bir ağrıya yol açabilir. Bunu tedavi etmek için doktorunuz oturma banyosu yapmanızı önerebilir ve daha fazla lifli besinler tüketmenizi tavsiye edebilir. Ayrıca çatlağın daha hızlı iyileşmesi için bazı topikal kremler reçete edebilir.

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

4. Polipler

Polipler, kolon veya rektumun iç astarının içine doğru çıkıntı yapan küçük lezyonlardır. Artan kilo, sigara kullanımı ve yaşın ilerlemesiyle birlikte daha sık görülürler. Çoğu iyi huyludur ancak koyu renkli kanamalara sebebiyet verebilirler. Ayrıca dışkının siyah ve kokulu olmasına da neden olabilirler.

5. Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit ve Proktit

Bunların hepsi, sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde aralıklı iltihaplanmaya neden olabilen hastalıklardır. Hamilelik sırasında alevlenerek kanamaya yol açabilirler. Neyse ki hiçbirinin hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Hamilelikte Dışkıda Kanı Önlemek İçin İpuçları

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere, hamilelikte rektal kanama denilen durumun en sık karşılaşılan sebebi kabızlıktır. Bu nedenle kabızlığı kontrol altına almak, çoğu durumda kanamayı önleyecektir. Bununla birlikte daha ciddi olasılıkları ekarte etmek için mutlaka muayene olun.

  • Günlük öğünlerinizdeki lif miktarını artırmaya çalışın.
  • Gün içinde yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Minimum 8 – 10 bardak su içmeye dikkat edin.
  • Eğer riskli gebeliğiniz yoksa ve doktorunuz aksini önermiyorsa günlük rutininize egzersiz veya yürüyüş ekleyin.
  • Kullandığınız demir takviyeleri kabızlığı tetikleyebileceğinden doktorunuzdan en az yan etkiye neden olan takviyeyi önermesini rica edin.
  • Hemoroid veya anal fissürünüz varsa tuvalet sonrası temizliği olabildiğince nazik yapın.
  • Doktorunuz önerdiyse günlük oturma banyosu deneyin.
  • Ağrı veya kaşıntı için doktorunuz topikal krem veya ilaç reçete ettiyse bunları düzenli bir şekilde kullanın.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.