Uyku Düzeni ile İlgili Yapılan 7 Hata!

Uyku Düzeni ile İlgili Yapılan 7 Hata!
29 Ocak 2020

Bebeklerde uyku sorunu, pek çok ebeveynin ortak problemidir. Peki, bebeklerde uyku düzeni ne zaman oturur? Uyku rutini nasıl oluşturulur? İşte tüm merak edilenler...

Bebeklerde Uyku Düzeni ile İlgili En Sık Yapılan 7 Hata!

Bebeklerde uyku sorunu, pek çok ebeveynin ortak problemidir. Özellikle yenidoğan döneminde sıkça karşılaşılan bu sorun, bebek büyümeye başladıkça düzene girer. Fakat uyku düzeni oluşturma konusunda annelerin bilmeden de olsa yaptığı hatalar, sürecin uzamasına neden olabilir. İşte, bebeklerde uyku düzeni ile ilgili en sık yapılan o hatalar...

Bebekler İçin Uykunun Önemi

0-3 yaş dönemi, zihinsel ve bedensel gelişim için en kritik süreçtir. Bu dönemde kaliteli uyku; bebeğin öğrendiklerini pekiştirmesini, enerji depolarını doldurmasını ve yeni şeyler öğrenebilmesini sağlayarak zihinsel gelişimini destekler. Aksine geceleri uyuyamazsa veya sık sık uykusu bölünürse, uyku esnasında salgılanan hormonlardan mahrum kalır ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilenebilir. Zira yapılan araştırmaların çoğu, iyi uyuyan bebeklerde hiperaktivite ve depresyon gibi sorunların daha az görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Oyun ile uyku karşılıklı etkileşim halindedir. Bebekler gün içinde zihinsel gelişimlerinin hızlanabilmesi için çeşitli uyaranlara maruz kalmalıdır. Oyun ve oyuncaklar ise, bu uyaranlara en iyi örnektir. Kaliteli uykuysa, bebeğin gün içinde oyun aracılığı ile öğrendiği bilgileri pekiştirmesi, beynindeki nöronlar arasında yeni bağlantılar kurması ve kurduğu bağlantıları güçlendirebilmesi için gereklidir.

Bebeklerde uykunun önemi için buraya tıklayabilirsiniz.

Uyku Düzeni ile İlgili Yapılan 7 Hata!

1) Farklı Saatlerde Uyutmaya Çalışmak

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerin de tutarlı bir uyku programı olmalıdır ve her gün aynı saatte yatırılmaya dikkat edilmelidir. Böylece bir süre sonra bebeğinizin biyolojik saati oluşacak ve belirlediğiniz saat geldiğinde bebeğinizi uyutmanız daha kolay hale gelecek. Ancak yenidoğan bebeklerden bunu beklemek anlamsızdır. Dünyaya alışma süreci, sık aralıklarla emmek istemesi ve ilk aylarda görülen yoğun gaz sancıları, yenidoğan sürecinde uyku düzeni oluşturma çabanızın olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Bebeğiniz 2-3 aylık olduktan sonra bir uyku saati belirleyebilirsiniz.

2) Rutin Oluşturmamak

Bebekler için uyku rutini oluşturmak, uykuya geçişi kolaylaştıran en önemli adımdır. Bu rutini tamamen kendi düzeninize göre oluşturabilirsiniz. Örneğin; akşamları aynı saatte banyo yaptırmak, ardından masaj yapmak veya beslemek gibi adımlardan oluşan bir rutin oluşturabilirsiniz. Uyguladığınız rutinden sonra uyuması için uygun koşulları sağlayıp (ışığın kısılması vb.) uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz. Burada önemli olan, rutine sadık kalmak ve pes etmeden her gün aynı adımları uygulamak… Bir süre sonra bebeğinizin, uyguladığınız adımlardan hemen sonra uykuya geçtiğini göreceksiniz.

*Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

3) Uygun Ortam Yaratmamak

Nasıl ki bizler uyumadan önce ışığı kapatıyor veya sesli ortamdan uzaklaşıyorsak, aynı ortamı bebekler için de sunmalıyız. Ortam ısısını ayarlamak, loş ışık ve sessiz bir ortam, bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracak temel faktörlerdir.

Uyku Düzeni ile İlgili Yapılan 7 Hata!

4) Uyku Belirtilerini Gözden Kaçırmak

Neredeyse her bebek, uykusu geldiği zaman çeşitli hareketlerle bunu belli eder. Bazıları gözlerini kaşır veya esner, bazıları ise huysuzlaşıp yaygara çıkarabilir. Ebeveynlerin bu belirtileri kaçırmaması için dikkatli olması ve uykuyu kolaylaştıracak ortamı sağlaması gerekir.  Aksi halde vücudu, strese bağlı bir hormon salgılayarak onu uyarır ve hepten uykusu kaçar.

5) Fiziksel Rahatlamayı Atlamak

Bebeğinizi uyutmaya çalışmadan önce fiziksel olarak rahatlamasını sağlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin yatmadan en az yarım saat önce beslenme işlemini tamamlamalı ve ardından gazını çıkartmalısınız. Eğer gün içinde kakasını yapmadıysa, karnını hafifçe ovarak kakasını yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Ya da altını mutlaka kontrol etmelisiniz, ıslak bez de onu rahatsız edecek ve uyumasını güçleştirecektir.

6) Gün İçinde Bebekle Vakit Geçirmemek

Bebekler, doğduğu ilk günden itibaren anne ve babasının ilgisine muhtaçtır. Çünkü yeni yeni adapte olmaya çalıştığı bu dünyada, tek güvendiği ve tanıdığı şey sizsiniz… Anne ve babası ile yeteri kadar vakit geçirmeyen çocukların, çoğu zaman uyuma konusunda direndiği biliniyor. Bu yüzden bebeğinize gün içinde mutlaka vakit ayırmalı ve onunla zaman geçirmelisiniz. Yatırırken de onunla birlikte olabilir, dokunabilir veya ninni söyleyebilirsiniz. Böylece annesinin sevgisini hisseden ve kendisini güvende hisseden bebeğiniz, daha rahat uykuya geçecektir.

7) Hemen Pes Etmek!

Bebeğiniz kaç yaşında olursa olsun, uyku düzenini oturtabileceğinizi unutmayın. Bu süreçte ihtiyacınız olan tek şey sabırlı davranmak… Düzenin hemen oturmasını beklemeyin, kendinize ve bebeğinize zaman tanıyın. Önemli olan rutine sadık kalmak, hemen pes etmeyin.

Uyku Düzeni ile İlgili Yapılan 7 Hata!

Bebeklerin Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?

Bebekler, doğdukları ilk günlerde yaklaşık 16-17 saat uyumaya ihtiyaç duyar. Uyku periyotları genelde 2-4 saat arası olur. 6 – 8 haftalık olduklarında gece uykusu bir miktar daha artabilir. Asıl kesintisiz uyku ise genellikle 6. aydan sonra başlar. 6 aylık bebekler eğer iyi beslenmişse 6 saat aralıksız uyuyabilir. Yaş ilerledikçe gündüz uykusu azalıp gece uykusu artacaktır.

Ancak ilk günlerde, bebeğin kan şekerinin düşmemesi için uyusa dahi 2,5 saatte bir uyandırılıp emzirilmesi gerekir. 2-3 aylık olduktan sonra ise uyku düzeni oluşturma için yavaş yavaş hazırlıklara başlanabilir.

Ay – ay bebeklerde uyku düzeni için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk