8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!

8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!
11 Eylül 2019

Plasenta nedir, ne işe yarar? Plasentanın ağırlığı ne kadardır? Hadi bakalım, halk arasında bebeğin eşi olarak da bilinen plasentayı daha yakından tanıyalım…

9 ay boyunca bebeğinizin gelişimi için pek çok kritik rol üstlenen ve bebeğinizin doğumu ile birlikte vücuttan dışarı atılan plasenta nedir? Plasenta ne işe yarar? Hadi bakalım, halk arasında bebeğin eşi olarak da bilinen plasentayı daha yakından tanıyalım…

1) Plasenta Nedir?

Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen plasenta; gebelik boyunca bebeğin beslenmesini sağlayan, rahim içinde bebekle birlikte büyüyen ve doğumdan hemen sonra vücut tarafından dışarı atılan geçici bir organdır.

Daha fazla bilgi için tıklayın.

2) Plasenta Ne İşe Yarar?

Plasenta, anne ile bebek arasındaki bütün madde akışını sağlayan organdır. En önemli işlevi bebeğe besin ve oksijen taşınmasını sağlamaktır. Anneden bebeğe doğru bir akış olduğu gibi bebekten de anneye doğru bir akış söz konusudur. Örneğin bebeğin vücudunun atıkları plasenta yoluyla anneye iletilir ve böylece vücuttan atılımı sağlanır. Fetüsün solunum ve sindirim gibi tüm hayat faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak tanır. Bununla birlikte annedeki antikorları bebeğe ileterek bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kısacası, bebeğin anne karnında gelişebilmesi için gerekli olan tüm fonksiyonları sağlayan, çok önemli bir organdır.

8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!

3) Plasenta Nasıl Görünür?

Hamileliğin yaklaşık 3. ayında gelişimi tamamlanan plasenta, hem anne hem de bebeğe bağlı bir oluşumdur. Bir ucu anneye diğer ucu bebeğe bağlıdır.  Çapı 15 – 20 cm, kalınlığı ise 2,5 – 3 cm aralığındadır. Dışı kaygan ve parlak iken, içi tırtıklı bir yapıdadır. Genel olarak sağlam ve esnek bir yapısı olduğu söylenebilir. Bu nedenle kolay kolay bebeği rahatsız etmez, hareketini kısıtlamaz.

4) Plasenta Ne Zaman Oluşur?

Gebeliğin ilk günlerinde hücreler embriyoyu oluşturmak için bölünmeye başladığında, diğer hücreler de plasentayı oluşturmak için ayrışır. Bebeğiniz amniyon kesesi içinde gelişirken, göbek kordonu ve bağlı olduğu plasenta da gelişimini sürdürür. Hamileliğin son haftasına gelindiğinde, plasentanın ağırlığı ortalama 700 gram – 1 kilograma ulaşmaktadır.

5) Plasenta Previa Nedir?

Bebeğin yaşam fonksiyonlarının tamamını üstlenen plasenta, genelde rahmin yan tarafına veya üstüne yerleşir. Ancak bazı durumlarda, (300 gebelikte 1) rahmin tam ağzına yerleşerek doğum yolunu kapatabilir. Bu da hem anne hem de bebek için bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Genellikle ağrısız kanama şikâyeti ile fark edilir ve ultrason ile kolayca teşhis edilebilir. Plasenta previa tanısı konan gebelerin çoğunda sezaryen doğum tercih edilir.

Plasenta previa ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.

8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!

6) Plasenta Akreata Nedir, Kimlerde Görülür?

Plasenta, normal şartlarda rahim duvarına az yapışık bir şekilde gelişir. Bazı durumlarda ise plasentanın rahim duvarına çok güçlü bir şekilde tutunduğu görülmektedir. Bu durum plasenta akreata olarak adlandırılır ve doğumdan sonra plasentanın çıkartılması biraz güçleşir. Bu tanı konan gebelerin doğumdan önce grubuna uygun kan hazırlatılması önemlidir. Doğumdan sonra küretaj işlemi ile içeride kalan parçalar temizlenebilir. Daha çok hamilelik öncesinde rahim ile ilgili operasyon geçiren kadınlarda rastlanır.

7) Plasenta Dekolmanı Nedir?

Plasenta dekolmanı, plasentanın doğumdan önce rahim iç duvarından ayrılmasıdır. Plasenta yırtılması olarak da tanımlanır. Normal şartlarda plasenta, bebeğin doğumuna kadar rahimden ayrılmaz. Erken ayrıldığı durumlar plasenta dekolmanı olarak adlandırılır. Hem anne hem de bebek için hayati tehlike barındıran önemli bir hamilelik komplikasyonudur. Nedeni tam olarak aydınlatılamamış olsa da hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi, amniyon sıvısının erken gelmesi veya az olması, rahim anomalileri ve daha önceki gebeliklerde dekolman varlığı, risk faktörünü arttırmaktadır.

8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!

8) Plasenta Ne Zaman Rahimden Ayrılır?

Doğumun 3 evresi bulunmaktadır. 1. evre, rahim ağzının açılmaya başladığı ve açıklığın 10 cm'ye ulaştığı evredir. Sancı evresi olarak da bilinir. 2. evre, bebeğinizin doğumudur. 3. evre ise plasentanın dışarı çıkmasıdır. Bebeğin doğumunun ardından genellikle 10 - 15 dakika sonra plasenta da dışarı atılmaktadır. 

Normal doğumun tüm evreleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl