6 Soruda Suda Doğum ile İlgili Merak Edilenler!

6 Soruda Suda Doğum ile İlgili Merak Edilenler!
16 Aralık 2020

Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın olan, ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan suda doğum hakkında merak edilenleri araştırdık.

Suda doğum, ılık su dolu bir küvet içinde gerçekleştirilen alternatif bir doğum şeklidir. Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın olan, ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu doğum yönteminde, suyun kasları gevşetici etkisinden faydalanılarak anne adayının daha ağrısız bir doğum süreci yaşaması amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmalar, suda doğumun annede stres ve kaygı düzeyini azalttığını, bebeklerin ise dünyaya daha kolay adapte olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca su, bölgenin esnekliğini artırdığından doğum kesisi ve diğer medikal müdahalelere bu yöntemde daha az ihtiyaç duyuluyor. Tüm bu faydalar, ülkemizde de suda doğuma olan ilgiyi artırmaya başladı. Bu nedenle son dönemlerde suda doğum fiyatları ve suda doğum yapan hastaneler fazlasıyla merak edilir oldu. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, suda doğum ile ilgili merak edilenleri araştırdık.

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum; doğum için özel olarak hazırlanan ve steril hale getirilen bir küvet içinde bebeğin vajinal yolla dünyaya gelmesidir. Yurt dışında uzun yıllardır uygulanan bu alternatif doğum yönteminde, suyun rahatlatıcı ve kasları gevşetici etkisinden faydalanılarak, annenin daha ağrısız ve konforlu bir doğum süreci yaşaması amaçlanmaktadır. Doktor, ebe ve hemşirelerden oluşan profesyonel bir ekiple gerçekleştirildiği için oldukça güvenli bir doğum yöntemidir. Ancak yine de doğum öncesi anne ve bebeğin sağlık durumları değerlendirilmelidir. Zira aktif enfeksiyon veya kanama varsa, bebeğin doğum kilosu uygun değilse ya da çoğul gebelik yaşanıyorsa, suda doğum gerçekleştirilemeyebilir. Değerlendirmeler sonucu uygun bulunan anne adayları ise güvenli bir şekilde suda doğum yapabilmektedir.

6 Soruda Suda Doğum ile İlgili Merak Edilenler!

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda doğum kararı almadan önce anne ve bebeğin suda doğum için uygun birer aday olup olmadığının iyi değerlendirilmesi gerekir. Örneğin çoğul ve 37 haftanın altındaki gebeliklerde suda doğum yapılmayabilir. Ya da annede aktif kanama veya enfeksiyon varsa, suda doğum için uygun bulunmayabilir. Bebek açısından bakacak olursak; bebeğin doğum pozisyonunun uygun olmaması ve kilosunun fazla olması, suda doğum için istenen tablolar değildir. Tüm değerlendirmelerden sonra anne ve bebeğin suda doğum için uygun olduğu düşünülürse, anneye öncesinde bir eğitim verilir. Bu eğitimde nefes teknikleri ve daha birçok konuda anne adayı bilgilendirilir. Açılma süreci mümkün olduğunca dışarıda geçirilir. Doğum anı yaklaştığında ise anne suya alınır. Sabit ve devirdaim özelliği olan sert küvetler kullanılabileceği gibi şişme küvetlerden de faydalanılabilir. Bu küvetlerin tek kullanımlık kılıfları olduğu için hijyen açısından oldukça güvenlidirler. Anne suya girdiğinde genellikle rahatlama hisseder. Suyun kaldırma kuvveti hem anneyi rahatlatır hem de su sayesinde artan endorfin hormonu kişinin gerginliğini alır. Doğum boyunca suyun ısısı sürekli kontrol edilir, ideal sıcaklık 37 derecedir. Aşırı sıcaklığı önlemek ve bebeği sıkıntıya sokmamak için 37,5 derecenin üstüne çıkılmaması gerekir. Doğum anı geldiğinde ise doktor veya ebenin yönergeleri doğrultusunda doğum gerçekleştirilir. Bebeğin ilk kontrolleri çocuk doktoru tarafından anne kucağında yapılabilir. Doğumun üçüncü evresi olarak kabul edilen plasenta çıkışı ise hem suda hem de dışarıda olabilir. Suda doğum, aslında vajinal doğumun bir alternatifidir. Tek farkı, açılma sürecinden sonra annenin su dolu küvet içine girerek daha ağrısız bir şekilde bebeğini dünyaya getirmesidir.

Suda Doğumun Faydaları Nelerdir?

Suda doğumun anne ve bebek için birçok faydası bulunuyor. Bu faydaları sıralayacak olursak;

  • Su, doğum sırasında annenin endorfin hormonu salgılamasına yardımcı oluyor, bu sayede ağrı daha az hissediliyor.
  • Su annenin vücut ağırlığını azaltacağı için doğum esnasında daha rahat hareket ediliyor.
  • Suni sancı gibi medikal müdahalelere ihtiyaç azalıyor.
  • Stres sebebiyle yükselen kan basıncı dengeleniyor.
  • Bebeğin çıkacağı bölgenin elastikiyetini artırıyor.
  • Vajinal bölgeye epizyotomi uygulanma ihtimalini azaltıyor.
  • Kontrolsüz yırtık olasılığını düşürüyor.
  • Anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha rahat olmasını sağlıyor.
  • Anne karnında da su içinde olan bebeğin dünyaya adapte olmasını kolaylaştırıyor.
  • Yapılan çalışmalar, suda doğumun doğum süresini kısalttığını gösteriyor.

Kesisiz Normal Doğum İçin 6 İpucu!

6 Soruda Suda Doğum ile İlgili Merak Edilenler!

Suda Doğum Fiyatları Ne Kadar?

Suda doğum fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Doktorun uzmanlığından hastanenin lokasyonuna, doğum ortamının donanımından ek hizmetlere kadar birçok etmen, suda doğum fiyatı üzerinde belirleyici oluyor. Bu faktörlere kısaca değinecek olursak;

Hastanenin Lokasyonu

Suda doğum fiyatı üzerinde hastanenin bulunduğu lokasyon fazlasıyla etkili oluyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde fiyat artarken daha küçük şehirlerde uygun bütçelerle doğum gerçekleştirilebiliyor.

Doktorun Uzmanlığı

Hastane hizmetlerinde fiyatları belirleyen en temel şey, doktorun tecrübesi ve uzmanlığıdır. Doçent, profesör gibi ünvanı olan doktorların gerçekleştirdiği doğumlar nispeten biraz daha fazla bütçe gerektirebiliyor. Ayrıca doktorun suda doğum alanında uzmanlaşmış olması da fiyatı doğrudan etkileyecektir.

Hastanede Kalış Süresi ve Ek Hizmetler

Normal doğumlarda genelde bir, sezaryen doğumlarda ise iki veya üç gece hastanede kalınması gerekebiliyor. Hastanede kalınan gün sayısı arttıkça, fiyat da direkt olarak yükseliyor. Bununla birlikte plan dışı müdahaleler gerekirse, onlar da ek ücrete tabi tutulabiliyor.

Güncel Kur

Hastanelerde kullanılan birçok ekipman ve ilaç döviz olarak temin edildiği için güncel kur da fiyatı etkiliyor.

Hastanenin Hizmet Politikası

Her hastanenin farklı bir hizmet politikası bulunuyor. Kimi hastaneler hasta memnuniyetini öylesine önemsiyor ki hastalarına neredeyse otel hizmeti sunuyor. Kullanılan cihazların modern olmasına ve güçlü bir ekip kurmaya oldukça önem veriyor. Böylesi bir hastanede fiyatlar da elbette daha yüksek oluyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, suda doğum fiyatları birçok faktöre göre değişebiliyor. Bu sebeple net bir rakam vermek mümkün olmuyor. Fakat normal doğuma kıyasla daha fazla hizmet gerektirdiği için normal doğumdan pahalı, sezaryen doğumdan uygun olduğu söylenebilir.

Özel Hastanelerde Doğum Ücretleri Ne Kadar?

Suda Doğum Yapılabilen Hastaneler

Suda doğum ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başladığı için her hastanede yapılmıyor. Büyük özel hastane gruplarının çoğunda gerçekleştirilebiliyor ancak daha lokal hastanelerde suda doğum seçeneği olmayabiliyor. Devlet hastanelerinde ise vajinal doğuma teşvik etmek amacıyla suda doğum üniteleri giderek yaygınlaşıyor.

6 Soruda Suda Doğum ile İlgili Merak Edilenler!

Kimler Suda Doğum Yapamaz?

Suda doğum yöntemine karar verilmeden önce anne ve bebek için gerekli sağlık kontrolleri gerçekleştirilir. Çünkü bazı durumlarda suda doğum yapılması sakıncalı olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; annede aktif kanama veya enfeksiyon varsa, bebeğin doğum pozisyonu uygun değilse, bebeğin kilosu fazlaysa, bebek strese girmişse, annede hipertansiyon ya da diyabet gibi hastalıklar varsa, çoğul gebelik yaşanıyorsa veya 37 haftanın altında bir gebelik ise suda doğum yöntemi tercih edilmeyebilir. Bunların dışında gerekli şartları sağlayan ve herhangi bir engeli olmayan anne adayları, doktorlarının tavsiyesiyle suda doğumu tercih edebilirler.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.