Sevdiklerimiz İçin Hastalıklara Karşı Koruma Kalkanı Oluşturacak 6 Öneri!

Sevdiklerimiz İçin Hastalıklara Karşı Koruma Kalkanı Oluşturacak 6 Öneri!
21 Kasım 2020

Kreş, park veya çocuklarımızın sıkça zaman geçirdiği diğer yerler… Her ne kadar bu alanlarda hijyen için gerekli çalışmalar yapılsa da onlarca çocuğun uzun süre bir arada olması, mikropların üremesini ve yayılmasını kaçınılmaz kılıyor. Bu da çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini fazlasıyla artırıyor. Üstelik; virüs, bakteri ya da parazitlerin sebep olabileceği bulaşıcı hastalıklar,  yalnızca çocuklarımızın sağlığını olumsuz etkilemekle kalmayabiliyor, solunum veya temas yoluyla ailemizin diğer bireyleri için de tehdit oluşturabiliyor. Dolayısıyla çocuklarımıza mikroplardan nasıl korunması gerektiğini öğretmemiz, aslında ailece hastalıklardan korunmamızın en temel yolu.

Bir ebeveyn olarak ailenizin sağlığı için gerekli tedbirleri aldığınıza eminiz. İşte bu noktada çocuğunuz ve tüm ailenizin sağlığını koruyabilmeniz için bizim de sizlere birkaç önerimiz olacak;

1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmekle İşe Başlayın

Bağışıklık sistemimizi, vücudumuzun savunma kalkanı olarak tanımlayabiliriz. Bu sistem, vücudumuza sızmaya çalışan tüm mikropları tanır, ayrıştırır ve zararlı olarak algıladığı mikroorganizmalarla anında savaşmaya başlar. Ancak bu savaştan galip çıkabilmesi için yeterince güçlü olması gerekiyor. Eğer bağışıklık sistemimiz zayıfsa, vücudumuz savaşı kaybeder ve hastalıklar baş göstermeye başlar. Bağışıklığımızı güçlendirmek ise kaliteli uyku, düzenli egzersiz, dengeli ve sağlıklı beslenme gibi basit ama etkili kurallarla mümkün oluyor. Siz de çocuğunuza, küçüklüğünden itibaren bağışıklık sistemini güçlendiren bu yaşam tarzını  benimsetmeye çalışmalısınız ki hastalıklarla kolayca savaşabilsin.

Sevdiklerimiz İçin Hastalıklara Karşı Koruma Kalkanı Oluşturacak 6 Öneri!

 
2. Hijyen Duyarlılığını Artırın

Biz yetişkinler yeteri kadar el hijyenimize dikkat etmeye çalışıyoruz. Peki ya çocuklar? Keşfetme dürtüsü her zaman canlı olan ufaklıklar, ilk kez gördüğü her nesneye dokunma eğilimi içindedirler. Bu da aslında hastalık yapıcı birçok mikroorganizma ile haşır neşir olmaları anlamına geliyor. Çünkü soğuk algınlığı ve grip gibi birçok hastalık, solunum yoluyla olduğu kadar temas yoluyla da kişiden kişiye geçebiliyor. İşte burada el yıkamanın önemini bir kez daha anlıyoruz. Çocuklarımızın, temas yoluyla hastalıkları kapmaması veya mikropları farklı alanlara bulaştırmaması için hijyen duyarlılığını artırmaya çalışmalıyız. Yemekten önce ve sonra, arkadaşlarıyla oyun oynadıktan veya okuldan geldikten sonra ellerini yıkaması için teşvik etmeliyiz. Hastalıklardan korunabilmesi için gün içinde ellerini olabildiğince temiz tutmasını, ellerini yıkasa dahi yüzündeki herhangi bir organa dokunmaması gerektiğini öğretmeliyiz.

3. Temizlik Tek Başına Yeterli Değil

Biz her ne kadar çocuğumuzun okul çantasını, kıyafetlerini veya ayakkabılarını temizlesek de mikroplar yalnızca temizlik ile yok olmuyor. Hatta bu temizliğin oldukça yüzeysel kaldığını, yalnızca o nesnenin üzerindeki tozu ve kiri yok ettiğini söyleyebiliriz. Eğer etkili bir hijyen sağlamak istiyorsak; hem rutin ev temizliğinin ardından hem de dışarıda kullandığımız anahtar, çanta veya ayakkabı gibi nesneleri temizledikten sonra dezenfeksiyon yapmamız şart. Zira dezenfektanlar, yüzeydeki hastalık yapıcı mikropların neredeyse tamamını etkisiz hale getiriyor. Bu sayede sağlığımızı korumamız da mümkün oluyor. Siz de çocuğunuzun dışarıda kullandığı nesneleri temizledikten sonra Lysol gibi güvenli bir ürün ile dezenfekte ederek gerçek bir hijyen sağlayabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun okul çantasına dezenfektan sprey ekleyebilir, okul sırasını veya çantasını ara sıra dezenfekte etmesi gerektiğini öğretebilirsiniz.

4. Sosyal Mesafeye Dikkat

Hapşırmak, öksürmek hatta konuşmakla bile milyonlarca patojenin etrafa yayıldığını biliyoruz. Havada asılı kalan hastalık yapıcı bu patojenlere maruz kalmak da doğrudan hastalık için risk yaratıyor. Bu sebeple, özellikle salgın hastalıkların yaşandığı dönemlerde sosyal mesafeye dikkat etmek, kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmak ve maske kullanmak, hastalıklardan korunmak adına iyi birer önlemdir. Çocuklarımıza kişisel alanın öneminden bahsetmeli ve sosyal mesafenin ne olduğunu anlatmalıyız. Bu sayede grip gibi bulaşıcı hastalıkların tümünden korunmasını sağlayabiliriz.


5. Paylaşmamak Bazen Daha İyi Bir Fikir Olabilir

Tüm ebeveynler olarak çocuklarımıza, bencil bireyler olmamaları için küçük yaşlardan itibaren paylaşmanın önemi aşılıyoruz. Salgın dönemlerinde ise gelecekte de paylaşmaya devam edebilmek için bugün önlem almamız gerektiğini çocuklarımıza anlatmamız gerekebilir. Böyle zamanlarda çocuklarımıza suluk, kalemtıraş gibi okul eşyalarının kişiye özel olduğunu ve yalnızca kendisinin kullanması gerektiğini iyi anlatmalıyız. Arkadaşlarıyla oyuncak alışverişi yaptığında veya herhangi bir temasın ardından, en kısa sürede ellerini yıkaması ve dezenfekte etmesi gerektiğini mutlaka öğretmeliyiz. 

6. Mikropları Kapıda Bırakın

Tüm gün okul ve park gibi alanlarda vakit geçiren çocuğunuz veya iş yerinde birçok yüzeye temas eden eşiniz, eve döndüğünde bakteri ve virüs gibi yabancı misafirleri de ister istemez yanında getirebilir. Hastalık yapıcı etkisi olan bu misafirleri evinize girmeden kapıdan uğurlamak aslında sizin elinizde. Eşinizin evrak çantasını, anahtarını veya riskli gördüğünüz diğer nesneleri kapıda dezenfekte ederek mikroorganizmaların evinize girmesini ve ailenizin sağlığını tehdit etmesini önleyebilirsiniz. 


Bu aşamada, hem sağlığınızı hem de eşyalarınızı korumak için seçeceğiniz dezenfektanın içeriği oldukça önemli. Sağlık Bakanlığı ruhsatına sahip olan Lysol Dezenfektan Sprey, içeriğinde ailenizin sağlığını tehdit edebilecek herhangi bir zararlı madde barındırmıyor. Üstelik mikropların %99,9'unu yok eden Lysol'u anahtarlık, sırt çantası, ayakkabı, kumanda, lavabo, kanepe ve kapı kolu gibi 100'den fazla alanı dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz.

Biyositleri güvenli kullanınız. Kullanmadan önce her zaman ürün etiketini ve kullanım talimatlarını okuyunuz. Kullanmadan önce yüzeyin görünmeyin bir yerinde test ediniz. Test edildiği mikroorganizmaların tam listesi için ürün etiketine bakınız.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.