Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?

Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?
24 Kasım 2021

Bebeklerin emdiği süt, midedeki asidik sıvı ile birleştiğinde peynir kesiği gibi bir kıvam alır. Dolayısıyla bebeğin kusmuğu peynir kesiği kıvamında olduğunda hemen endişelenmemek gerekir.

Bebeklerde peynir gibi kusmak çok sık rastlanılan bir durumdur. Hatta birçok anne bu durumu süt kesiği veya çökelek gibi kusma olarak da tanımlamaktadır. Peki, bebekler neden peynir gibi kusarlar? Bebeklerin emdiği süt, midedeki asidik sıvı ile birleştiğinde peynir kesiği gibi bir kıvam alır. Dolayısıyla bebeğin kusmuğu peynir kesiği kıvamında olduğunda hemen endişelenmemek gerekir. Özellikle fazla beslenme sonucu yenidoğan bebeklerde sık sık "çökelek gibi" şeklinde tarif edilen kusmalar meydana gelebilir ve bu durum çoğu zaman zararsızdır. Ancak bebek reflüsü, gastroenterit, glaktozemi veya pilor stenozu gibi hastalıkların da bebeklerde kusmaya neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle şikâyetler rutin muayenede mutlaka çocuk doktoruna bildirilmelidir.

Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?

Bebekler yaşamın ilk aylarında sık sık kusarlar. Gerek mide kapasitelerinin az olması gerekse yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçığın henüz tam olarak gelişmemiş olması, bebeklerde sık sık kusmaya neden olabilmektedir. Bebeğin sindirim sistemi geliştikçe, mide kapasitesi büyüdükçe ve valf adı verilen kapakçığın gelişmesiyle birlikte bu şikâyetler giderek azalacaktır. Ancak bu süreçte bebeklerin özellikle peynir kesiği tarzında kusması, yeni annelerin endişelenmesine neden olabilmektedir. Hatta birçok anne bu durumu çökelek benzeri veya süt kesiği şeklinde de tanımlamaktadır. Peki, bebekler neden peynir gibi kusar? Bebeklerin peynir gibi kusmalarının nedeni aslında mide asididir. Emilen süt mide asidiyle birleşince ortaya peynir kesiği gibi bir kıvam çıkar. Dolayısıyla bebeklerin peynir gibi kusması özellikle yenidoğan döneminde çok sık görülür ve genellikle tehlikeli bir durum değildir. Ancak bazı hastalıkların da nadiren bebeklerde peynir kesiği gibi kusmaya neden olabileceği unutulmamalıdır. Sıralayacak olursak, bebeklerde peynir gibi kusmanın diğer olası nedenleri;

  • Gastroenterit,
  • Galaktozemi,
  • Pilor stenozu ya da pilor darlığı,
  • Reflü,
  • Kulak enfeksiyonu,
  • Çok sık beslenmek,
  • İnvajinasyon olabilmektedir.

Bebeğin Süt Kesiği Gibi Kusması Normal mi?

Bebeğin çökelek gibi kusması genellikle yenidoğan döneminde görülür. Çoğu zaman da sebebi, sütün midedeki asidik sıvı ile karışmasıdır. Yani yenidoğan bebeğin süt kesiği gibi kusması genellikle ciddi bir problemin habercisi olmamaktadır. Ancak her kusmayı normal görmemek gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı hastalıklar da bebeklerde kusma ile belirti verebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bebeğin gelişimini takip eden doktora danışılmalıdır.

Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?

Bebeklerde Hangi Hastalıklar Kusma ile Belirti Verebilir?

Kusma özellikle yenidoğan döneminde normal olsa da bazı hastalıklar da bebeklerde kusma ile belirti verebilir. Örnek verecek olursak;

Bebek Reflüsü

Yaşamın ilk aylarında bebeklerin neredeyse yarısından fazlasında bebek reflüsü görülmektedir. Bunun sebebi, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yemek borusu ve mide arasındaki valf adı verilen kapakçıktır. Kapakçık henüz tam olarak gelişmediği için mide içeriği yeniden yemek borusuna çıkabilmektedir. Bu durum ilerleyen aylarda yavaş yavaş kendiliğinden geçer. Eğer bebeğin kilo alımında bir problem yoksa endişeye gerek yoktur.

Gastroenterit

Bebeklerde ve küçük çocuklarda sık karşılaşılan ve bir tür bağırsak enfeksiyonu olan gastroenterit de kusmanın bir diğer nedeni olabilmektedir. İshal, karın ağrısı ve huzursuzluk gastroenteritin diğer belirtileri arasında yer alır. Hiçbir tedavi görülmese bile 10 gün içinde kendiliğinden geçebilen hastalık, dehidrasyona neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeğin bol bol sıvı alması sağlanmalıdır.

Galaktozemi

Galaktozemi, süt ve süt ürünleri içinde bulunan galaktoz adlı şekerin sindirilmesinden sorumlu olan enzimlerin üretilememesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Galaktozemide yalnızca inek sütüne değil, anne sütüne dahi duyarlılık olabilmektedir. Hastalığın en sık karşılaşılan belirtisi ise kusmadır. Bununla birlikte karın şişkinliği, sürekli uykulu olma, kilo alamama gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Galaktozemi teşhisi alan bebekler için doktor tavsiyesiyle yeni bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Pilor Stenozu veya Pilor Darlığı

Pilor stenozu mide ile bağırsak arasındaki açıklığın tıkanması, pilor darlığı ise herhangi bir nedenle kasın kalınlaşmasına bağlı olarak oradaki açıklığın daralması şeklinde tanımlanabilir. Nedeni henüz bilinmeyen bu durum, bebeklerde süt kesiği tarzında kusma olarak belirti verebilir. Pilor stenozu olan bebekler annesini iştahla emer ancak kısa bir süre sonra fışkırır tarzda kusarlar. Kusma dışında bebekte kilo alamama hatta kilo verme ile belirtiler görülebilmektedir. Tek tedavisi ise cerrahidir.

İnvajinasyon

İnvajinasyon bağırsakların iç içe geçmesi olarak özetlenebilir. En sık karşılaşılan tipi, ince bağırsağın son kısmının kalın bağırsağın ilk kısmına doğru geçmesidir. Oldukça nadir görülen bu durumun ilk belirtisi kusmadır. Bununla birlikte karın ağrısı ve karında şişlik gibi belirtiler gözlemlenebilir. İlerleyen günlerde ise anüsten jöleye benzer kan gelebilir.

Bebekler Neden Peynir Kesiği Gibi Kusar?

Bebeklerde Kusmayı Azaltacak Öneriler

Bebeklerde kusma her ne kadar normal karşılansa da öncelikle yukarıdaki hastalıkların ekarte edilmesi gerekir. Bunun için mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır. Eğer herhangi bir hastalık saptanmazsa ve tamamen fizyolojik bir kusma olduğu anlaşılırsa, aşağıdaki öneriler ile bebeğinizin kusma sıklığını azaltabilirsiniz.

  • Bebeğinizi emzirirken hava yutmasını önlemeye çalışın. Bunun için yalnızca meme ucunu değil, kahverengi alanın büyük bir kısmını ağzına almasını sağlayın. Bebeğiniz biberonla besleniyorsa antikolik biberon kullanmaya dikkat edin.
  • Bebeğinizi emzirdikten sonra mutlaka gazını çıkarın. Bunun için karın içi basıncı artıracak sert hareketler yerine yumuşak bir şekilde sırtını sıvazlayın.
  • Bebeğinizin kıyafetlerinin bol olmasına özen gösterin. Özellikle bezinin çok sıkı olmamasına dikkat edin.
  • Emzirme sonrası bebeği hemen yatırmayın. Yatıracaksanız da yatak başını biraz yükseltmeye çalışın.
  • Eğer bebeğiniz 2 – 3 kere emzirmeye çalışmanıza rağmen emmek istemiyorsa zorlamayın.

Sonuç olarak, bebeklerde peynir kesiği gibi kusmak çoğu zaman normaldir. Özellikle yaşamın ilk aylarında bebekler süt kesiği gibi kusabilirler. Ancak çeşitli hastalıkların da bu şekilde belirti verebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle eşlik eden başka belirtiler de gözlemleniyorsa mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.