Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?
14 Haziran 2021

Göğüs pompası, yeterince hassas temizlenmediği takdirde üzerinde kolayca bakterilerin çoğalabileceği bir üründür. Peki, süt pompası nasıl temizlenir?

Anne sütü bilindiği üzere ilk 6 ay tek başına, 6. aydan 2. yaşa kadar ise ek gıdalarla birlikte bebeklerin ana öğünüdür. Bu süreçte çalışan annelerin en büyük yardımcısı ise süt pompalarıdır. Pompa sayesinde sağılıp buzdolabında muhafaza edilebilen anne sütü, bebeğin gelişimi ve beslenmesi için çok değerli. Ancak göğüs pompaları, yeterince hassas temizlenmediği takdirde üzerinde kolayca bakterilerin çoğalabileceği bir üründür. Dolayısıyla süt pompası temizliği, annelerin özen göstermesi gereken en önemli detaylardan biri. Peki, süt pompası nasıl temizlenir?

Aslında elektrikli süt pompası temizliği veya manuel süt pompası temizliği yapmadan önce, üretici firmanın yıkama talimatlarını incelemeniz faydalı olur. Öte yandan, birçok göğüs pompasının temizlenme yöntemi benzer olduğundan, biz de bu yazımıda göğüs pompası nasıl temizlenir sorusuna yanıt olabilecek birkaç öneriyi sizlerle paylaştık. İşte, göğüs pompası temizliği ile ilgili merak edilen her şey…

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Anne sütü, bebeklerin gelişimi ve sağlığı için çok değerlidir. Ancak bazen annenin çalışması veya seyahate çıkması gibi durumlarda bebeği emzirmek güçleşebiliyor. Böylesi anlarda ise süt pompaları anneler için hayat kurtarıcı oluyor. Fakat göğüs pompaları yeterince hassas temizlenmediğinde, üzerinde kolayca bakterilerin çoğalabileceği bir üründür. Peki, süt sağma pompası nasıl temizlenir?

Göğüs Pompası Temizliği İçin İpuçları

Süt pompasının manuel veya elektrikli olması, elbette temizlik işleminde bir takım farklılıklar meydana getirecektir. Aşağıda sizler için her ikisinin de temizlenme yöntemlerinden bahsettik. Ancak her ürün farklı özelliklere sahip olabildiğinden, süt pompanızı yıkamadan önce mutlaka aldığınız firmanın yıkama talimatlarına göz atın.

1. Manuel Süt Pompası Temizliği

Manuel süt pompası temizliğine geçmeden önce, ilk olarak el hijyeninizi sağlamalısınız. Bunun için ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın. Ardından manuel süt pompanızın ayrılabilen tüm parçalarını ayırın. İlk olarak parçaları sudan geçirerek süt kalıntılarını akıtın. Ardından fırça ve ürüne uygun bir temizleyici kullanarak parçaları güzelce fırçalayın. Son aşamada bol su ile durulayın. Yıkanan parçaları, kağıt havlu serdiğiniz bir yüzeyde hava ile temas ederek kurumaya bırakın. Parçaları yıkadığınız lavabonun da temiz olmasına dikkat edin. Ayrıca bir kap içinde yıkama yapıyorsanız, o kabı yalnızca süt pompası temizliği için kullanmaya özen gösterin. Eğer üretici firma göğüs pompasının makinede de yıkanabileceğini belirtiyorsa, yine sudan geçirdiğiniz tüm parçaları makinenin üst bölmesine dizip yıkayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, su sıcaklığını ve deterjan seçimini firmanın önerdiği şekilde ayarlamanızdır. Yine üretici firma, manuel süt pompasını kaynatarak sterilize edebileceğinizin garantisini veriyorsa, tüm parçaları yıkadıktan sonra temiz bir tencere içinde 10 dakika kadar kaynatarak sterilizasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

2. Elektrikli Süt Pompası Temizliği

Elektrikli süt pompası temizliği ise yine yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Ancak elektrikli göğüs pompası temizliğinde motorun kesinlikle suya temas etmemesi gerekmektedir. Motor ve pillerin olduğu parça, her kullanım sonrası yeni yıkanmış nemli bir bezle silinip kağıt havlu ile kurutulabilir. Anne sütüne değen ve ayrılabilen tüm parçalar ise elde veya makinede yıkanabilir, kaynatma yöntemi kullanılarak sterilizasyon sağlanabilir. Ancak yine de elinizdeki süt pompası markasının kullanma talimatını okumayı ihmâl etmeyin. Zira ürüne özgü en doğru yıkama bilgisine, kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

Bunu da Okuyun: En İyi 11 Elektrikli Göğüs Pompası Markası!

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Süt Pompaları Ne Sıklıkta Yıkanmalı?

Süt pompası temizliği her kullanım sonrası mutlaka yapılmalıdır. Çünkü gözle görülmeyen ufak kalıntılar dahi, bakterilerin üremesine neden olabilir. Bu da beslenme esnasında bakterilerin bebeğe bulaşmasına zemin hazırlayarak sağlığının bozulmasına yol açabilir. Dolayısıyla her kullanım sonrası ayrılabilen parçaları suyla durulayın, ardından kullanma kılavuzunda yer alan talimatlar doğrultusunda pompanın temizliğini gerçekleştirin. Eğer elde yıkama yapacaksanız fırça kullanmaya özen gösterin, yıkama yapacağınız lavabonun temizliğinden emin olun. Elektrikli göğüs pompalarının ise motor kısmını kesinlikle makinede yıkamayın, yeni yıkanmış bir bez ile üzerini silin. Ayrıca eğer ürünün kullanma kılavuzunda aksi belirtilmiyorsa, yine motor kısmı hariç anne sütüne değen tüm ayrılabilir parçalara sterilizasyon işlemi uygulayın. Bunun için sterilizasyon makinesi kullanabileceğiniz gibi, temiz bir tencere içinde parçaları 10 dakika kadar kaynatmanız da aynı işlevi üstlenecektir.

Kurutma aşamasında ise tek kullanımlık havlu kağıtlar üzerine parçaları yerleştirip, hava ile temas ederek ürünü kurumaya bırakabilirsiniz. Bazı ürünler güneş ışığından olumsuz etkilenebileceğinden, kurutma sırasında süt pompasının parçalarına direkt güneş ışığı gelmemesine dikkat edin.

Bunu da Okuyun: Emzik ve Biberon Temizliği Nasıl Yapılır?

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

Sağılan Süt Nasıl Saklanmalı?

Sağlık Bakanlığı, sağılan anne sütünün 3 saat oda sıcaklığında, 3 gün buzdolabında ve 3 ay derin dondurucuda muhafaza edilebileceğini belirtiyor. Eğer siz de sütünüzü dolapta saklayacaksanız, hijyenik süt torbalarından faydalanabilirsiniz. Bu torbaların üzerine ise mutlaka sağım yaptığınız tarihi yazmalısınız. Bu sayede hangi süt poşetini daha önce çözdürmeniz gerektiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Dondurulmuş anne sütünü çözdürmek için ise derin dondurucudaki süt poşetini bir gece önce buzdolabına indirmeniz yeterli. Eğer sütü acil bir şekilde çözdürmeniz gerekiyorsa, ılık su dolu bir kabın içine süt poşetini yerleştirip oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyebilirsiniz. Bu noktada, sütün kesinlikle su ile temas etmemesine dikkat edin. 

Çözdürdüğünüz sütün sabunsu, metalik bir kokusu olabilir. Bu durum tamamen lipaz enziminden kaynaklanıyor olup, sütün bozulduğu anlamına gelmez. Sütünüzü, tarihi geçmiş inek sütü gibi ağır ve keskin kokmadığı sürece bebeğinize gönül rahatlığı ile içirebilirsiniz.

Bunu da Okuyun: Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Sonuç olarak; bebeğinizden uzak kalacağınız zamanlarda sütünüzü göğüs pompası yardımıyla sağarak depolayabilirsiniz. Ancak bu aşamada süt pompası temizliği işlemini ihmâl etmeyin, her kullanım sonrası göğüs pompasının hijyenik hâle getirin. Aksi halde pompada biriken bakteriler, bebeğinizin sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.