Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?
15 Eylül 2021

Birçok ebeveyn bebeklerinin üşüyüp üşümediğini el ve ayaklarından kontrol etse de aslında bu pek güvenli bir yöntem değildir. Zira el ve ayaklar kan dolaşımının en uç bölgeleri olduğu için vücudun geri kalan kısmından biraz daha soğuk olması normaldir. Peki, bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Neredeyse her annenin içine düştüğü yanılgılardan biri de bebeklerinin sürekli üşüdüğünü düşünmektir. Özellikle kış aylarında ortam ısısı ideal olmasına rağmen bebekleri kat kat giydirmek, onları rahatsız edeceği gibi terleyip hastalanmalarına bile sebep olabilir. Peki, bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır? Bir bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en pratik yolu göğüs veya enselerini kontrol etmektir. Eğer bebeklerin göğüs veya ense bölgesi soğuksa, bu durum üşüdüklerinin bir göstergesi olabilir. Diğer bir yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını ölçmektir. 36 – 37 derece vücut sıcaklığı idealken, 36 derecenin altı bebeğin üşüdüğünü düşündürebilir.

Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Birçok ebeveyn bebeklerinin üşüyüp üşümediğini el ve ayaklarından kontrol etse de aslında bu pek güvenli bir yöntem değildir. Zira el ve ayaklar kan dolaşımının en uç bölgeleri olduğu için vücudun geri kalan kısmından biraz daha soğuk olması normaldir. Yine benzer şekilde yanlış bilinen bir diğer metot da bebeğin kaka rengine göre üşüyüp üşümediğini tahmin etmektir. Oysa bebeğin kaka rengi tamamen beslenmesi ve sindirim sistemiyle ilgili. Dolayısıyla bebeğin kaka rengine bakarak üşüyüp üşümediği hakkında yorum yapmak güvenli bir sonuç vermeyecektir. Peki, bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı yolu ense veya göğsünü kontrol etmektir. Eğer ense veya göğüs bölgesi soğuksa, bebek üşüyor olabilir. Diğer bir yöntem ise direkt vücut sıcaklığını ölçmektir. Bebeklerde 36 – 37 derece vücut sıcaklığı idealken, 36 derecenin altı üşüyor olabileceğini gösterir. Ölçüm yaparken dijital termometre kullanmak veya temassız ateş ölçer kullanmak ebeveynlere en güvenli sonucu verecektir.

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Yenidoğan Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebekler anne karnında huzurlu, güvenli ve sıcak bir ortamda gelişimini sürdürür. Doğumdan sonra ise cilt altı yağ dokuları henüz yeterli kalınlığa ulaşmadığı için vücut ısılarını sabit tutmakta zorlanabilirler. Bu sebeple doğumdan sonraki ilk birkaç ay, bebeğin bezini değiştirirken uzun süre çıplak kalmamasına ve banyo sürelerinin uzamamasına dikkat edilmelidir.

Yenidoğan bebeklerin üşüyüp üşümediği de yukarıdaki yöntemle anlaşılabilir. El ve ayaktan ziyade ense veya göğüs kısmından sıcaklık kontrolü yapılabilir veya termometre ile vücut sıcaklığı ölçülebilir.

Bebeklerin Yüzü Neden Soğuk Olur?

Bebeklerde yüz soğukluğu da ebeveynler tarafından bir üşüme belirtisi olarak algılanır. Bu kısmen doğrudur ve bebeğin üşüdüğünün bir göstergesi olabilir. Dolayısıyla bebeğinizin yüzü, burnu ve yanakları soğuksa ortam ısısını kontrol etmek faydalı olacaktır.

Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Üşümemesi İçin Neler Yapmak Gerekir?

Bebeğinizin üşüdüğünden endişe ediyorsanız aşağıdaki basit önlemleri alabilirsiniz:

Oda Isısını Kontrol Edin

Hem bebekler hem de yetişkinler için ideal sıcaklık 22 – 24 derece arasıdır. Oda sıcaklığını bu seviyelerde tutmanız bebeğinizin soğuktan hastalanmasını veya sıcaktan huzursuz olmasını önlemeye yardımcı olur.

Bebekli Evde Klima Kullanımı Nasıl Olmalı?

Mevsime Uygun Giydirin

Annelerin özellikle kışın düştüğü en büyük hata bebeği kat kat giydirmektir. Bu durum bebeğin huzursuz olmasından isilik gibi cilt problemleri geliştirmesine ve hatta hastalanmasına dahi sebep olabilir. Dolayısıyla oda sıcaklığı ideal seviyedeyse, bebeğinizi kendinizden bir kat fazla giydirmeniz yeterli olacaktır.

Pamuklu Kumaşlar Tercih Edin

Sentetik kumaşlar bebeklerin cildini tahriş eder. Ayrıca teri çekmeyeceği için bebeğin hastalanmasına sebep olabilirler. Pamuk gibi nefes alan kumaşlardan üretilen giysiler ise bebeğin vücut ısısını ve sağlığını korumaya yardımcı olur.

Banyo Süresini Olabildiğince Kısa Tutun

Özellikle kış aylarında ve yenidoğan döneminde banyo sürelerini olabildiğince kısa tutmaya çalışın. Bebeklerin cilt altı yağ dokusu yetişkinler kadar gelişmediği için üşümeye daha meyillidirler.

Kışın Bebekler Nasıl Giydirilmeli?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.