Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?
31 Mart 2020

Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri de ateştir. Bir anda yükselen ateş, ebeveynleri en çok kaygılandıran durumdur.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri de ateştir. Bir anda yükselen ateş, yeni anne baba olmuş bireyleri en çok kaygılandıran durumdur. Peki, Bebeklerde ateş neden olur? Bebeklerde ateş nasıl ölçülür? Ateşi düşürmek için neler yapılır? Detaylar yazımızda…

Bebeklerde Ateş Neden Olur, Nasıl Ölçülür?

Ateş; aslında bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Vücut ısımızı düzenleyen merkez dengenin bozulması ile ortaya çıkar. Bebeklerde ateşin en sık rastlanılan sebebi viral enfeksiyonlardır. Ancak bakteriyel enfeksiyonlar da  (pnömoni gibi) ateşe neden olabilirler. Yani, basit bir soğuk algınlığı ateşe sebep olabileceği gibi ağır bir menenjit de ateşin yükselmesine neden olabilir. Bunun yanında bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, diş çıkarma dönemi ya da kullanılan ilaçlar da ateşin yükselmesine zemin hazırlayabilir.

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?

Bebeklerin ateşi nereden ölçülür sorusu da anne babaların en merak ettiği konulardan biridir.  Bebeklerde ateş kulaktan, koltukaltından, ağızdan, makattan ve alından ölçülebilse de bazı yöntemlerin hata payı olabilmektedir.

Alından Ateş Ölçümü: Hata payını azaltmak için termometrenin en az 10 dakika aynı ortamda kaldığına emin olun. Daha sonra bebeğinizin saçlarının olmadığı alın bölgesine termometreyi dokundurarak ateşini ölçün. Temassız termometre kullanıyorsanız, kullanım kılavuzunda yazan mesafe boşluğunu bırakarak (genelde 5 cm) alnına yaklaştırın ve ölçüm yapın.

Bebeklerde Makattan Ateş Ölçümü: Makattan ölçüm en güvenilir sonuçları verir. Ancak yenidoğan bebeklerde makatta zedelenmeye sebep olabileceğinden tavsiye edilmemektedir. Daha büyük bebeklerde ise güvenli bir şekilde uygulanabilir. Bunun için önce bebeğinizi bacakları aşağıya sarkacak şekilde kucağınıza yatırın. Ardından elinizle anüsün görünür hale gelmesini sağlayın ve dereceyi anüse (2 cm içeride olacak şekilde) yerleştirin. 2 dakika beklettikten sonra sonucu verecektir. İşlem sonrası dereceyi dezenfekte etmeyi unutmayın.

Koltukaltından Ateş Ölçümü: Uygulaması kolay olduğu için en sık tercih edilen yöntemdir. Önce bebeğinizin üstünü çıkarın ve koltuk altının terli olmadığına emin olun. Ardından derecenin ucunu koltukaltına yerleştirin ve kolunu sıkıca kapatın. Bu pozisyonda 2 – 3 dakika tuttuktan sonra sonuç belli olacaktır.

Kulaktan Ateş Ölçümü: 6 aydan küçük bebekler için önerilmemektedir. Kulaktan ölçüm yapılacaksa hep aynı kulak tercih edilmelidir. Eğer kulak enfeksiyonu veya kulakta akıntı varsa bu yöntem tercih edilmemelidir. Aşağıdaki durumlarda ise yanıltıcı sonuçlar çıkabilir;

  • Bebeğiniz kulağının üstüne yattıysa,
  • Kulağını kapatan şapka-bere taktıysa,
  • Banyodan yeni çıktıysa kulak ölçümü güvenli sonuç vermeyebilir.

Ağızdan Ateş Ölçümü: Bu yöntem genellikle 4 – 5 yaşındaki çocuklar için tercih edilmektedir. Termometre çocuğun dilaltına yerleştirilir ve 2- 3 dakika beklenir. Bu esnada çocuğun dudaklarının kapalı bir şekilde durması sağlanmalıdır.

En iyi ateş ölçer markaları için linke tıklayın!

Bebeklerin Vücut Isısı Kaç Olmalı?

Vücudun Hangi Bölgesinden Ölçüyorsunuz?
 Hangi Termometre ile Ölçüyorsunuz?
 Normal Vücut Isısı
Makat
Dijital
36.6 - 37.9
Koltukaltı
Dijital
35.7 - 37.3
Kulak
Kızılötesi
35.7 - 37.5
Ağız
Dijital
35.5 - 37.5
  • Bebeğiniz yenidoğan ise hafif ateşlenmelerde dahi doktorunuza başvurmalısınız.
  • Daha büyük bebeklerde 38 derece ateşte doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüden kullanabilirsiniz.
  • Ateş düşürücüye rağmen bebeğinizin ateşi düşmediyse mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Doktora Gitmeden Önce Yapabilecekleriniz

Öncelikle ateşin genellikle bir enfeksiyondan kaynaklandığını bilmelisiniz. Yani bebeğinizin ateşini düşürmeniz, enfeksiyonun tedavi edildiği anlamına gelmez. Yalnızca bebeğinizin daha iyi hissetmesini sağlar. Bu nedenle ateşi kontrol altına alsanız dahi doktorunuzu bilgilendirin. Bebeğinizin ateşi, ateş düşürücüye ve aşağıdaki uygulamalara rağmen düşmüyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Hafif ateşlerde ise doktorunuza gitmeden önce şu adımları uygulayın;

  • Bol sıvı almasına dikkat edin. Anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirin.
  • Eğer ateşi çok hafifse, ilaç vermeden önce ılık bir duş aldırın.
  • Ortam ısısının çok sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Çocuğunuza ince ve pamuklu kıyafetler giydirin.
  • Doktorunuzun onay verdiği ateş düşürücüden kullanın.
  • Ateş dirençliyse ve düşmüyorsa doktorunuza başvurun.

*Hafif ateşlenen bebekler için evde yapılabilecek 5 uygulama!

Bebeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Bu Belirtiler Varsa Gecikmeden Doktora Başvurun

Bebeğinizin ateşi 40 derece ve üzeriyse, sürekli ağlıyor veya inliyorsa, beslenmeyi reddediyorsa, uyku eğilimi varsa, zor nefes alıyorsa, yutkunmada güçlük çekiyorsa, cildinde morarmalar varsa, devamlı kusuyorsa, daha önce havale geçirdiyse, bilinç değişikliği söz konusuysa ve genel görünümü kötü ise zaman kaybetmeden hastaneye başvurmalısınız.

*Havale belirtileri için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.