Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler

Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler
17 Mayıs 2018

Sezaryen doğum öncesi hazırlıklar ve yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Sezaryen öncesi hazırlıklar ve yapılması gerekenler - Çeşitli nedenlerden dolayı vajinal (normal) doğumun gerçekleşemediği durumlarda, anne adayının karın bölgesinden açılan kesi yardımıyla bebeğin dünyaya gelmesine sezaryen doğum denir. Sezaryen doğumlar cerrahi bir operasyondur ve ortalama 45 dakika sürer. Nadir durumlarda ameliyat 1 saate kadar uzayabilir. Eğer acil sezaryen söz konusu değilse, ameliyattan önce yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır. Bu yazımızda, sezaryen doğum öncesi yapılması gereken hazırlıkları derledik. İşte sezaryen öncesi hazırlıklar ve yapılması gerekenler...

Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler

Her cerrahi operasyon gibi sezaryen doğumdan önce yapılması gereken hazırlıklar;

- Sezaryen doğumdan 1 hafta önce kesi yapılacak olan bölge ile genital bölgedeki tüyleri alabilirsiniz. Bu, enfeksiyon riskini azaltacaktır.

- Sezaryen doğumdan bir önceki gece duş alınabilir. Bu durum hem annenin rahatlamasını sağlar hem de bölgenin temizlenmiş olması, enfeksiyon kapma riskini azaltır.

Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler

- Guatr, astım, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı bulunan anne adayları ilaçlarını mutlaka hazırladığı doğum çantasına koymalıdır. Doğum çantasını hazırlama işi ise son güne bırakılmamalıdır. Hatta acil durum ihtimallerine karşı gebeliğin 30. haftasından itibaren hazır bulundurulması önerilir.

*Doğum çantası nasıl hazırlanır? Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

- Doğum çantanıza gebelik döneminizde yapılan takip kağıtları ve tahlil sonuçlarını da koymalısınız.

- Ameliyattan bir gün önce doktorun tavsiye ettiği ilaçlar haricinde hiçbir şekilde ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar, ameliyat sırasında kanamaya neden olabileceği için bilinçsizce kullanılmamalıdır.

- Hastaneye kolye, küpe veya lens gibi yasaklı maddelerle gidilmemelidir.

- Ameliyattan 8 saat önce yeme – içme eylemi kesilmelidir. Su dahi içmeniz önerilmez. Sadece guatr veya yüksek tansiyon hastası anne adaylarının ilaçlarını içerken birkaç damla su içmesine izin verilir.

*Sezaryen doğumla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler

Sezaryene Neden Aç Gidilir?

Sezaryen ameliyata neden aç gidilir, sezaryenden önce su içilir mi gibi sorular anne adayları tarafından oldukça merak edilir. Ameliyattan belli bir süre önce yeme-içme eylemini kesmek, sadece sezaryen ameliyatlara özgü bir durum değildir. Ameliyatlardan önce yeme-içme yasağı konmasının amacı; tamamıyla anne adayının veya diğer hastaların sağlığını korumaya yöneliktir. Çünkü eğer ameliyata mide dolu gelinirse, anestezi altındayken midedeki besinlerin veya suyun nefes borusuna gelmesi olağandır ki bu da çok ciddi bir risk olup, sonucu hayatı kaybetmeye kadar gidebilir. Epidural anestezilerde de her ihtimale karşı aç olunması istenir. (Her an genel anesteziye geçme ihtimaline karşı.)

*Sezaryen doğum öncesinde lavman yapılır mı? Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Sezaryen Öncesi Hazırlıklar ve Yapılması Gerekenler

Sezaryen Ameliyattan Yeme – İçme ile İlgili Önemli Bilgiler

Sezaryen ameliyattan birkaç gün önce daha hiç yemediğiniz besinler tüketmemelisiniz. Çünkü alışık olmadığınız riskli besinler mide ve bağırsaklarınızı bozabilir. Midede şişkinlik yapacak besinlerden uzak durmalısınız. (Örn: aşırı meyve yemek…) Çok ağır, sizi rahatsız edecek yağlı gıdaları tüketmemelisiniz. Eğer doğum öğleden sonra yapılacaksa doktorunuz sabah çok az bir şeyler atıştırmanıza izin verebilir.

Doğumun Olacağı Gün Hastanede Yapılan Bazı Hazırlıklar

Hastaneye giriş yaptıktan sonra zaten gerekli prosedürler için hastane çalışanları sizi yönlendireceklerdir. Ama kabaca biz de nelerle karşılaşacağınıza değineceğiz.

- Hastaneye giriş yaptıktan sonra yapılacak olan ameliyat ve diğer işlemler için onay formunu imzalamanız istenir. Bu aşamada operasyonla ilgili her türlü aklınıza takılanı doktorunuza veya hemşirelere sorabilirsiniz.

- Ameliyattan önce doktorunuz lavman yapılmasını isteyebilir. Lavman, sanılanın aksine acısız bir işlemdir. Lavman hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

- Ameliyat bölgesinde aşırı tüylenme varsa şayet, bunlar odada veya ameliyathanede sizinle ilgilenen hemşire tarafından temizlenebilir.

- Ultrason ve muayene yapılabilir.

- Ameliyat için gerekli tahlil ve kontroller yapılır.

- Anestezi uzmanı son kez anne adayını değerlendirir.

- NST çekilebilir veya doppler aleti ile bebeğin kalp atışları kontrol edilebilir.

- Anne adayının astım veya kalp hastalıkları gibi önemli ve kronik hastalıkları varsa, bu alanın uzman hekiminden de bir değerlendirme talep edilebilir.

- Sezaryen ameliyatı için gerekli olan tahlillerin ne zaman yapıldığı, hastaneden hastaneye göre değişmektedir. Bazı hastaneler ameliyattan önceki günlerde tahlilleri yapıyorken, bazı hastaneler hem ameliyattan önceki günlerde hem de ameliyat günü yapıyor.

*Sezaryen doğumdan sonra işinize yarayacak bilgiler için buraya tıklayın.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.