Bebeklere Yumurta Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?

Bebeklere Yumurta Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?
04 Mayıs 2021

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, yumurtanın ne zaman yedirilebileceğini merak eder.

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeklere yumurtanın ne zaman verilebileceğini merak eder. Zira yumurta, protein ve diğer besin değerleri açısından oldukça zengin bir gıdadır. Uzmanlar, bebeklere haşlanmış yumurtanın 6. aydan itibaren verilebileceğini belirtmektedir. Ancak alerjik reaksiyonlara karşı bebeğin dikkatli bir şekilde izlenmesi önerilmektedir. Çünkü, özellikle yumurtanın beyazı, bebeklerde alerjiye neden olabiliyor. Bu sebeple bebeğe başlangıçta yumurta sarısı yedirmek, 1 yaş civarı da yumurtanın beyazını beslenmeye dâhil etmek öneriliyor.

Bebeklere yumurtanın ne zaman verileceği kadar nasıl verileceği de önemli bir konudur. Örneğin çiğ veya az pişmiş yumurta salmonella riski taşırken, fazla pişmiş yumurtanın besin değeri azalmaktadır. Bu nedenle bebeklere yumurta haşlarken ne cıvık kalması ne de dakikalarca pişirilmesi önerilmektedir. Peki, bebeklere yumurta kaç dakika haşlanır? Bebeklere bıldırcın yumurtası verilebilir mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; aklınıza takılabilecek tüm soruların cevaplarını derledik, keyifli okumalar.

Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, bu dönemde tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını anne sütünden karşılarlar. Ancak 6. aydan sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle 6. ay civarı anne sütünün ek gıda ile desteklenmesi gerekiyor.

Ek gıda döneminde ise bebeğe verilecek besinler, hem onun gelişimi hem de sağlığı için büyük önem taşır. Bu nedenle her anne, bebeğinin beslenmesinde besin değeri yüksek gıdalara yer vermek ister. Yumurta da protein, çinko ve B vitaminleri açısından zengin bir gıda olduğundan, bebeği ek gıdaya geçen birçok anne yumurtanın ne zaman verilebileceğini merak ediyor. Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor. Özellikle ailesinde yumurta alerjisi olan bebekler bu konuda daha fazla risk altında oluyor. Bu sebeple, ek gıda döneminde bebeğin her yeni besinle tanıştırılması sırasında 3 gün bekleme kuralı uygulanması ve bebeğin alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekiyor.

Bunu da Okuyun: Bebeklerin En Az Bir Yaşına Kadar Tüketmemesi Gereken 10 Besin!

Bebeklere Yumurta Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?

Bebeklere Yumurta Nasıl Verilir?

Bebeklere yumurtanın ne zaman verileceği kadar nasıl verileceği de önemli bir konudur. Örneğin çiğ veya az pişmiş yumurta salmonella riski taşırken, fazla pişmiş yumurtanın besin değeri azalmaktadır. Bu nedenle bebeklere yumurta haşlarken ne cıvık kalması ne de dakikalarca pişirilmesi önerilmektedir. Peki, bebeklere yumurta kaç dakika haşlanmalı? Bebekler için en ideal yumurta haşlama süresi 5 – 6 dakikadır. Su ve yumurta koyulan cezve kaynamaya bırakılmalı, su ilk kaynamaya başladıktan sonra 5 – 6 dakika daha pişirilmelidir. Ardından yumurta çıkarılıp soğuk suyun altına tutulduktan sonra soyulup yemeye hazır hâle getirilebilir.

Eğer bebek ek gıdaya yeni başladıysa yalnızca yumurtanın sarısı verilmelidir. Bu aşamada bebeğin 1 yumurta sarısının tamamını tüketmesi beklenmemelidir. Bebeklerin mide kapasitesinin küçük olduğu unutulmamalı, başlangıçta 1-2 çay kaşığı yedirilmelidir. Yumurtanın beyazı ise alerji riskine karşı 10 – 12. ay civarı beslenmeye eklenmelidir. Bebeklere yumurta nasıl verilir sorusunu yanıtladığımıza göre, şimdi bebeklere bıldırcın yumurtası yedirilebilir mi konusuna değinelim.

Bebeklere Bıldırcın Yumurtası Verilebilir mi?

Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasının 1/5 büyüklüğünde olmasına rağmen en az onun kadar fosfor, protein ve demir içermektedir. Bu nedenle ek gıdaya geçişte ailelerin merak ettiği konulardan bir diğeri de bebeklere bıldırcın yumurtasının ne zaman verilebileceğidir. Bıldırcın yumurtası, besin değeri açısından zengin olsa da alerji potansiyeli tavuk yumurtasına göre biraz daha fazladır. Ayrıca östrojen içerdiği için fazla tüketilmesi halinde çocuklarda erken ergenliğe sebep olabilmektedir. Protein içeriğinin fazla olması da bebeklerin böbreklerine fazla yük bindireceğinden 2 yaşından önce tüketilmesi önerilmemektedir. 2 yaşından büyük bebeklere ise doktorunun önerisiyle haftada bir kez, tam pişmiş bıldırcın yumurtası yedirilebilir.

Bebeklere Yumurta Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?

Bebekler İçin Yumurtanın Faydaları

Eğer bebeklerde yumurta alerjisi yoksa, tüketebilecekleri en iyi protein kaynaklarından biri yumurtadır. Ayrıca yumurta, bebeklerin demir, çinko, B vitaminleri ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılama konusunda da oldukça ideal bir besindir. Bebekler için yumurtanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • B2 vitamini açısından zengindir. Bu da bebeklerin özellikle deri ve göz gelişimine fayda sağlar.
  • Yumurta, içerdiği kolin sayesinde bebeklerin beyin gelişimini destekler.
  • Hücrelerin gelişmesinde önemli rol oynar. Sindirim ve solunum sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Demir ve omega 3 içeriği sayesinde hafızayı destekler, enfeksiyonlardan korunmaya olanak tanır.

Bebekler İçin Yumurtalı Tarifler

1. Tarif (6+ Ay)

Malzemeler: 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt veya anne sütü.

Yapılışı: Yumurtayı çiğ kalmayacak şekilde haşladıktan sonra beyazını ayırın. Sarısını ise bir çatal yardımıyla ezin. Üzerine yoğurt veya anne sütünü ekleyip iyice püre haline getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

2. Tarif (8+Ay)

Malzemeler: 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tam buğday unu, ½ tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuzsuz beyaz peynir.

Yapılışı: Tüm malzemeleri çatalla ezip karıştırın. Ardından tereyağını tavaya koyup üzerine hazırladığınız karışımı ekleyin. Çiğ kalmayacak şekilde altlı üstlü pişirin.

Bunu da Okuyun: Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz 4 Bebek Bisküvisi Tarifi!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.