İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
11 Mayıs 2020

Anne karnındaki bebeğin gelişim tablosunda herhangi bir sıkıntının olup olmadığını tespit etmek ve bebeğin sağlıklı olduğunu kontrol edebilmek amacıyla, gebelik boyunca yapılan bazı testler vardır. Bunlardan biri de her hamile kadına yaptırması tavsiye edilen ikili tarama testidir.

İkili Tarama Testi – 11 – 14. Hafta Testi (Ense Kalınlığı)

Anne karnındaki bebeğin gelişim tablosunda herhangi bir sıkıntının olup olmadığını tespit etmek ve bebeğin sağlıklı olduğunu kontrol edebilmek amacıyla, gebelik boyunca yapılan bazı testler vardır. Bunlardan biri de her hamile kadına yaptırması tavsiye edilen ikili tarama testidir. Sizler için hazırladığımız bu makalede; ikili tarama testi nedir, nasıl yapılır, ikili test fiyatları 2020 rakamları ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

İkili Test Nedir?

İkili tarama testi, 11 – 14. hafta tarama testi ve ense kalınlığı testi olarak da bilinen ikili test; kromozom anomalileri ile ilgili tarama yapılmasını sağlayan ve tüm sağlıklı gebelere yapılması önerilen bir testtir. 2000 yılından beri tüm dünya ile birlikte ülkemizde de kromozom anomalilerini gebeliğin erken döneminde tespit edebilmek için ikili testten faydalanılmaya başlanmıştır. İkili test yapılırken anne adayının kişisel bilgileri, kan tahlili ve ultrason görüntüsünden faydalanılır. Bu parametreler standart verilerle karşılaştırılarak risk olasılığı belirlenir.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılıyor?

İkili tarama testi için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Aç veya tok olmanız ya da günün herhangi bir saatinde yaptırmanız, test sonucunuzu etkilemeyecektir. Öncelikle anne adayından, kişisel bilgilerinin yer alacağı formu doldurması talep edilir. Bu formda yaş, ırk ve sigara içme durumu gibi tamamen kişisel bilgilerin cevapları aranır. Daha sonra anneden bir tüp kan numunesi alınır. Bu kan örneğinde plasenta tarafından üretilen PAPP-A ve serbest beta hCG ismi verilen iki tür protein seviyesi incelenir. Testin son basamağında ise ultrason görüntülerinden faydalanılır. Bebeğin baş – popo mesafesi ölçülerek kayıt altına alınır. Ense kalınlığı testi ile bebeğin boynu arkasındaki sıvı birikimi ölçülür. Buna ek olarak burun kemiğinin değerlendirmesi yapılır. Daha sonra tüm bu parametreler birlikte değerlendirilir ve risk olasılığı belirlenir.

Üçlü tarama testi nedir?

İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

İkili Test Sonuçları Nasıl Yorumlanıyor?

İkili test sonucu riskli ise yüksek riskli veya pozitif olarak değerlendirilir. Risk saptanmaması durumunda ise test düşük riskli veya negatif şeklinde yorumlanır. Ancak, testin pozitif çıkması bebekte herhangi bir anomalinin kesin mevcut olduğunu göstermezken, negatif sonuç da bebekte hiçbir problem olmadığını garanti edemez. Yapılan tarama testleri sadece olasılığı belirlemeye yöneliktir, her zaman yanılma payının olabileceği unutulmamalıdır. İstatiksel verilere baktığımızda da, ikili test sonucu pozitif çıkan 30 kadından yalnızca birinin bebeğinin Down sendromuna sahip olduğu kayıtlara geçmiştir. Dolayısıyla testiniz pozitif çıksa dahi endişelenmeyin ve doktorunuzun önereceği diğer testleri yaptırmaya dikkat edin.

İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

İkili Tarama Testi Sonucu Pozitif Çıkarsa…

İkili tarama testi pozitif çıkarsa, doktorunuz amniyosentez ve CVS gibi ek testler yapılması gerektiğini söyleyecektir. Bazılarına bakacak olursak;

Amniyosentez: Amniyo sıvısından örnek alma işlemidir. Genellikle gebeliğin ikinci döneminde yapılır. Down sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozom bozukluklarını tespit edebilmek amacıyla uygulanır. Uygulama esnasında ultrason ile bebeğin konumu kontrol edilerek sıvı alınsa da çok az bir ihtimal düşük riski taşımaktadır.

Koryonik Villus Örneklemesi (CVS): Down sendromu gibi kromozom anomalilerinin tespit edilebilmesi amacıyla yapılır. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında yapılan koryonik villus örneklemesinde, plasentadan bir doku örneği alınır ve incelenir.

Prenatal Hücresiz DNA Testi: Bebeğin ana kan dolaşımından DNA’sına bakıp, down sendromu ve diğer kromozom anomalilerini belirlemek için yapılan bir tür kan testidir. Bazı çeşitlerinde bebeğin cinsiyeti ve diğer anomaliler de tespit edilebilir.

Kimler İkili Tarama Testi Yaptırmalı?

İkili tarama testi zorunlu bir test değildir. Ancak sağlıklı olan tüm gebelerin ikili test yaptırması önerilmektedir. Çünkü ikili test, gebeliğin erken dönemlerinde yapılsa bile üçlü ve dörtlü testlere göre daha güvenilir sonuçlar verir ve daha doğru tanı koyma gücüne sahiptir.

İkili testin herkese yapılması önerilse de özellikle 35 yaş üstü hamilelere, genetik hastalığı olan kişilere, akraba evliliği yapan kadınlara, daha önce anomalili bebek doğuran annelere, tüp bebek gibi üremeye yardımcı yöntemlerle gebe kalan kadınlara, daha önce düşük yapanlara ve ailesinde anomali öyküsü olanlara ikili test yapılması önerilmektedir.

İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

İkili Tarama Testinin Sonuçları Kesin mi?

İkili tarama testi ile bebeğin herhangi bir doğum kusuruna sahip olma ihtimali değerlendirilir. Ense kalınlığı ve kan testi sonuçları kombine edildiği için güvenilir bir testtir. Ancak test sonucu pozitif çıkan anne adaylarının, bebeği için kesin anomali sahibi demek yanlış olduğu gibi, nadir durumlarda testi negatif çıkanların da anomali sahibi bebek doğurabileceği unutulmamalıdır.

İkili Tarama Testi Fiyatı 2020

İkili tarama testi fiyatı hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir rakam vermek gerekirse, ikili test fiyatı 2020 yılı için 100 – 500 TL arası değişmektedir. Bazı hastanelerde ekstra muayene ücreti de alınabilmektedir.

İkili Test Örneği

İkili Tarama Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Dörtlü tarama testi nedir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.