Bebeklere Domates Ne Zaman ve Nasıl Yedirilir?

Bebeklere Domates Ne Zaman ve Nasıl Yedirilir?
14 Şubat 2024

Bebeklerin domates tüketimiyle ilgili merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Domates, Türk mutfağındaki yemeklerde sıklıkla kullanılan bir besindir. Bu nedenle bebeği ek gıdaya geçmiş pek çok ebeveyn, bebeklerine domatesi ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Domates, asit içeriği yüksek bir besin olduğundan bebeklerde ağız kenarında döküntülere, pişiğe ve hatta reflünün daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, bebeklerde domates tüketimi için genellikle 1 yaşın beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak kabuğu soyulmuş ve pişirilmiş domatesin 9. ay itibariyle de kullanılabileceğini belirtiyorlar. Eğer domates tüketiminden sonra bebekte alerjik bir reaksiyon gelişmezse yavaş yavaş bebeğin menülerine dahil edilmeye başlanabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklere domates ne zaman verilir, bebeklere domates nasıl yedirilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Domates Ne Zaman Verilir?

Bebeklere domates 1. yaşından sonra yedirilebilir. Ancak pişmiş ve kabuğu soyulmuş domates 9. aydan sonra da bebeğin menüsüne dahil edilebilir. Burada önemli olan nokta bebeğin gelişimi, sağlığı ve alerji durumudur. Her bebek farklı bir gelişim sürecine sahip olduğundan, bebeğinizin ne zaman domates yemeye başlayabileceğini en iyi sağlığını takip eden doktor bilir. Bu nedenle domates tüketimine başlamadan önce çocuk doktorunuza danışmak sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte domates yüksek asit içeriğine sahip bir besin olduğundan bebeklerde döküntülere, kızarıklıklara, pişiğe ve hatta reflünün daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle alerjik bebeklerde 1 yaşından önce tüketilmesi önerilmemektedir. Tüketildiği zaman ise kontrollü bir şekilde ilerlenmesi ve 3 gün bekleme kuralının uygulanması tavsiye edilmektedir.

Bebeklere Domates Nasıl Verilir?

Bebeklere domates ilk aşamada pişmiş ve kabuğu soyulmuş bir şekilde verilmelidir. Domatesin pişmesi alerji riskini düşürürken kabuğunun soyulmuş olması sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca kabuğu soyulmamış domates bebeğin ağzına yapışıp öğürme riskini tetikleyebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca domatesin kabuğu soyularak ve pişirilerek yedirilmesi gerekir. Başlangıçta sulu ev yemeklerinin içine ekleyerek verebileceğiniz domatesi, bebeğin yaşı büyüdükçe ve sindirim sistemi geliştikçe ızgara, közlenmiş, sotelenmiş veya kurutulmuş olarak da yedirebilirsiniz. Bu noktada yukarıda da belirttiğimiz gibi domates tüketimine ne zaman başlayabileceğinizi doktorunuza danışmanızı öneririz.

Bebeklere Domates Ne Zaman ve Nasıl Yedirilir?

Bebeklere Domates Yedirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domates sağlıklı bir besin olmasının yanı sıra asit içeriğinden dolayı bebeklerde alerjilere neden olabilir. Bu nedenle bebeğinize domates yedirirken aşağıdaki faktörlere dikkat etmeniz, olası sorunları önlemenize yardımcı olacaktır.

  • Bebeğinize domates yedirmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Özellikle bebeğin kendisinde ve ebeveynlerinde alerji geçmişi varsa bu durum hayati önem taşır.
  • Domates alerjisi yaygın değil ancak mümkündür. Domatese alerjisi olan biri, domatese dokunduktan veya yedikten sonra alerji geliştirebilir. Alerjinin yaygın belirtileri ise hırıltı, öksürük, kaşıntılı deri döküntüleri, karın rahatsızlığı ve kusmadır.
  • Bebeğinize ilk kez domates yedirecekseniz 3 gün bekleme kuralı uygulayın.
  • Eğer domates yedikten sonra bebekte rahatsızlık belirtileri oluşursa domates tüketimine ara verin.
  • Domates tüketimine kabuğu soyulmuş ve iyi pişmiş domatesle başlayın. Başlangıçta püre halinde yedirmeniz daha uygun olacaktır.
  • Bebeğinize ilk aşamada bir çay kaşığından fazla domates yedirmeyin. Alerjik bir reaksiyon görmezseniz, bebeğinizin sindirim sistemi geliştikçe miktarı artırabilirsiniz.

Bebekler İçin Domatesin Faydaları

Domates, insan sağlığı için faydalı olabilecek bir besin bileşimine sahiptir. Aşağıda, domatesin bebekler için olası faydalarından bahsettik:

1. Fizyolojik Fonksiyonları Kolaylaştırır

Domates, folik asitten potasyuma, A vitamininden magnezyum ve koline kadar çeşitli mikro besinler içerir. Bebekler ise çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını yerine getirebilmek için bu besinlere ihtiyaç duyar. Örneğin içerdiği vitaminler iyi görme ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olurken magnezyum sinir, kas ve enzim fonksiyonu için hayati öneme sahiptir.

2. Sindirim Sağlığını Destekler

Domatesin %94’ten fazlası sudan oluşur. Ayrıca diyet lifi ve kabızlıkla mücadele edebilen bir flavonoid olan naringenin içerir. Tüm bunlar sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

3. Genel Sağlığı Korumaya Yardımcı Olur

C vitamini, flavonoidler, karotenoidler, fenolik asitler ve glikoalkaloidler, olgun domateslerde bulunan bazı biyoaktif fitokimyasallardır. Yapılan araştırmalara göre bu bileşikler antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip. Bu da domatesin, genel sağlığın korunması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklere Ispanak Ne Zaman Yedirilebilir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk