Kız Bebeklerde Genitâl Yapışıklık: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kız Bebeklerde Genitâl Yapışıklık: Neden Olur, Nasıl Geçer?
10 Mart 2021

Özellikle 0 - 3 yaş aralığında görülen genitâl yapışıklık ile ilgili bilinmesi gerekenleri araştırdık.

Bebeklerde vajinal yapışıklık, cinsel organdaki küçük dudaklar olarak tanımlanan yapıların birbirine yapışarak giriş kısmın, hatta bazen idrar çıkış deliğinin ince bir dokuyla kapanması durumudur. Beyaz- mavimsi renkte olan bu doku bazen ince değil, kalın fibröz bir yapı şeklinde de oluşabilir. Labial füzyon olarak da bilinen vajinal yapışıklık, doğuştan olan bir durum değildir. Genellikle 6. aydan sonra oluştuğu görülmektedir. Nadir olarak bezlenme dönemi bittikten sonra da meydana gelebilir. Nedeni ise genellikle vajinal bölgenin tahriş olmasıdır. Özellikle ıslak mendil gibi tahriş edici maddelerin kullanımının, kız bebeklerde vajinal yapışıklık riskini artıran bir faktör olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, bu bölgeyi nemli tutan salgıların az olması durumunda da bebeklerde labial füzyon görülebilmektedir. Peki, bebeklerde genital yapışıklık nasıl geçer?

Bebeklerde Vajinal Yapışıklık (Labial Füzyon) Nedir?

Bebeklerde vajinal yapışıklık, cinsel organdaki küçük dudaklar olarak tanımlanan yapıların birbirine yapışması durumudur. Yapışıklık oluştuğunda vajinanın giriş kısmı, hatta bazı bebeklerde idrar deliğinin önü ince bir dokuyla kapanır. Beyaz – mavimsi olan bu doku, bazen kalın fibröz bir yapı şeklinde de oluşabilir. Yapışma, genellikle alttan başlayıp üste doğru ilerler. Başlarda bebekte herhangi bir rahatsızlığa yol açmayabilir ancak ilerlediği zaman idrar yapma sorunları ve buna bağlı olarak enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Tıpta labial füzyon olarak adlandırılan bu durum doğuştan olmaz. Genellikle 6. aydan sonra oluştuğu görülmektedir. Bazı kız çocuklarında ise bezlenme dönemi bittikten sonra, hatta ergenlik döneminde dahi görülebilir. Kız çocuklarının yaklaşık %1-3’ünü etkileyen labial füzyon, çoğu durumda herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan, çeşitli bakım önerileriyle kendiliğinden geçer. İnatçı vakalarda ise doktorun reçete edeceği kremler veya cerrahi müdahaleler ile iyileşme sağlanmaktadır.

Kız Bebeklerde Genitâl Yapışıklık: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Vajinal Yapışıklık Neden Olur?

Nedeni tam olarak bilinmese de hijyen yetersizliğinin, tahrişin, sık sık geçirilen mantar enfeksiyonlarının ve pH değeri bebekler için uygun olmayan cilt bakım ürünlerinin kız çocuklarda vajinal yapışıklığa neden olabileceği düşünülüyor. Detaylandırmak gerekirse;

  • Alt temizliğinin aşırı sürterek yapılması,
  • İdrar yolu enfeksiyonu veya mantar enfeksiyonu,
  • Cilt pH değeri ile uyumlu olmayan ıslak mendil vb. ürünlerin kullanımı,
  • Bezin geç değiştirilmesi,
  • Bebeğin sık sık pişik olması,
  • Östrojen gibi bu bölgeyi nemli tutan hormonların az olması gibi durumların, bebeklerde vajinal yapışıklığa neden olabileceği düşünülmektedir.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde Vajinal Yapışıklık (Labial Füzyon) Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde vajinal yapışıklık tedavisi için öncelikle enfeksiyonu veya tahrişi ortadan kaldırmak gerekir. Bunun için de bebek cildiyle uyumlu olmayan, kimyasal içeren ıslak mendillerin kullanımından kesinlikle sakınılmalıdır. Aynı şekilde kullanılan cilt yıkama ürünlerinin pH değeri dikkatli bir şekilde incelenmeli, kullanıldıktan sonra ise bebeğin vücudu bol su ile iyice durulanmalıdır. Alt değişimi için çok beklenilmemeli, bez kirlendikten hemen sonra değişimi sağlanmalıdır. Ayrıca dudakların arasındaki yağ tabakası tamamen temizlenmemelidir. Çünkü oluşan bu tabaka, bölgeyi nemlendirerek büyük ve küçük dudakların birbirine yapışmasını önlemektedir. Bu bakım önerileriyle birlikte, doktorun reçete edeceği kremler 2 – 3 hafta düzenli olarak kullanılmalıdır. İnatçı vakalarda ise cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Müdahale, kesme veya dikme gibi işlemler içermez, künt denilen bir yöntem ile yaklaşık 5 – 6 dakika içerisinde yapışıklık giderilebilir. Labial füzyon, tekrarlama eğilimi olan bir durum olduğundan, bölgesel bakım ve doktor kontrolleri ihmâl edilmemelidir. Ayrıca tahriş edici maddelerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Bebeklerde Vajinal Yapışıklık Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde vajina yapışıklığı, çoğu zaman hiçbir müdahaleye gerek kalmadan 6 ay gibi bir sürede kendiliğinden geçer. Bazı bebeklerde ise 4 - 5 yaşına kadar ara ara nüks etme eğilimi gösterir. Çok az bir kısımda ergenlik dönemine kadar nüks etmeler sürebilir.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Cinsel Organ Anomalileri

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.