Ense Kalınlığı Kaç Olmalı? Hafta Hafta Ense Kalınlığı Değerleri

Ense Kalınlığı Kaç Olmalı? Hafta Hafta Ense Kalınlığı Değerleri
14 Mart 2022

Hamileliğin 11. - 14. haftaları arasında yapılan ense kalınlığı testi ile anne karnındaki bebeklerin Down Sendromu gibi kromozomal anomaliler açısından risk oranı saptanabilir.

Ense kalınlığı testi, hamileliğin 11. – 14. haftalarında yapılan ve kromozom anomalileri açısından risk oranını saptamaya yarayan önemli bir testtir. Ultrasonografi ile yapılan ense kalınlığı testi, bebeğin baş – popo mesafesi (CRL) 45 mm – 84 mm arasında iken yapılır. Bu haftalarda bebeğin ense kalınlığının 1.8 mm ile 3 mm arası olması beklenir. Farklı bir ifadeyle, ense kalınlığı sınır değeri 3 mm civarıdır. Ense kalınlığı yüksek çıkan bebekler, yani ense kalınlığı 3 mm üzerinde çıkanlar için fetal DNA testi veya koryon villüs örneklemesi gibi ek tetkikler istenir. Zira ense kalınlığı ile down sendromu ve diğer kromozomal anomaliler arasında bir bağ olduğu bilinmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, ense kalınlığı kaç olmalı, hafta hafta ense kalınlığı değerleri nedir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Ense Kalınlığı Testi Nedir?

Ense kalınlığı testi; hamileliğin 11. – 14. haftaları arasında yapılan ve bebeğin kromozom anomalileri açısından risk taşıyıp taşımadığını saptamaya yarayan önemli bir testtir. NT olarak da bilinen ense kalınlığı ölçümünde, bebek yatay pozisyondayken ense cildinin altındaki sıvı miktarı ölçülür. İkili tarama testi sırasında ultrasonografi ile yapılan ense kalınlığı testi için ayrıca anneden kan örneği de alınır. Alınan kanda gebelik hormonu olarak da bilinen beta HCG’nin serbest kısımlarına ve PAPP-A adı verilen iki proteinin seviyesine bakılır. Bunun nedeni, ense kalınlığı ölçümünün kan testi ile birlikte değerlendirildiğinde Down Sendromu veya diğer kromozomal anomalileri daha kolay tespit edebilmesidir. Ayrıca burun kemiği, duktus venozus ve trikuspid akım değerlendirilmesiyle birlikte testin güvenilirliği daha da artmaktadır.

Ense kalınlığı testi, bebeğin baş – popo mesafesi 45 mm – 84 mm arasında iken yapılabilir. Dolayısıyla 11. haftadan önce testin yapılması mümkün değildir.

Ense Kalınlığı Kaç Olmalı?

Ense kalınlığı testi gebeliğin 11. ve 14. haftalarında yapılan bir tarama testidir. Bu haftalarda yapılan ölçüm sonucunun 3 mm üzerinde çıkmaması beklenir. Diğer bir deyişle, 11. – 14. haftalar arası bebeklerde ense kalınlığı 1.8 mm ve 3 mm aralığında olmalıdır. Bu sınırın üstünde çıkması, bebeğin kromozomal anomaliler açısından riskinin arttığı şeklinde yorumlanır.

Ense kalınlığı testinde sınır 3 mm olarak belirtilse de yapılan bazı çalışmalar, 3,5 mm ense kalınlığı olan bebeklerin de sağlıklı olabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak bu oran ne kadar açılırsa, kromozomal anomaliler açısından bebeğin risk oranı da aynı şekilde yükselecektir.

Hafta Hafta Ense Kalınlığı Değerleri

Hafta hafta ense kalınlığı değerleri gebelik haftasına paralel olarak artmaktadır. Ancak 11. – 14. haftalar arası yapılan ölçüm en güvenilir ölçüm olarak kabul edilmektedir. Bu haftalarda da bebeklerin ense kalınlığının 1.8 mm ile 3 mm arasında olması istenir. 3 mm üzeri ense kalınlığı, bebekte kromozomal anomali riski olabileceğini düşündürür. Dolayısıyla ek tetkikler yapılması önerilir.

Ense Kalınlığı Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Bebeklerde ense kalınlığı yüksek çıkarsa 3 ihtimalden söz edilebilir.

1. Bebek Sağlıklıdır

Bebek sağlıklıdır, yalnızca cilt altındaki sıvı miktarı biraz fazladır.

2. Kromozomal Anomaliler

Ense kalınlığındaki artış Down Sendromu, Edward Sendromu veya Patau Sendromu gibi kromozomal anomalilere bağlı olarak gelişmiştir.

3. Yapısal Anomaliler veya Genetik Hastalıklar

Karın ön duvarı anomalileri, iskelet sistemi anomalileri, doğuştan kalp hastalığı veya diyafragmada açıklık gibi yapısal anomaliler veya nadir karşılaşılan genetik hastalıklar bebeğin ense kalınlığında artışa neden olmuştur.

Ense Kalınlığı Kaç Olmalı? Hafta Hafta Ense Kalınlığı Değerleri

Ense Kalınlığı Yüksek Çıktığında Ne Yapılmalı?

Ensek kalınlığı yüksek çıkan bebekler için öncelikle kromozomal anomali olup olmadığını tespit etmek için başka testler yapılır. Bu amaçla yine 11. – 14. haftalar arasında koryon villüs örneklemesi (CVS) olarak bilinen işlemle bebeğin plasentasından doku örneği alınabilir. CVS; ultrason eşliğinde karından veya vajinal yolla, ince bir iğne ile bebeğin plasentasından örnek alınmasıdır. Poliklinik şartlarında yapılabilen ağrısız bir testtir. Ancak uygulama sırasında enfeksiyon, su kesesinin açılması veya bebeğin kaybı gibi riskler minimum da olsa bulunmaktadır. Koryon villüs örneklemesi dışında hekim amniyosentez ve fetal DNA testi gibi ek tetkikler de isteyebilir.

Ense kalınlığı testi ve diğer ek tetkiklerin sonucuna göre risk oranı yüksek çıkan bebeklerin durumu aile ile paylaşılır.  Ailenin kararına göre ya gebelik sonlandırılır ya da gebeliğe devam edilir.

Ense Kalınlığı Testi ile Down Sendromu Belirlenebilir mi?

Ense kalınlığı ölçümü ile yaklaşık %75 oranında Down Sendromu tanısı konabilmektedir. Ense kalınlığı testi ile birlikte anne kanından bakılan Beta HCG ve PAPP-A düzeyi sayesinde bu oran %90’lara çıkmaktadır. Bununla birlikte koryon villüs örneklemesi, amniyosentez ve fetal DNA testleri ile %95’in üzerinde başarılı bir tanı konabilmektedir.

Ense Kalınlığı Artmış Bebek Sağlıklı Olabilir mi?

Ense kalınlığı artmış bir bebek elbette sağlıklı olabilir. Ancak burada önemli olan, ense kalınlığının ne derece fazla çıktığıdır. Normalin çok az üstünde yükseklik gösteren bebeklerin dünyaya sağlıklı bir şekilde gelme olasılıkları yüksektir. Fakat değer arttıkça bebeğin sağlıklı olma ihtimali düşer. Örneğin ense kalınlığı 4 mm olan bir bebeğin sağlıklı olma şansı yüksekken, ense kalınlığı 6,5 mm olan bir bebeğin sağlıklı doğma şansı epey azalmaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk