Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?
18 Eylül 2020

Ertesi gün hapı; yüksek miktarda progesteron içeren, korunmasız cinsel ilişkilerden sonra planlanmamış gebeliklerin önlenmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır.

Ertesi gün hapı; yüksek miktarda progesteron içeren, korunmasız cinsel ilişkilerden sonra planlanmamış gebeliklerin önlenmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. İlacın içinde yer alan progesteron hormonu, yumurtanın sperm hücresiyle döllenme ihtimalini azaltmakla birlikte, döllenen yumurtanın da rahime tutunmasını engeller. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin oluşma ihtimali azalır. Ertesi gün hapları, doğum kontrol hapı gibi düzenli bir şekilde kullanılmaz. Korunmasız ilişkilerden sonra istenmeyen gebeliklerin oluşmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede tek doz halinde kullanılır. Bazı markalarda ise 2 doz kullanmak gerekir. Dolayısıyla ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır. Yüksek miktarda hormon içerdiği için yalnızca kondom yırtılması gibi acil durumlarda tercih edilmelidir. Ertesi gün haplarının çoğu cinsel ilişkiden sonraki ilk 24 saat içinde alınırsa %90’a kadar koruma sağlar. 5. günden sonra ise gebeliği önleyici hiçbir etkisi olmaz. Bu nedenle ilaç ne kadar erken alınırsa, o kadar etkili olur. Ertesi gün hapı kullananlar ilacın cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olup olmadığını da merak edebilir. Bu hapların cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleyici hiçbir etkisi yoktur. Sadece istenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla, kondom yırtılması gibi acil durumlarda, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Ertesi gün hapı yan etkileri ve Ella ertesi gün hapı fiyatı ile ilgili bilgi vermeden önce, ertesi gün haplarının gebeliği nasıl önlediğine bakalım…

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı, içeriğinde yüksek miktarda progesteron hormonu barındıran ve istenmeyen gebelikleri önlemeye yarayan bir ilaçtır. Gebelik planlamayan çiftlerin korunmasız cinsel ilişkiden sonra kullandığı ertesi gün hapları, eczanelerden reçetesiz bir şekilde temin edilebilmektedir. İsminden dolayı ilişkiden bir gün sonra alınması gerektiği düşünülen bu haplar, aksine ne kadar erken alınırsa, etki gücü o kadar yüksek olur. İlk 24 saatte alınan hapların %90’a kadar koruma sağladığı bilinmektedir. İkinci günde bu başarı oranı %75’e gerilerken, 5. günden sonra etki etmeyeceği düşünülüyor. Ertesi gün hapları, doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanılmaz. Doğum kontrol yöntemlerinden hiçbirinin kullanılmadığı anlarda, gebelik oluşumunu önlemek amacıyla tercih edilmelidir. Fakat ertesi gün hapının düzenli kullanımı asla önerilmemektedir, yalnızca kondom yırtılması veya spiral kayması gibi acil durumlarda alınmalıdır. Aksi halde ertesi gün hapı yan etkileri ile karşılaşılması olağandır. Zira bu haplar, yüksek oranda hormon içerdiği için düzenli kullanımında birçok yan etkiye sebep olabilmektedir. Adet döngüsünün herhangi bir zamanında kullanılabilen ertesi gün hapları, gebeliği kesin olarak önlemez ancak erken zamanda alındığında %90 başarı oranı bulunmaktadır.  Yumurtlama döneminde bile alındığında, içindeki progesteron hormonu sayesinde yumurta ile spermin döllenmesini zorlaştırır. Yumurta ilaç alınana kadar döllense dahi, yumurtanın rahme tutunmasını güçleştirir. Böylece istenmeyen hamileliklerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi açısından oldukça etkili bir ilaçtır. Doğum kontrol hapı veya prezervatif gibi doğum kontrol yöntemleri kullanılmadan girilen cinsel ilişkilerden hemen sonra kullanıldığında, başarı oranı maksimumdur. Ancak ilişkinin üzerinden geçen süre arttıkça, ertesi gün hapının başarı oranı da aynı düzeyde azalacaktır. Bu nedenle ertesi gün hapı kaç saat etkili sorusuna cevap olarak, markadan markaya farklılık gösterse de çoğunun ilk 5 gün etkili olduğu söylenebilir. Fakat belirttiğimiz gibi gün geçtikçe koruma seviyesi düşer ve 5. gün minimuma iner. Gebeliği önlemek için yüksek dozda progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, doğum kontrol hapları gibi kullanıldığında çok ciddi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca ilaç çok güçlü olduğu için tek kullanımda bile adet düzensizliği, şiddetli bulantı ve kusma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. İlacı aldıktan sonraki ilk 3 saat içinde kusulursa, ilacın koruyucu etkisi ortadan kalkar. Bu nedenle mutlaka yenisi kullanılmalıdır. Şikâyetlerin devam etmesi ve giderek şiddetlenmesi durumunda ise en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Ertesi gün hapları yoğun hormon içerdiğinden, aynı ay içinde en fazla 1 kere kullanılmalıdır. Daha fazla kullanılırsa kişinin tüm hormonal dengesi alt üst olabilir. Hormonal problemler de başka birçok sağlık sorununa sebep olacağından, ertesi gün hapı yalnızca acil durumlarda tercih edilmelidir. Aktif cinsel yaşama sahip olan ancak gebelik istemeyen kadınlar, bir kadın doğum uzmanına başvurarak kendisi için en uygun doğum kontrol yöntemi hakkında bilgi edinmelidir. Ertesi gün hapı kullananlar tarafından bildirilen diğer yan etkiler ise aşağıdaki gibidir.

Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri

  • Karın ağrısı,
  • Lekelenme,
  • Ara kanama,
  • Memelerde hassasiyet,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Şişkinlik ve
  • Halsizliktir.

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlıyor?

Korunmasız cinsel ilişkilerden sonra mümkün olan en erken zamanda alınması gereken ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri progesteron hormonu sayesinde önler. Hamileliğin oluşması için spermin follop tüplerine ulaşması ve buradaki yumurtayı döllemesi gerekir. Kadın vücudunda birkaç gün canlı kalabilen sperm, follop tüplerine ulaştıktan 2 – 3 gün sonra yumurtlama olması durumunda dahi yumurtayı dölleyebilir. Ancak korunmasız ilişki sonrası içilen ertesi gün hapı, içeriğindeki hormonlar sayesinde yumurtlamayı geciktirir. Yumurta sperm tarafından döllenmiş olsa dahi embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırarak gebeliği önlemeye yardımcı olur.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapı ve prezervatif gibi doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı, gebelik ihtimali bulunan cinsel ilişkilerden sonra alınması önerilen ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme gücü de o kadar yüksek olur. Bilinenin aksine cinsel ilişkiden bir gün sonra alınması gerekmez, 1 saat sonra dahi alınabilir. Markalara göre farklılık gösterse de çoğu ilaç 5. güne kadar kullanılabilir. Fakat cinsel ilişkinin ardında geçen süre arttıkça, ilacın gebeliği önleme etkisi aynı oranda azalır. Yani, 5. gün alınan hapların koruma seviyesi minimumdur. Eczanede reçetesiz satılan ertesi gün hapının nasıl kullanılacağı mutlaka eczacıya danışılmalı ve ilacın prospektüsü dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Çünkü piyasada birçok ertesi gün hapı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tek dozda etkiliyken bazılarının iki veya üç doz kullanılması gerekmektedir.

Ertesi Gün Hapı Reçetesiz Alınır mı?

Ertesi gün hapı reçetesiz alınır mı sorusu da çiftlerin merak ettiği bir konuyu oluşturuyor. Ertesi gün hapı reçetesiz bir şekilde eczanelerden alınabilmektedir. Tablet halinde satılan bu ilaçların dozları her markada farklılık göstermektedir. Bazı ertesi gün hapı markaları tek doz ile etki edebilirken, bazı ilaçların iki veya üç doz kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle alınan ilacın nasıl kullanılacağı ile ilgili mutlaka eczacıya danışılmalı ve ilacın prospektüsü okunmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2021

Yalnızca beklenmeyen durumlarda hamileliği önlemek amacıyla kullanılması gereken ertesi gün hapı fiyatı 2021 yılında 80 -100 TL arası değişmektedir. Ertesi gün hapı fiyatları markadan markaya farklılık gösterse de çoğu ilaç bu fiyat aralığında satılmaktadır. Eczanelerden reçetesiz bir şekilde alınabilen ertesi gün hapları, mutlaka eczacının belirttiği şekilde kullanılmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Ertesi Gün Hapı Rutin Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanılmamalı

Ertesi gün hapları, hamileliği önlemek için yüksek dozda progesteron içerir. Bu nedenle rutin doğum kontrol yöntemi gibi kullanıldığında çok ciddi yan etkilere sebep olabilir. Hatta ilaç güçlü olduğundan, tek kullanımda dahi şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle asla rutin doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalı, spiralin yerinden oynaması veya prezervatif yırtılması gibi yalnızca acil durumlarda alınmalıdır. Doğum kontrol yöntemi olarak ertesi gün hapı yerine prezervatif, doğum kontrol hapı, spiral veya doğum kontrol iğnesi gibi yöntemlerden faydalanılmalıdır.

Doğum sonrası gebelikten korunmak için hangi yöntemler tercih edilebilir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.