Koryon Villus Biyopsisi (CVS Testi) Nedir?

Koryon Villus Biyopsisi (CVS Testi) Nedir?
09 Ağustos 2022

Down sendromu gibi kromozom anomalilerini tespit etmeye yarayan koryon villus biyopsisi hakkında tüm merak edilenleri derledik.

Koryon villus biyopsisi, başta Down sendromu olmak üzere bir dizi genetik bozukluğu tespit etmeye yarayan bir tanı testidir. CVS testi olarak da biilinen koryon villus örneklemesi, hamileliğin 10. haftasından itibaren yapılabilir. Rutin bir hamilelik testi olmayan bu teste yalnızca şüpheli durumlarda başvurulur. Zira girişimsel bir işlem olduğu için nadir de olsa düşük ve enfeksiyon gibi riskleri bulunur.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda koryon villus biyopsisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Koryon Villus Biyopsisi Nedir?

Koryon villus biyopsisi, başta Down sendromu olmak üzere bir dizi genetik bozukluğu tespit etmeye yarayan bir tanı testidir. Test için plasentadaki koryonik villus adı verilen parmak benzeri çıkıntılardan örnek alınır ve laboratuvarda incelenir. İnceleme sırasında fetüste fazladan veya hasarlı kromozom olup olmadığına bakılır.

CVS testi olarak da bilinen koryon villus örneklemesi, hamileliğin 10. haftasından itibaren yapılabilir. Nadir de olsa düşük veya enfeksiyon gibi riskleri olduğundan yalnızca şüpheli durumlarda başvurulur. Diğer bir deyişle, koryon villus biyopsisi rutin bir hamilelik testi değildir.

Koryon villus biyopsisi tarama değil, tanı testidir. Bu nedenle yüksek risk veya düşük risk gibi olasılık vermez, çok istisnai durumlar dışında %100 kesin sonuç verir. CVS testi ile kromozom anomalilerinin çoğu teşhis edilebilir ancak spina bfida gibi nöral tüp defektlerini koryon villus örneklemesi ile teşhis etmek mümkün değildir.

Koryon villus biyopsisi ile aşağıdaki hastalıklar tespit edilebilmektedir:

Koryon Villus Biyopsisi Kimlere Yapılır?

Koryon villus örneklemesi genellikle aşağıdaki durumlarda önerilmektedir:

Tarama Testlerinde Şüpheli Sonuçlar Çıkması

İlk trimesterda yapılan tarama testlerinin sonucu yüksek riskli çıkarsa, durumu doğrulamak için koryon villus biyopsisi yapılabilir.

Önceli Hamileliklerde Kromozom Anomalisi Geçmişi

Önceki hamileliklerde kromozom anomalileri ile karşılaşıldıysa, ikinci bebekte de risk olduğundan koryon villus örneklemesi önerilebilir.

Ailede Genetik Hastalık Öyküsü

Birinci derece akrabalarda, anne veya baba adayında genetik hastalık varsa, bunun bebeği etkileyip etkilemediğini öğrenmek için CVS yapılabilir.

35 Yaşından Büyük Hamile Kalmak

35 yaşından sonra kromozom anomalileri açısından risk artacağı için hekim gerekli gördüğünde CVS testi yapılmasını önerebilir.

Koryon Villus Biyopsisi (CVS Testi) Nedir?

Koryon Villus Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Koryon villus biyopsisi (CVS) iki şekilde yapılabilir:

Transabdominal: Örnek karından girilerek alınır.

Transvajinal: Örnek vajinadan girilerek alınır.

Koryon villus örneklemesi için doktorunuz mesanenizin dolu olması gerektiğini söyleyebilir. Bu nedenle işlem öncesinde doktorunuzla konuşup gerekli hazırlıkları yaparak gelmelisiniz. Ardından doktorunuz hem gebelik yaşını hesaplamak hem de plasentanın konumunu doğrulamak için ultrason muayenesi yapar. Daha sonra ultrason görüntüsü kılavuz olarak kullanılırken plasentadan doku örneği alınır. Doku örneği yukarıda da değindiğimiz gibi iki şekilde alınabilir:

Transabdominal Koryonik Örnekleme

Anne sırt üstü pozisyonda yatarken karnı antiseptiklerle temizlenir. Ardından doktor karından rahme doğru ince ve uzun bir iğne sokar. Bu esnada karında ağrı, rahimde kramp hissedilebilir. Plasentadan küçük bir örnek alınmasıyla işlem sonlandırılır.

Transvajinal Koryonik Örnekleme

Spekulum ile vajinal açıklık genişletilir. Ardından vajina ve rahim ağzı antiseptiklerle temizlenir. Rahim ağzından ince ve içi boş bir tüp sokulur. Katater plasentaya ulaştığında ufak bir doku örneği almak için hafif aspirasyon yapılır ve işlem sonlandırılır.

Koryon villus biyopsisinden sonra günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak her iki yöntemden sonra da doktorunuz birkaç gün boyunca egzersiz ve cinsel ilişkiden uzak durmanızı isteyebilir. Test sonucu ise laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak ortalama birkaç hafta içinde çıkar.

Koryon villus biyopsisi sonrası aşağıdaki durumları fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız:

  • Yoğun vajinal kanama,
  • Vajinadan su gelmesi,
  • Rahim kasılmaları,
  • Yüksek ateş,
  • Kötü kokulu vajinal akıntı.

Koryon Villus Biyopsisinin Riskleri Nelerdir?

Koryon villus biyopsisi genellikle güvenli bir prosedür olarak kabul edilir. Ancak nadir de olsa karşılaşılabilen bazı önemli komplikasyonları olabilmektedir. 


Koryon villus biyopsisinin riskleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Düşük,
  • Enfeksiyon,
  • Kanama,
  • Rh duyarlılığı,
  • Bebekte uzuv kusurları.

Kaynak 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk