Skar Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Skar Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
07 Eylül 2023

Skar gebelik, ektopik gebeliğin çok nadir karşılaşılan ve hayati komplikasyonlara yol açabilen bir türüdür.

Skar gebelik, önceki sezaryen doğumdan kaynaklanan yara izinin üzerine veya içine implante olan hamileliği ifade eder. Bununla birlikte, sezaryen doğum dışında rahimle ilgili herhangi bir ameliyat geçiren kadınlarda da skar gebelik görülebilir. Dış gebeliğin nadir karşılaşılan formu olan skar gebelik, tahminen 1800-2600 gebelikte 2,3 görülme sıklığına sahiptir. Bu durum ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden skar gebelik tedavisi için doktor gebeliğin sonlandırılmasını önerebilir. Eğer gebelik sonlandırılacaksa da medikal veya cerrahi yöntemlerden faydalanılabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda skar gebelik tehlikeleri, nedenleri ve tedavisinden bahsettik. Hazırsanız başlayalım.

Skar Gebelik Nedir?

Skar gebelik, ektopik gebeliğin en nadir görülen türüdür. Çoğu ektopik gebelikte embriyo fallop tüplerine yerleşir. Ancak skar gebeliklerde embriyo, daha önceki ameliyata bağlı olarak gelişen yara bölgesine yerleşmektedir. Bu nedenle skar hamilelik yalnızca daha önce sezaryen doğum yapan veya rahimle ilgili farklı ameliyatlar geçiren kadınlarda görülmektedir. Görülme sıklığı tahminen 1800 – 2600’de 2,3 olan skar gebelik, diğer ektopik gebelikler gibi erken haftalarda belirti vermeyebilir. Bunun yerine daha çok ultrason muayenesinde teşhis edilir. Erken zamanda teşhis edilmediğinde ise rahim yırtılması veya ağır iç kanama gibi çok ciddi ölümcül komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle önceden sezaryen doğum yapmış anne adaylarının pozitif hamilelik testinden sonra ultrason muayenesi olması oldukça önemlidir.

Skar Gebelik Neden Olur?

Skar gebelik, daha önce geçirilen rahim ameliyatlarına bağlı olarak oluşan yara izine embriyonun yerleşmesidir. Yani skar gebelik için en önemli risk faktörü sezaryen doğum veya rahim ile ilgili geçirilen diğer ameliyatlardır.

Skar Gebeliğin Riskleri Nelerdir?

Skar gebelik riskleri arasındaki en önemli şey hayati tehlikelidir. Ağır kanamaya bağlı olarak ölümcül tablolar ile karşılaşılabilir. Buna ek olarak skar gebeliğin tehlikeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayatı tehdit eden ağır iç kanama
  • Rahim yırtılması
  • Plasenta akreata
  • Plasenta perkreata
  • Erken doğum

Skar Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Skar Gebelik Teşhisi Nasıl Konur?

Skar gebelik teşhisi için genellikle ultrason yeterli olmaktadır. Doktorunuz skar gebelikten şüpheleniyorsa ultrason muayenesinde aşağıdaki kriterlerden bir veya birkaçını arayacaktır:

  • Fetal kardiyak aktivitenin olmaması
  • Boş rahim
  • Boş servikal kanal
  • Alt uterus segmentinin ön kısmında gebelik kesesinin gelişmesi
  • Mesane duvarı ile gebelik kesesi arasında miyometriyumun olmaması
  • Yara dokusunda zengin kan damarları ve kan akışı
  • Plasenta, amniyotik kese veya her ikisinin sezaryen skarına gömülü olması

Bu kriterler her zaman skar hamileliğe işaret etmez. Bazen daha ileri tetkikler ile tanı konması gerekebilir.

Skar Gebelik Tedavisi Nasıldır?

Skar gebelik tedavisi için genellikle gebeliğin sonlandırılması önerilmektedir. Zira skar hamilelik söz konusu olduğunda hem fetüsün yaşama şansı çok azdır hem de anne için çok ciddi komplikasyon riskleri bulunmaktadır. Bu noktada en az invaziv olan yöntem, eğer varsa kalp aktivitesini durdurmak için amniyotik keseye ilaç enjeksiyonudur. Daha sonra düşük gerçekleşene kadar doktorunuz gözlem altında tutabilir veya ameliyat önerebilir. Gebeliğin daha derine veya komplike bir yere yerleşmesi durumunda ise hastaların vajinal yolla embriyonik dokuyu çıkarmak için ultrason eşliğinde bir ameliyata ihtiyacı olabilir. Bununla birlikte, gelecekte yeniden hamile kalmayı arzulayan hastalar için laparoskopik ameliyat önerilebilir. Bu işlem sırasında cerrah, bir sonraki hamilelikte riski azaltmak için skar dokusunu da revize edebilir. Bazı durumlarda ise rahmin komple çıkarılmasını içeren histeroskopi ameliyatı gerekebileceği unutulmamalıdır.

Öte yandan, gebeliğin sonlandırılmasını istemeyen anne adaylarının perinatoloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerekir. Ancak bu durumda anne adayının plasenta akreata, plasenta perkreata, ağır iç kanama, erken doğum ve ölümcül olabilen rahim yırtılması gibi çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşabileceğini bilmesi gerekmektedir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Ektopik Gebelik Hakkında Merak Edilenler!

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.