Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Gebeliğe Etkisi Nelerdir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Gebeliğe Etkisi Nelerdir?
12 Aralık 2022

Endometrial hiperplazi olarak da bilinen rahim duvarı kalınlaşması ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Tıpta endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, rahim içi duvarının olması gerekenden fazla kalınlaşması ile oluşan bir hastalıktır. Rahim içi duvar, salınan hormonların etkisiyle doğurganlık çağındaki kadınlarda ayda bir kez gebeliğe hazırlanmak amacıyla kalınlaşır. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda ise hormon seviyeleri azalarak rahim iç duvarı pul pul dökülür ve adet kanaması yoluyla dışarı atılır.  Atılan bu dokunun normalden fazla kalınlaşması rahim duvarı kalınlaşması olarak bilinir. Uzun ve yoğun adet kanaması, adet dönemleri arasında kanama veya 21 günden kısa adet döngüsü gibi belirtilere yol açan endometrial hiperplazi progestinler ile kolayca tedavi edilebilir. Tedaviye geç kalmak ise kadınlarda rahim kanseri riskini artırmaktadır.

Bu yazımızda, hamileliği de büyük ölçüde etkileyebilen rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Doğurganlık çağındaki sağlıklı kadınların rahmi her ay bir astar geliştirir. Eğer gebelik gerçekleşirse, gelişen astar embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olur. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda ise oluşan rahim astarı adet kanaması yoluyla dışarı atılır. Tüm bu sürecin kahramanları olan östrojen ve progesteron hormonu arasındaki dengesizlik de kadınlarda rahim duvarı kalınlaşması ile sonuçlanabilir. Ağır adet dönemleri, yoğun adet kanaması, regl döngüsünün 21 günden kısa olması gibi semptomlara yol açan rahim duvarı kalınlaşması, progestin takviyeleri ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Ancak tedaviye başlamayan kadınlarda endometriyal kanser riskinin arttığı bilinmektedir. Bu nedenle rahim duvarı kalınlaşması belirtileri yaşayan her kadının jinekolojik muayene olması hayati açıdan oldukça önemlidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebeliğe Engel mi?

Rahim duvarı kalınlığı bir kadının doğurganlığını doğrudan etkileyebilmektedir. Zira rahim astarının ince olması (8 mm’den az) embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırırken, rahim duvarı kalınlaşması (14 mm’den fazla) hormonal dengesizlikler nedeniyle yine gebeliğin oluşmasını önleyebilmektedir. Ayrıca rahim duvarı kalınlığı, üreme dönemindeki kadınlarda çocuk sahibi olmayı yavaşlatabilen polikistik over sendromu gibi altta yatan başka bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Kadınlarda rahim duvarı kalınlaşmasının esas nedeni östrojen ve progesteron hormonu arasındaki dengesizliktir. Östrojen ve progesteron hormonları gebelik için rahim duvarının kalınlaşmasını sağlar. Böylece bebeğin rahme tutunması kolaylaşır. Gebelik gerçekleşmediğinde ise hormon seviyeleri azalarak oluşan rahim astarı dışarı atılır. Bu iki hormon arasında dengesizlik oluştuğunda rahim duvarı kalınlaşması, yani endometrial hiperplazi ortaya çıkar. Peki, rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilen bu hormonlar arasındaki dengesizliğin sebebi nedir?

  • Düzensiz adet döngüsüne sahip olmak, polikistik over sendromu ve obezite, yumurtlamayı engelleyerek progestin maruziyetini azaltabileceğinden rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilir.
  • Perimenopoz döneminde düzenli olarak yumurtlama yapılmayacağı için progestin maruziyeti azalır ve rahim duvarı kalınlaşması meydana gelebilir.
  • Menopozdan sonra yumurtlama olmayacağından progestin maruziyeti kalmaz ve rahim duvarında kalınlaşma görülebilir.

Polikistik Over Sendromu Hamileliğe Engel midir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşması şu belirtilere yol açabilir:

  • Normalden daha ağrılı adet dönemleri,
  • Normalden daha uzun adet dönemleri,
  • Normalden daha yoğun adet kanaması,
  • Adet dönemleri arasında kanama,
  • 21 günden kısa olan adet döngüsü,
  • Ağır kanamaya bağlı olarak gelişen anemi,
  • Menopozdan sonra adet tipi kanama.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Gebeliğe Etkisi Nelerdir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdaki faktörler, rahim duvarı kalınlaşması riskini artırabilmektedir:

  • Ailede yumurtalık, kolon veya rahim kanseri öyküsü,
  • Diyabet,
  • Obezite,
  • Polikistik Over Sendromu,
  • Tiroid hastalığı,
  • Hiç hamile kalmamış olmak,
  • Safrakesesi rahatsızlığı,
  • Cowden ve Lynch sendromu,
  • Meme kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar,
  • İleri yaşta menopoza girmek,
  • Sigara içmek.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim duvarı kalınlaşması teşhisi için öncelikle fiziki muayene yapılır ve tıbbi geçmiş dinlenir. Tıbbi öykü sırasında doktor adetin kaç gün sürdüğünü, iki adet arasındaki süreyi, hamilelik geçmişini ve kullanılan ilaçları sorabilir. Ardından kesin teşhis için aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir:

1. Ultrason

Rahim duvarının kalın olup olmadığını saptayabilmek için transvajinal ultrason yapılabilir. Transvajinal ultrason doktorun rahmi görmesine yardımcı olan bir görüntüleme aracıdır. Bu sayede kalınlaşma olup olmadığı net olarak görülebilmektedir.

2. Biyopsi

Özellikle rahim duvarının çok kalın olduğu durumlarda rahim astarından biyopsi alınması gerekebilir. Alınan doku örneği laboratuvara gönderilerek kanserli olup olmadığı anlaşılır.

3. Histeroskopi

Histeroskopi, ışık ve kamera ile donatılmış bir tüp ile vajinal yoldan rahme girilerek rahmin incelenmesine olanak tanıyan bir işlemdir. Bu uygulama sırasında gerekli görülürse biyopsi alınabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi için genellikle progestine başvurulur. Progesteron hormonunun sentetik formu olan progestin, endometrial hiperplazi semptomlarının ortadan kaldırılmasına veya en aza indirilmesine yardımcı olur. Rahim duvarı kalınlaşması olan hastalarda rogestin aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

  • Progestin içeren doğum kontrol hapları,
  • Östrojen ve progestin içeren doğum kontrol hapları,
  • Progestin enfeksiyonları,
  • Progestin içeren vajinal krem,
  • Yavaş yavaş progestin salgılayan rahim içi araç.

Menopoza giren kadınların östrojen içeren doğum kontrol hapı kullanmaması gerekir. Ayrıca kanser öncesi hücrelere sahip olan, kanaması durmayan veya 12 aylık tedaviye rağmen iyileşme görülmeyen kadınlara histerektomi önerilebilir. Bu prosedürde rahim komple çıkarılarak kanser olunmasının önüne geçilebilir. Ancak histerektomi sonrası bir daha hamile kalınamayacağı da bilinmelidir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Progestan Nedir, Neden Kullanılır?

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk