Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor

Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor
03 Mayıs 2017

Gebelik öncesinde hamile kalmak için kaç kilo olmalı merak edilirken, normal kilodan düşük anne adayları ile fazla kiloya sahip anne adayları için İdeal hamilelik kilosu önemli bir yer tutar.

Hamilelik öncesinde ideal kilo anne adayı ve bebek açısından önemli bir yer tutuyor. Gebelik planlayan anne adayları kaç kiloda hamile kalınır? Sorusunun cevabını merak ederlerken, uzmanlar anne adayının gebe kalmadan önceki kilosunun önemli olduğunun altını çizerler. Boy uzunluğuyla orantılı normal kilonun altında (normal kilodan düşük kilo) ve üstünde (normalden fazla kilo - obez) vücut ağırlığına sahip olan kadınların gebelikleri sırasında problem yaşama ihtimallerinin yüksek olduğu belirtilir. İdeal hamilelik kilosu hesaplama, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur. Gebelik öncesi kilonun bebeğin doğum kilosu üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle sorunsuz bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için gebelik öncesi ideal kiloya ulaşmanız tavsiye edilir. Peki, hamile kalmak için ideal kilo kaç olmalı?

Hamilelik Öncesi İdeal Kilo Önemli!

Uzmanlar hamile kalmak için kilonun önemine değinirler. Sorunsuz bir hamilelik ve sağlıklı bebek sahibi olmak için yapılacak ilk şeylerden birisinin gebelik öncesi ideal kiloya ulaşmanın sağlanması olduğu belirtilir. Normal kilonun altında bir kiloya sahip (zayıf) anne adaylarında yetersiz beslenme ve vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilmektedir. Zayıf olan anne adayına gebelik öncesinde kilo almaları önerilirken, doktor tarafından vitamin takviyelerine başlanır. Obezite'de gebelik öncesinde istenmeyen bir durumdur ve gebelik planladığınız dönemdeki kilonuzun, ideal kilonuzdan % 20 daha fazla olması olarak tanımlanır. Bu kapsama giren anne adaylarının gebelikleri döneminde diyet yapamayacakları için gebelik öncesinde kilo vermeleri önerilir. Hamile kalmak için ideal kilo vücut kitle endeksinde çıkan sonuca göre;  18,5 -24,9 kg/m2 arasında olması olarak ifade edilir. 

Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor   

Bakmanızda Fayda Var: Vücut Kitle Endeksi Hesaplama  

 Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor    

Normalden Düşük Kilolu Gebelik

Düşük kilolu anne adaylarında hamilelikleri süresince erken doğum ve bebeğin düşük doğum ağırlığında doğma ihtimali artmaktadır. Söz konusu durumda olan anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği de görülebilmektedir. Anne adaylarının gebeliklerinin ilk üç ayında hızlı kilo almaları sakıncalı olarak görülür. Bu dönemde çok fazla gıda alınması bebeğin ilerideki zamanlardaki kilosunu etkileyebilir. Gebelik döneminde yaygın bilinen iki kişilik yemek yemek düşüncesi yanlış bir inanıştır. Gebelik döneminde tek kişilik ve dengeli beslenme ideal olanıdır. Kilo alımı artırılırken ekstra kaloriler karbonhidratlardan alınmaya çalışılmalıdır.   

Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor  

Normalden Fazla Kilolu Gebelik

Kilolunuzun ideal kilonuzdan yüzde 20 daha fazlası olarak tanımlanan Obezite, gebelik için sakıncalı durumlar arasında yer alır. Fazla kilolu anne adaylarına gebelik öncesinde kilo vermeleri önerilir. Bunun nedeni olarak, anne adayının gebelik dönemi boyunca diyet yapmasının önerilmemesi olmaktadır. Gebelikte yapılan diyetlerin anne adayının bebeğin ihtiyacı olan temel gıdaların eksilmesine neden olduğu belirtilirken, diyet yapıldığı sırada vücutta depolanan yağların tüketilmesinin metabolik dengenin bozulmasına neden olduğu ifade edilir. Gebelikte yapılan diyet sonrasında ketozis olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar. Ketozis bebeğin sinir sistemini etkiler ve düşük IQ lu olmasına neden olur. Fazla kilolu anne adayları büyük bebekler dünyaya getirmeleri, anne bebek için travmatil doğum nedeni olarak belirtilir.   

Hamilelik Öncesinde Kilo Önemli Bir Yer Tutuyor  

Normal Doğum Yapma Olasılıkları Düşüktür

Fazla kilolu anne adaylarının büyük bebekler dünyaya getirme olasılığının fazla olması nedeniyle normal doğum yapma olasılıkları düşüktür. Daha çok forsepsle ya da sezaryen ile doğum yapmaları önerilir. Fazla kilolu hamile kalan anne adaylarında; yüksek tansiyon, preklampsi-eklampsi (gebelik zehirlenmesi), diabet, pıhtılaşma bozuklukları ve kalp problemleri gibi sağlık sorunlarının daha fazla görülebileceği belirtilir.

İdeal Kiloya Ulaşmak İçin

Gebe kalmadan önce kilo anne adayının sağlıklı gebelik geçirmesi ve bebeğin sağlıklı gelişmesi nedeniyle önemlidir. Gebe kalmadan önceki dönemde fazla kilolu anne adaylarına liften zengin, yağdan fakir diyet uygulayarak ve egzersiz yapmaları önerilir. Bu sürede haftada 1 kilo vermenin güvenli olduğu belirtilir. Daha hızlı kilo verilen diyetler anne adayının gebe kalma şansını düşürme ihtimali ile gebelik öncesi besin depolarının azalmasına neden olabileceğinden önerilmemektedir. Beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve düzenli beslenme ile ideal kiloya ulaşmak en doğru yöntem olarak ifade edilir. Normalden düşük kilolu anne adaylarınında vücut kitle endekslerini hesaplayıp ideal kilolarına gelmeleri için düzenli ve sağlıklı beslenmeleri yanında uzman diyetisyen hekimler tarafından hazırlamış özel diyet listelerini uygulamaları önerilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.