Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?
10 Mart 2017

Eski bir gelenek olan kundaklama, son dönemlerde sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor. Günümüzde özellikle batı ülkelerinde uygun bir şekilde yapılan kundağın, bebeğin özellikle uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı olduğu dile getiriliyor.

Eski bir gelenek olan bebeklerde kundak yapımı, son dönemlerde sıkça konuşulan konular arasında yer alıyor. Kundak kelime anlamıyla, bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarda üşümemesi, gövdesinin ve kemiklerinin düz olarak gelişmesi ve sürekli olarak debelenmemesini sağlamak amacıyla sarıp sarmalamaya yarayan geniş bez olarak tanımlanır. Bir dönem tüm bebekler yenidoğan kundağı altında kundaklanırken,  bebekleri kundaklamanın sakıncaları arasında gösterilen kalça çıkığı eğilimi nedeniyle uzmanlar kundağı tavsiye etmemeye başlamıştı. Günümüzde ise özellikle batı ülkelerinde uygun bir şekilde yapılan kundağın, bebeğin uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı olduğu dile getiriliyor. Fakat kundakla ilgili farklı çevrelerden gelen görüşler hâlen annelerin aklını karıştırıyor. Peki, yenidoğan bebekler kundaklanmalı mı? Kundak nasıl yapılmalı mı? Bebeği kundaklamanın faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir

Uzmanlar bebeği sımsıkı sarmadan yapılan kundakların, bebeğin ilk dönemlerde yaşadığı boşluk hissini azaltacağını ve uyku düzenini sağlayacağını belirtiyor. Doğumdan sonra kullanılması tavsiye edilen kundağın doğru bir şekilde sarılması, bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor.

Sıkı Kundak Yapmayın

Sıkı kundak bebekte kalça çıkığı görülme riskini artırıyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda sıkı kundaklama yapıldığında bebeğin vücut ısının artabileceği, sımsıkı yapılan kundağın bebeğin solunumunu kısıtlayarak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kundağın gevşekliğini ayarlayarak ve bebeğinizin vücudunun ısısını kontrol ederek tüm olumsuz olasılıkların önüne geçebilirsiniz. Kundak yapacağınız bezin ya da bebek battaniyesinin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen göstermelisiniz.   

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Yarım Kundak Yapılabilir

Bebeklerin tüm gövdelerini saran kundaklar uzmanlar tarafından önerilmezken, günümüzde yarım kundak olarak tabir edilen bebeklerin kalça ve bacaklarını çok sıkmayıp doğal pozisyonda kalmasına olanak sağlayan kundaklama biçimi tavsiye ediliyor. Bebeğin gövdesinin üst kısmını daha sıkı saran bu kundaklama biçimi, bebeklerin daha çabuk uykuya dalmasını sağlıyor.

Moro Refleksi Sıçramasını Azaltıyor

Sıçrama refleksi olarak bilinen Moro Refleksi, hamileliğin 28.haftasında oluşan ve doğumdan sonraki ilk 6 aya kadar görülmesi normal olan bir reflekstir. Yenidoğan bebeklerde en sık görülen ve en önemli tepkilerden birisidir. Bu refleks bebekte yüksek bir ses işitince, pozisyonu ani bir hareketle değiştirilince veya sert bir harekete maruz kalınca ortaya çıkar. Yenidoğan bebeklerin kundaklanması ve kolların sarılması moro refleksindeki sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için bebeğin sık uyanmasını da engelliyor ve bebeğin uyku kalitesini artırıyor. Kundaklama, rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle huzursuz, gazlı ve uyku problemleri olan bebeklerde çok fazla işe yaramaktadır.

Bebekte Anne Karnı Hissi Yaratır

Uzmanlar, bebeğin doğumundan itibaren ilk aylarda kundak yapılabileceğini ifade ediyorlar. Bu şekilde doğumundan sonra annenin bedeninden ayrılan bebeğin düştüğü boşluk hissi azalmış olur. Kundak yaptığınız bebeğiniz anne karnındaki, daha kapalı ve sarmalayan ortama kendini daha yakın hisseder. Böylece daha huzurlu bir şekilde uyur, ancak kundak yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, bebeğinizin kalçasını sıkıştırmamanız  gerektiğidir.   

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Kundakladığınız Bebeğinizi Mutlaka Sırt Üstü Uyutun

Bebeğin kollarını saran bölümü gevşek bırakmanız, hem kundaklama amacına uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve bu durum bebeğin rahat nefes almasını engelleyerek ani bebek ölümü riskini arttırabilir. Kundak yaptığınız bebeğinizi mutlaka sırtüstü uyutmalısınız. Ani bebek ölümü sendromu riski, kundak yapıldığında yüzüstü yatırılan bebeklerde oldukça artmaktadır.

Kundak Ne Zaman Bırakılmalı?

Bebeklerde kundağı bırakmanın en uygun zamanı, bebeğiniz dönmeye başlamadan, yani bebek 3-4 aylık olduğu zamandır. Bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için önce bir kolunu açıkta bırakmalısınız. Eğer bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız, kundaksız yaşama sıkıntısız bir geçişi sağlayacaktır.

Sadece Uyku Zamanlarında Kundak Yapın

Bütün bebekler doğdukları andan itibaren; gerinme, beslenme, banyo ve masaj için bir zamana ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kundak bir nevi bebeğin hareketlerini engelleyeceğinden dolayı kundaklama işini sadece uyku zamanları ile kısıtlamak bebek için faydalı olacaktır. 

Bebek Nasıl Kundaklanmalı?

Yarım Kundak;

  • Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundakların kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir battaniye de kundaklama işi için uygundur.
  • Bebeği kundaklamak için  önce battaniyenin ya da kundak bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın..
  • Bebeğinizin boynu, kundak bezinin ucuna gelecek ve başı açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin.
  • Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesine sarıp sırt altına sıkıştırın.
  • Kundak bezinin alttaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırın.
  • Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımla sarıp, gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın.

Bakmanızda Fayda Var : Bebek Nasıl Kundağa Sarılır

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Modern Bebek Kundakları

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve annelerin ihtiyaçlarında meydana gelen çeşitlenmeler sonrasında kundak formlarında da değişmeler meydana gelmiştir. Böylece bebek ürünlerine yönelik çalışan mağazalar Modern Bebek Kundakları adı atında bebeğin ve annenin hayatını kolaylaştıracak modeller üretmeye başladılar. (Aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.)

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

Bebek Kundakları Modelleri

Moda, hemen her alanda olduğu gibi bebek kundakları için de geniş bir yer tutmaya başladı. İhtiyaca göre tasarlanan farklı görünümdeki kundakların modelleri de yeni annelerin ve anne adaylarının ilgisini cezbetmeyi başarıyor. 

Yenidoğan Bebeklere Kundak Yapılmalı mı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.