Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Alımı Nasıl Olmalı?
23 Ağustos 2022

Hamileliğin ilk 3 ayında kilo alımı ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda...

Gebeliğin ilk 12 haftası birinci trimester olarak adlandırılır. Bu dönemde hormonların etkisiyle anne adaylarında birçok değişim yaşanır. Bu değişimlerden biri de mide bulantıları, baş dönmesi, adetin kesilmesi gibi durumlara ek olarak kilo alımıdır. Ancak bu süreç her kadın için farklı ilerler. Örneğin bazı anne adayları mide bulantısı ve koku hassasiyeti sebebiyle ilk 3 aylık dönemde kilo verirken, kimilerinin iştahı açılabilir ve olması gerekenin üzerinde kilo alabilirler. Peki ama ideali nedir? Hamileliğin ilk 3 ayında kaç kilo alınır? Detaylar yazımızda…

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikten önce vücut kitle indeksi normal olan anne adaylarının, gebeliğin ilk üç ayında 0,5 – 2 kg alması beklenir. Eğer çoğul gebelik söz konusuysa 1,8 – 2,7 kg kadar alınması gayet normaldir. Hamilelik öncesi fazla kilosu olan kadınlar için ise kilo tavsiyesi daha farklıdır. Bu gibi durumlarda hekimler hamilelik öncesi kilonun korunması isterler.

Hamilelikte kilo alımı beklenen bir durumdur. Ancak bazı anne adayları hormonların etkisiyle gelişen mide bulantısı, kusma ve koku hassasiyeti gibi sebeplerden dolayı ilk aylarda kilo alamayabilirler. Hatta kilo bile verebilirler. Çok fazla kilo verilmediği sürece endişelenilmesine gerek yoktur. Zira ikinci trimester itibarıyla mide bulantısı ve kusma gibi semptomların azalması hatta geçmesi beklenir. Bununla birlikte, ilk aylarda şiddetli kusma ve fazla kilo vermenin hiperemezis gravidarum gibi altta yatan bir rahatsızlığa işaret edebileceği unutulmamalıdır.

Hamilelikte İştahsızlık Normal mi?

Tıpkı az kilo almak veya birkaç kilo kaybetmek gibi ilk 3 aylık dönemde olması gerekenden fazla kilo almak da yaygın görülen bir durumdur. Beklenilenin üzerinde kilo almak anne ve bebek için hemen bir risk oluşturmasa da aşırı kilo alımı hamileliğin ilerleyen aylarında çeşitli riskler doğuracaktır. Hele ki iştahın ve kilo alımının ikinci trimesterdan sonra arttığı düşünüldüğünde, ilk aylarda fazla kilo alan anne adaylarının gerekiyorsa bir diyetisyen eşliğinde beslenmesi önerilmektedir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Fazla Kilo Almanın Riskleri Nelerdir?

İlk 3 aylık dönemde olması gerekenin üstünde kilo almak anne ve bebeğin sağlığını hemen etkilemez. Ancak ilerleyen aylarda kilo alımının aynı hızda artması, anne ve bebek için çeşitli riskler doğurur.

Hamilelikte fazla kilo almanın anne ve bebek için riskleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Makrozomi

Bebeğin 4 kg üzerinde doğması makrozomi, yani iri bebek olarak adlandırılır. Gebeliğin başından itibaren annenin aşırı kilo alması bebeğinin de kilolu doğmasına neden olabilir.

2. Omuz Takılması

Anne karnındaki bebeğin gebelik haftasına göre büyük olması, doğumda omuz takılması veya doğumun uzun sürmesi gibi riskleri beraberinde getirir. Ayrıca annede kontrolsüz yırtıklar oluşabilir. Bu nedenle iri bebekler için sezaryen doğum önerilir.

3. Gestasyonel Diyabet

Gebeliğin erken dönemlerinde fazla kilo almak insülin duyarsızlığına neden olabilir ve bu durum kilo ile birleştiğinde annenin gestasyonel diyabet riskini artırır.

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.