Amniyon Sıvısının Fazla Olması Erken Doğuma Neden Olur mu?

Amniyon Sıvısının Fazla Olması Erken Doğuma Neden Olur mu?
19 Ocak 2021

Anne adayları daha çok amniyon sıvısının yetersiz olduğu durumlarda endişe duyar. Fakat hamilelikte suyun fazla olması da anne ve bebek için risk oluşturmaktadır.

Gebelikte suyun fazla olması, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının fazlalığını ifade eder. Tıpta polihidramnios olarak da adlandırılan bu durum, anne veya bebeğe bağlı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Örneğin annenin şeker hastası olması, konjenital enfeksiyonlar ya da bebekte genetik anomalilerin olması, hamilelikte amniyon sıvısının fazla olmasına neden olabilmektedir. En sık karşılaşılan belirtileri rahmin hızla büyümesi, kasılmalar, nefes darlığı ve karında rahatsızlıktır. Ancak bazı anne adaylarında hiçbir belirti hissedilmez ve tesadüfen muayene esnasında fark edilmektedir. Tedavi için anne adayı ve bebeğin sağlık durumu ile olayın şiddeti belirleyicidir. Gerekli görüldüğünde bebeğin idrarını azaltmaya yönelik ilaç tedavileri, sık ultrason muayenesi veya sıvıyı azaltmak için amniyosentez yapılabilir.

Gebelikte suyun fazla olması erken doğum gibi çeşitli riskleri de beraberinde getirir. Bu nedenle anne adayının sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte amniyon sıvısının fazlalığı ile ilgili merak edilenleri derledik.

Gebelikte Suyun Fazla Olması Nedir?

Bebekler, tüm gebelik boyunca etrafı zar ile çevrili bir kese içinde gelişimlerini sürdürürler. Bu keseye amniyon kesesi, içindeki sıvıya ise amniyon sıvısı denir. Amniyon sıvısı, bebeğin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Öyle ki, bu sıvı sayesinde bebekler enfeksiyonlardan ve travmalardan korunur. Bebeğin rahim içinde rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayarak kas iskelet sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kordonun sıkışmasını engelleyerek bebeğe oksijen gitmesini sağlar ve rahim içi sıcaklığını sabit tutar.

Hamilelerin yaklaşık %7’si, amniyon sıvısının miktarında çeşitli sapmalar yaşar. Örneğin bazı gebeliklerde amniyon sıvısı yeterli olmayabilirken, bazılarında ise polihidramnios olarak adlandırılan su fazlalığı görülebilmektedir. Anne adayları daha çok suyun yetersiz olduğu durumlarda endişe duyar fakat hamilelikte suyun fazla olması da anne ve bebek için risk oluşturmaktadır.

Hamilelikte suyun az olmasının riskleri nelerdir?


Amniyon sıvısı gebelik haftası ilerledikçe artar, 33. haftadan sonra ise azalmaya başlar. Ortalama olarak 10. haftada 20 ml, 22. haftada 630 ml, 28. haftada 720 ml ve 41. haftada 515 ml civarındadır. 32. haftadan sonra sıvının 1,5 – 2 litreden fazla olması, hamilelikte bebeğin suyunun fazla olduğu anlamına gelir.

Amniyon Sıvısının Fazla Olması Erken Doğuma Neden Olur mu?

Hamilelikte Amniyon Sıvısı Neden Fazla Olur?

Gebelikte bebeğin suyunun fazla olması birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Örnek verecek olursak;

  • Annede şeker hastalığı (diyabet) olması,
  • Bebekte trizomi 13, trizomi 18 veya trizomi 21 gibi kromozom anomalilerinin olması,
  • Sifiliz gibi konjenital enfeksiyonlar,
  • Eroin, kokain gibi zararlı madde kullanımı,
  • Bebeğin bağırsaklarındaki tıkanıklık,
  • Bebekte yutmayı engelleyen fetal guatr gibi patolojiler,
  • İkizden ikize tranfüzyon sendromu ya da
  • Bebekte kalp yetmezliğine sebep olabilen etkilenmiş Rh uyumsuzluğu, kalp tümörleri ya da ağır fetal kansızlık gibi durumlarda amniyon sıvısının fazlalığı söz konusu olabilir. Ancak vakaların %50’sinde hiçbir sebep bulunamadığı bilinmektedir.

Gebelikte şeker yükleme testi nasıl yapılır?

Bebeğinin Suyunun Fazla Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin suyunun artmış olabileceğini gösteren durumlardan ilki, karnın gebelik haftasına göre daha büyük olmasıdır. Aynı zamanda annenin karnında ağrı, hassasiyet veya kasılmalar olabilmektedir. Bel ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetler de bu anne adaylarında daha yoğun yaşanmaktadır. Ancak tüm bunlar, hamilelikte suyun fazla olmasına işaret edebileceği gibi başka tıbbi durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla şikâyetler hissedildiğinde hekim ile iletişime geçmek önemlidir.

Yapılan ultrasonda, 4 kadran ölçümlerinde toplam sıvının 25 cm’den fazla olması veya vertikal en derin cep ölçümünün 8 cm’den fazla olması gebelikte suyun fazla olduğunu göstermektedir.

Hamilelikte Suyun Fazla Olmasının Riskleri Nelerdir?

Gebelikte amniyon sıvısının fazla olması, anne ve bebek için çeşitli riskleri de beraberinde getirir. Örneğin, rahim duvarının gerilmesine bağlı olarak erken doğum tetiklenebilir. Yine karnın büyümesi, annede nefes darlığı ve karın ağrısı gibi şikâyetlere yol açabilir. Plasentanın erken ayrılma ihtimali yükselir, kordon sarkması gibi riskler artar, annede idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Bebeğin doğru doğum pozisyonu almasını olumsuz etkileyebilir, pelvise giriş anomalilikleri görülebilir. Gebelikte suyu fazla olup doğum yapanlar kadınlarda, aşırı gerilmeye bağlı olarak rahmin kendisini toparlaması daha zordur. Bu nedenle kanama riski daha yüksektir. Bebeğin suyunun fazla olduğu durumlarda genellikle bebekler iri olur. Bu da doğum şeklinin zorunlu sezaryen olmasına sebep olabilir. Eğer bebekte anomali varsa veya erken doğum olduysa, doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı söz konusu olabilir. Ayrıca idrar yollarına aşırı baskı olduğundan, annenin böbrek toplayıcı kanallarında genişleme ve sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski bulunmaktadır.

Amniyon Sıvısının Fazla Olması Erken Doğuma Neden Olur mu?

Gebelikte Amniyon Suyunun Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte suyun fazla olduğu tespit edilirse, öncelikle detaylı ultrason yapılır. Daha sonra bebek kromozom anomalileri ve konjenital anomali açısından değerlendirilir. Eğer hala yapılmadıysa gebelik diyabeti açısından tarama yapılır. Anne ve bebeğin genel durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Sıkı bir takiple suyun artıp artmadığı gözlemlenir. Bazı durumlarda prostoglandin salınımını azaltan ilaçlar verilebilir bazı durumlarda ise amniyosentez işlemi ile sıvı bir miktar boşaltılabilir. Sıvının boşaltılması az miktarda ancak belli aralıklarla yapılabilir. Çünkü bir anda bolca sıvının alınması plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir. Gebelikte sıvı fazlalığına neden olan diyabet ise buna yönelik bir tedavi planlanarak kan şekerinin düzeltilmesi amaçlanır. Bebeğin suyunun fazla olması erken doğum kasılmalarına sebep oluyorsa, bebek gelişinceye kadar kasılmaları durdurmaya yarayacak çeşitli tedaviler uygulanabilir.

Gebelikte Suyu Fazla Olanlar Ne Yapmalı?

Hamilelikte amniyon sıvısının fazla olmasının, annenin içtiği su ile ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla sıvı kısıtlamasına gidilmesine gerek yoktur. Amniyon sıvısını azaltan yiyecekler veya içecekler olmadığından, yalnızca doktorun direktiflerini uygulamak faydalı olacaktır. Bebeğin suyunun fazla olması şeker hastalığı ile ilgili olabileceğinden, gebelik takibini yapan hekim önerdiyse glukoz tarama testi mutlaka yaptırılmalıdır. Gebelikte suyun fazlalığı genetik anomalilerden kaynaklanabileceği gibi sağlıklı gebeliklerde de görülebilir. Eğer ayrıntılı ultrasonda herhangi bir risk görülmediyse endişelenmeye gerek yoktur. Gebelikte suyun fazla olması erken doğuma neden olabileceğinden kanama, ritmik kasılmalar ve ağrılar olduğunda mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Sıvı fazlalığı durumunda kordon sarkması, plasentanın erken ayrılması veya bebeğin doğum kanalına yerleşmesinde çeşitli problemler gelişebilir. Bu nedenle eğer doktor sezaryen doğum önerdiyse, vajinal doğumda ısrarcı olunmamalıdır.

Normal doğuma engel olan durumlar nelerdir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk