Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor
14 Mayıs 2017

Tiroid Hormonunun gebe kalma ve kısırlık üzerinde etkileri vardır. Tiroidi bezinin az ya da çok salgılanması kısırlık ve düşüklere neden olabilmektedir.

Tiroid hormonlarının gebe kalma ve kısırlık üzerinde etkisi vardır. Tiroidi (guatr), boynun ön bölümünde yer alır ve nefes borusunun iki yanında bulunur. Bir çok organın sağlıklı çalışmasını sağlayan tiroid hormonu ise, tiroidi bezi tarafından üretilir. Kadınların hamile kalmasına engel teşkil eden sorunlar arasında yer alan tiroidi hormonlarının gebelikten önce, gebelikte ve gebelikten sonra da kontrol altında tutulması gerekir. Kadınlar gerek stres, hava kirliliği, sağlıksız beslenme ve gerekse de genetik etkenler gibi vücudun dengesini bozan pek çok etken nedeniyle gebelik elde edememektedir. Tiroit bezinin fazla ya da az salgıladığı hormon nedeniyle polikistik over sendromu, kısırlık ve düşükler meydana gelebilmektedir. Tiroid hormonu etkileri gebelik döneminde de devam etmektedir.

Tiroid Hormonu (Guatr) Gebe Kalmayı Etkiler

Tiroidi bezinin her türlü büyümesine guatr adı verilir. Troid bezi gebelik döneminde bir miktar fizyolojik olarak büyüyebilmektedir. Vücudun önemli bir mekanizmasını etkisi altına alabilen önemli bir bez olan troidin doğru çalışmaması bir çok organı olumsuz etkiler. Bu organların başında üreme organları gelmektedir. Kadınlarda yumurta hücreleri, erkeklerde ise sperm hücreleri tiroidin düzgün çalışmamasından etkilenir. Tiroidin zehirleyici ve temel özelliği gebeliğe engel teşkil eder. Gebelik öncesinde tiroidi yüksekliği ya da tiroid düşüklüğü gebelik elde edilmiş olsa bile ya erken doğum ya da düşük riskini artırır.   

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Tiroid Tanısı Gebelik Öncesinde ve Gebelikte Konabilir

Gebe kalmayı etkiyen rahatsızlıklardan birisi olan troid bezi rahatsızlığı, gebelik öncesinde tanı konabileceği gibi gebelik esnasında da gelişebilmektedir. Uzmanlar tiroitin bilinen belirtileri şu şekilde belirtiler.

Gebelik Öncesi Tiroid Hormonu Belirtileri

Gebelik belirtileri ile aynı özellikleri gösteren troid hormonu hastalığı belirtileri; Çarpıntı, iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma olarak tanımlanır. Belirtilerin gebelikte yaşanan belirtilere benzer olması nedeniyle tanı ve tedavi süreci geciktirebilir.   

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Gebelik Öncesi Tiroidi Tüp Bebek Tedavisinde Neden Olabilir

Tiroidi antikorlarının pozitif olması tüp bebek tedavisinin başarısını etkiler ve risk faktörü oluşturur.

Kısırlık ile Tiroidi Arasındaki Bağlantı

Tiroit hormonları vücutta başta cinsiyet hormonları olmak üzere, tüm hormonlarla etkileşim halindedir. Kadınlarda yumurtalıkların, erkeklerde testisin normal işlevlerini yerine getirebilmesi için, tiroid hormonlarının seviyesinin normal düzeyde olması gerekir. Bunların fazla ya da az çalışması, hem erkekte, hem de kadında doğurganlık üzerinde olumsuz etkiler yapar. Tiroit bezindeki normal değerler hem anne babanın sağlığında, hem de bebeğin sağlığında olumlu etkilere neden olur. Normalden az olan tiroidi seviyeleri kısırlık sorununu beraberinde getirdiği gibi, gebelikte bile erken doğum, düşük gibi sorunları arttırabilir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormonları erkek kısırlığında % 30 oranında etkili olurken, kadın kısırlığında % 35 oranında etkili olabilir.

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Tiroidi Hormonunun Gebeliğe Etkisi

Tiroidi hormonun normalden daha az çalışması veya daha fazla çalışması kadınların gebe kalmasını etkileyen bir sorun haline gelebilir. Uzmanlar bunun tek başına etkili olmayabileceğini ifade ederler. Bu sorunun yanında kadında mevcut başka bir kısırlık sebebi varsa, tiroidin daha etkili olduğu ve diğer kısırlık sebeplerinin etkisini arttırdığı belirtilir. Kadınlarda hipotiroidinin aktifleşmesine neden olabilecek üç farklı dönemin bulunduğu belirtilir. Bu dönemlerde oluşacak hormonsal denge bozukluğunda tiroidi daha aktif olabileceği ifade edilir. Bu dönemler;

  • Genç kızlığa geçiş dönemi
  • Hamilelik dönemi
  • Menopoz dönemi

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Direk Etken Değildir

Tiroidi hormonun gebeliğe direk etken olmadığı, gebeliğe engel olacak sebepleri destelediği belirtilir. Gebeliğe engel olan hormonların tedavi edilmesi sorunu ortadan kaldırabilir. Bu nedenle söz konusu kişilerin düzenli kontrole gitmesi tavsiye edilir.

Hipotiroidizm Polikistik Over Sendromu Riskini Arttırır

Hipotiroidizm (aktiviyesi azalmış tiroidi bezi) olan kadınlarda adet dönemleri uzun aralıklar şeklinde olabileceği gibi, kısa süreli de olabilmektedir. Bazı durumlar yumurtlama bozukluğuna bağlı olarak, adet düzensizliği yaşanabileceği gibi hiç adet görülmeme de yaşanabilmektedir. Hipotroidizm olan kadınlarda yaşanan bu tür adet düzensizlikleri, normal tiroid (guatr)fonksiyonları olan anne adaylarına oranla 3 kat daha fazla etkili olduğu ifade edilir. Hipotiroidizm aynı zamanda kadınların yumurtalıklarında kist meydana getirerek, gebe kalmayı engelleyici olan polikistik over sendromu hastalığına (PKOS) yakalanma riskini arttırmaktadır.   Bakmakta Fayda Var: Polikistik Over Sendromu Nedir?   

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Hipertiroidizm Hem Gebe Kalmamaya Hem de Düşüğe Neden Olur

Erkeklere oranla kadınlarda yaklaşık olarak 10 kat daha fazla görülen Hpertiroidizm (fazla çalışan tiroit) bazı anne adaylarında hem gebe kalamamaya hem de gebelik gerçekleşse bile düşüklere neden olabilmektedir. Tiroidi bezinin aşırı çalışmasıyla tiroit hormonunu fazla üretmesi, kan dolaşımına daha fazla hormon salgılanmasına neden olur. Bu duruma hipertiroidizm denir. Kişilerin sağlıksız bir şekilde kilo vermeleri durumunda, gebe kalma şanslarında azalma gösterir. Halsizlik, ellerde titreme, sinirlilik, gözlerin öne fırlaması, hızlı kalp atışı, saç dökülmesi, sıcağa karşı aşırı hassasiyet, adet düzensizliği, ciltte incelme ve adet olamama gibi belirtiler gören kişiler mutlaka tiroit açısından değerlendirmeleri gerekir.   

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Hipotiroidizm Belirtileri Tek Başına Kısırlığa Neden Olabilir

Hipotiroidizm belirtilerinin tek başına veya birlikte kısırlık sorunu yaratabileceği belirtilir. Eğer anne adayında görülen kısırlık nedeni hipertroidi olursa, Tiroid uyarıcı hormon (TSH) düzeyini istenen seviyeye çekecek tedavi yöntemiyle bu sorun ortadan kalkacağı belirtilir. TSH seviyesinin istenen düzeye çekilmesine karşın, anne adayı hala gebe kalınamıyorsa, üreme bozukluğu konusunda endokrinoloji uzmanına gitmesi tavsiye edilir.   

Tiroid Hormonu Gebe Kalmayı Etkiliyor  

Tiroid Hormonları Kadın Doğurganlığına Etkileri

Tiroid hormonları, vücutta bulunan yumurtalıkların işleyişini korumak, yumurtanın olgunlaşmasını sağlamak amacıyla sürekli üreme hormonları östrojen ve progesteron ile etkileşim içinde bulunur. Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidizm) veya az çalışması (hipotiroidizm) üreme hormonlarındaki dengeyi bozulabilir. Bu duruma bağlı olarak; yumurtlama bozuklukları, düzensiz adetler, gebe kalamama veya tekrarlayan düşükler gibi doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir. Anne adaylarının adet dönemleri düzenli olsa da yumurtlama olmayabilir. Tiroide sorunu, doğurganlık yaşında olan kadınlarda sık rastlanan bir endokrin bozukluğu olmasından dolayı hamile kalmada sorun yaşayan kadınlara ilk etapta, ailesinde olan tiroit hastalığı öyküsünü ve tiroidi bezini kontrol ettirmeleri tavsiye edilir.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.