"Bebeğim Kilo Almıyor" Diyen Anneler Buraya!

"Bebeğim Kilo Almıyor" Diyen Anneler Buraya!
08 Kasım 2021

Siz de bebeğim yavaş kilo alıyor diyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Bebek bakımı hakkında çok fazla bilgiye sahip olmayan genç ebeveynlerin cevabını en çok merak ettikleri soruların başında bebekler neden kilo almaz gelir. Bebeklerin normal büyüme hızı hakkında en net bilgi düzenli kontroller esnasında hekim tarafından verilir. Bebeğin hareketli yapısı, vücut tipi ve pek çok farklı faktör bebeklerde kilo alamama sebepleri arasında sayılabilir. Ancak bebeğin nasıl beslendiği bu süreçte en önemli konudur. Her detay en ince ayrıntısına kadar planlanmış ve başarıyla uygulanıyor, buna karşılık bebek kilo alamıyorsa vakit kaybetmeden çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Bebekler Neden Kilo Almaz?

Bebekler doğumdan hemen sonraki günlerde doğdukları kilonun yaklaşık %10’unu kaybederler. 3.haftanın sonunda bebeğin doğum ağırlığına yeniden ulaşmış olması beklenir. Bu aşamada her bebeğin özel olduğu unutulmamalıdır. Gelişimlerini farklı şekillerde tamamlayan bebeklerin kilo alım hızının da farklı olması son derece doğaldır. Doğumdan sonraki ilk günler kaybedilen kilonun bebeğin beslenmesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Anne sütü veya formül mama alan bebekler, hemen hemen aynı oranda gelişim gösterir. Anne sütü alan bebeklerde kilo alımı formül mama alan bebeklere nazaran daha az olsa da boy uzunluğu ve baş çevresi ölçümü olması gerektiği gibidir.

  • Vücut tipi faktörü

İlk kontrolün ardından bebeğim kilo almıyor diye endişeye kapılan anneler bebeklerinin vücut tipini dikkatle incelemelidir. Uzun boylu bebekler daha zayıftır. Bu bebekler daha az kilo alsa da büyüme hızları tam istendiği gibidir.

  • Hareketli bebekler

Meraklı ve çevreyi keşfetmek için büyük efor sergileyen bebekler, daha fazla kalori yakar. Sakin bebekler hareketli bebeklere nazaran daha fazla kilo alır.

Kız ve Erkek Bebekler İçin Boy - Kilo Cetveli!

Yeterli Kilo Alamayan Bebekler Doğru Besleniyor mu?

Bebek yeterli kiloyu alamıyorsa akla ilk olarak doğru beslenip beslenemediği gelir. Anne sütünün ölçülemiyor olması genç annelerin bu süreçte daha fazla endişeye kapılmasına neden olur. Anne sütünün bebek için yeterli olduğunu gösterecek en basit ölçüm, 24 saat içinde en az 5 bezin yoğun ve 6-8 bezin ıslak olarak değiştirilmiş olmasıdır. Bu bilgiye ek olarak;

  • Açık renk idrar, süt alımının yeterli olduğunun göstergesidir.
  • Bir diğer kontrol büyük ve yumuşak kakadır. 6-8 hafta boyunca bebeğin günden 2 kere dışkılaması beklenir. Bu sayı ilerleyen günlerde azalabilir.
  • Kıyafetler küçülüyorsa bebek yeterli besleniyor diyebiliriz.
  • Bebeğin cilt rengi normale dönüyor ve kırışıklıklar yerini dolgun bir görünüme bırakıyorsa bebeğiniz doğru besleniyordur.

Özellikle ilk 6 aylık gelişimi kontrol etmeye yarayan boy-kilo cetveli doktor kontrollerinde işaretlenmeli ve büyüme takibi somut veriler üzerinden yapılmalıdır. Gün içinde 8-10 defa acıktığını gösteren sinyaller veren veya ağlayan bebek kendi tepkisiyle beslenme sıklığını belirler.

"Bebeğim Kilo Almıyor" Diyen Anneler Buraya!

Bebeğim Anne Sütü Alıyor Ancak Kilo Alamıyor! Neden?

Bebeğin yeterli anne sütü aldığını gösteren belirtiler olmasına rağmen yeterli kilo alınamıyorsa altta yatan farklı sorunlar olabilir. Anne sütü alan bebekler neden kilo almaz sorusu pek çok genç anneyi meşgul eder. Kilo alımını etkileyecek nedenler arasında;

  • Soğuk algınlığı
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Kusma
  • Annenin beslenme alışkanlıkları sayılabilir.

Mutlu ve sağlıklı bir bebek az kilo alıyorsa endişe edilecek bir durum olmadığı söylenebilir. Büyüme cetvelinin her zaman en alt kısmında süren gelişme ailevi faktörlere bağlıdır. Doktor kontrollerinde veya evde geçen uyanık zamanda;

  • Başını ses gelen yöne çeviren,
  • Ellerini ağzına götüren ve
  • Başını desteksiz tutan bebekler için yeterli gelişimin sağlandığı net bir şekilde söylenebilir.
  • Kısa boylu ve zayıf bir anne ve babanın bebeğinin de kısa boylu ve zayıf olması son derece normaldir.

Bebeğim Normal Kilo Alırken Kilo Alımı Yavaşladı! Neden?

Bebeğim yeterli besleniyor ama kilo alımı yavaşladı, 3 aylık bebeğim kilo almıyor diye düşünüyorsanız önce nedenini doğru tespit etmelisiniz. Bebeğin değişen davranışları kilo alım hızını doğrudan etkiler.

Artık daha uzun uyuyan bebekler beslenme saatlerini geciktirebilir. Kilo kaybı nedeniyle bebeği zorlamak iştahı azaltan en önemli sebepler arasında sayılabilir. Annenin stres altında olması bebek beslenmesini olumsuz yönde etkiler. Yine annenin süt oluşumu destekleyecek şekilde beslenmemesi veya süt oluşumunu azaltacak bir ilaç kullanması da kilo alımını yavaşlatabilir.

Bebekler farklı sebeplere bağlı olarak hafif hastalıklar geçirebilir. Mevsim değişikliklerinde görülen soğuk algınlığı belirtileri en az 2 hafta kilo alımını engeller. Süt üretiminde azalmaya neden olacak bir diğer ve önemli sebepse annenin hamile olmasıdır.

Bebeklerde Mama Seçiminin Önemi

Anne sütü almayan bebekler formül mama ile beslenir. Mama çeşidi, beslenme sıklığı ve ölçüsü kilo alımını etkiler. Özellikle kusan veya gazı olan bebeklerde mama tipinin değiştirilmesi önerilir. 1 aylık bebeğim kilo almıyor diyorsanız bebeğinizi daha yakından tanımaya ve ihtiyacına uygun davranmaya özen göstermelisiniz.

Bebeklerin İştahı Nasıl Açılır?

Bebeklerin beslenme konusunda zorlanmaması çok önemlidir. Her istediğinden beslenme imkânı olan, gece boyunca oluşan beslenme talebi karşılanan ve beslenme programına düzenli uyulan bebekler daha hızlı gelişecektir. Bebeğin en temel ihtiyaçlarının;

  • Beslenme
  • Uyku ve
  • Sevgi olduğu unutulmamalıdır.

Beslenme saatlerinde zorla beslenme yapılmamalı ve bebeğin talepleri gözlenmelidir. Acıktığını çeşitli sinyallerle dışa vuran bebekler zaman kaybedilmeden beslenmelidir. Dış etkenler bazı bebeklerin beslenme sürecine olumsuz etki eder. Işık ve gürültü beslenmeye olan ilgiyi azaltacak en önemli iki faktördür. Aktif ve hareketli bebeklerin beslenme sıklığı daha fazla olurken anne sütü alan bebeklerde farklı pozisyonların denenmesi iştahı artırabilir.

Her Şeyin İlacı: Zaman

Anne sütü alan bir bebeğin kilo alma hızı 4.ayın sonunda yavaşlar. Ani kilo değişiklikleri yaşanıyorsa ancak bebek mutlu görünüyor, hareketli, gelişimi sağlıklı ve hareketliyse süreci zamana bırakmakta fayda vardır.

Bebeklerin beslenme ihtiyacı ve sıklığı gelişime göre değişir. İlk 6 ay boyunca anne sütü ve formül mama bebekler için en ideal beslenme şeklidir. Katı gıdaya geçen bebeklerde ilk önce doktor tavsiyeleri daha sonra bebeğin talepleri ve deneyimli anne tavsiyeleri ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

"Bebeğim Kilo Almıyor" Diyen Anneler Buraya!

Anne Sütünü Artıran Gıdalar Hangileridir?

Süt yapan gıdalarla beslenmek anne sütünü artırır. Bağışıklık sistemini desteklerken kemik gelişimine de olumlu katkı yapan anne sütü, doğru ve düzenli beslenmeyle artırılabilir. Hazmı kolay besinlerin tercihi sindirim sistemi sorunları ve kabızlığı da ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

Bol miktarda süt yapan besinler arasında; kayısı, havuç, gün kurusu, somon balığı, kuru incir, yumurta, hurma, yeşil yapraklı sebzeler, kuru ve siyah üzüm sayılabilir.

Bol miktarda süt yapan içecekler arasında; rezene, ısırgan otu, nane, kuşburnu, yeşil çay ve kayısı çayı sayılabilir.

Beslenme Günlüğü Oluşturmanın Önemi

Yeterli kilo alamayan bebeklerde muayene bulguları çok önemlidir. Yeme alışkanlıkları ve beslenme planının doğru takibi sorunun teşhisinde önemli rol oynar. Bebeklerde kilo alamama nedenleri beslenme günlüğü tutularak tespit edilebilir. Eksiklerin ve varsa yapılan hataların kolay bir şekilde görülmesini sağlayan günlükte;

  • Kusma veya ishal
  • Bebeğin yemek istemediği gıdalar
  • Sıvı tüketim miktarı ve
  • Alerjik reaksiyonlara mutlaka yer verilmelidir.

Bebek veya çocuklara yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, ömür boyu fayda sağlar. Diyetisyenler sadece kilo vermek isteyenler için değil, doğru beslenme konusunda da en büyük destekçidir. Sağlıklı bir birey yetiştirmek için en önemli görev annelere düşer. Kendinizi geliştirmenin, hekim tavsiyelerine kulak vermenin ve en önce bebeğinizi dinlemenin size çok şey kazandıracağını aklınızdan çıkartmayın!


Ay Ay Bebek Gelişimi İçerikleri İçin Tıklayın!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.