Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Beslenir?

Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Beslenir?
20 Ocak 2022

Anne karnındaki bebeklerin nasıl beslendiği, eminiz ki birçok anne adayının kafasını kurcalayan bir konu. Peki, anne karnındaki bebekler besin ihtiyacını nasıl karşılar?

Anne karnındaki bebeklerin nasıl beslendiği, eminiz ki birçok anne adayının kafasını kurcalayan bir konu. Peki, anne karnındaki bebekler nasıl beslenir? Bebekler, anne karnında gelişimlerini sürdürürken plasenta ve kordon aracılığı ile beslenir. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni, vitamin ve mineralleri anne kanından alıp, göbek kordonu aracılığı ile bebeğe iletir. Diğer bir deyişle bebek anne karnında nasıl beslenir sorusuna, plasenta ve kordon aracılığı ile şeklinde yanıt verilebilir. Bu durumda, ihtiyacı olan büyün mineral ve vitaminleri anne kanından çekeceği için anne karnındaki bebeğin acıkması gibi bir durum da söz konusu olmaz. Çünkü vücut öncelikli olarak bebeğin ihtiyaçlarına odaklanır. 

Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Beslenir?

Bebeklerin anne karnında gelişimlerini sürdürebilmeleri için oksijen ve besine ihtiyacı vardır. Bunu da plasenta ve kordon aracılığı ile anneleri üzerinden gerçekleştirirler. Gebeliğin başından itibaren bebekle birlikte gelişip büyüyen plasenta ve kordon, yalnızca bebeğin oksijen ve besin ihtiyacını karşılamakla kalmaz. Aynı zamanda bebek için zararlı olabilecek veya bebeğin ihtiyaç duymadığı maddeleri de ayrıştırıp anneye iletirler. Kısacası bu iki geçici organ, tüm gebelik süresi boyunca anne ve bebek arasında bir köprü görevi görürler.

Buradan da anlaşılacağı üzere anne karnındaki bebekler hiçbir şekilde ağız yoluyla beslenmezler. Su, tuz, protein, oksijen, kalsiyum ve daha birçok mineral ve vitamini plasenta ve kordon aracılığı ile anne kanından kendilerine transfer ederler. Bu aşamada eğer plasenta ve göbek kordonu sağlıklı ise bebeğin gelişimi ile ilgili genellikle bir soruna rastlanılmaz. Zira vücut ilk olarak bebeği beslemeye odaklanır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller annede yeteri kadar olmasa da dahi annenin depoları kullanılarak yine bebeğe öncelik tanınır. 

Bebeğin Besin ve Oksijen İhtiyacını Karşılayan Geçici Organlar: Plasenta ve Göbek Kordonu

Plasenta, hamileliğin başından itibaren bebekle gelişip büyüyen, doğumdan sonra ise vücuttan atılan geçici bir organdır. Halk arasında bebeğin eşi olarak da bilinir. Anne ve bebek arasındaki tüm madde alışverişinden sorumlu olan bu organın en temel görevi, bebeğe besin ve oksijen taşımaktır. Bununla birlikte bebeğin büyüyüp gelişmesinden sorumlu olan hormonların üretilmesi, antikorların bebeğe iletilmesi veya bebek için zararlı olabilecek maddelerin ayrıştırılması gibi birçok hayati görevi üstlenir.

Genel olarak süngerimsi bir yapısı olan plasenta, hamileliğin başından itibaren bebekle birlikte rahimde gelişir. Ucu ise göbek kordonu ile bebeğe bağlıdır. Dışı parlak ve kayganken, içi tırtıklı bir formda olan plasenta, doğum sırasında ortalama 750 – 1000 gram ağırlığa ulaşmış olur. Bebeğin doğumundan en geç 1 saat sonra kasılmalar neticesinde vücudu terk eder.

Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Beslenir?

Anne Karnındaki Bebeğin Kilo Alması İçin Ne Yapılmalı?

Anne karnındaki bebeğin kilosu, birçok faktöre göre şekillenir. Annenin yaşı, vücut kütle indeksi, genetik faktörler, iki gebelik arasında geçen süre, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, gebelik sırasında alkol veya uyuşturucu madde kullanımı, önceki doğumlarda düşük doğum ağırlığı öyküsü ve annenin kan basıncı gibi birçok faktör, anne karnındaki bebeğin kilosu üzerinde etkilidir. Ancak bunlar arasında belki de en önemlisi annenin beslenmesidir. Zira annenin hamileliği sırasında tükettiği hemen hemen her şey, plasenta ve göbek kordonu aracılığı ile bebeğe geçer. Anne adayı bu süreçte ne kadar sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalarla beslenirse, bebeğin de kilo alımı başka herhangi bir sorun olmadığı sürece sağlıklı olur. Peki, anne karnındaki bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir?

Hamilelik boyunca bebeğin kilosuna etki edecek ama bir o kadar da gelişimini destekleyip kemik ve kaslarını güçlendirecek besinler tercih edilmelidir. Yiyeceklerin besin değerinin kaliteli olmasına dikkat edilmeli, bolca vitamin, mineral, protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Fastfood, kızartma, dondurma gibi kalorili yiyecekler bebeğin kilosuna etki etse dahi nitelikli besinler olmadığı için yeteri kadar vitamin ve mineral desteği sağlamaz. Ayrıca bu yiyecekler anneye de gereksiz kilo olarak döner ki bu da başka sağlık sorunları oluşmasına neden olabilir. Peki, hamilelikte neler tüketilebilir? Öncelikle protein alımına dikkat edilmelidir. Her gün et, tavuk veya yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler tüketilmeli ve bu besinlerin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Bununla birlikte folik asit içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum deposu kefir, ayran, yoğurt gibi süt ürünleri, vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde içeren meyveler, her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Bununla birlikte bol bol su içmeye de özen gösterilmelidir.


Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Nefes Alır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.