Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşmanız Kırmızı Alarm Demek!

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşmanız Kırmızı Alarm Demek!
09 Eylül 2019

Bu makalemizde; ne zaman doktora başvurmanız gerektiğini öğrenebilmeniz adına, lohusalık sürecinde yaşanabilecek normal durumlar ile doktora başvurulması gereken ciddi durumları ele aldık.

Hamileliğe hazırlanan birçok kadın, gebelikte karşılaşabileceği sorunlar veya doğum ile ilgili birçok araştırma yapar. Ancak doğum sonrası süreç çoğu zaman gözden kaçar. Oysa, ister sezaryen ile bebeğinizi dünyaya getirmiş olun, ister normal doğum yapmış olun, sonuç olarak vücudunuzda ani değişimler olacaktır. Bu değişimler sonucu, kendinizde alışık olmadığınız çeşitli fiziksel veya ruhsal farklılıklar gözlemleyebilirsiniz. Bu makalemizde; ne zaman doktora başvurmanız gerektiğini öğrenebilmeniz adına, lohusalık sürecinde yaşanabilecek normal durumlar ile doktora başvurulması gereken ciddi durumları ele aldık.

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşmanız Kırmızı Alarm Demek!

Lohusalıkta Sık Görülen Normal Şikâyetler

Genital bölge veya karın ağrısı: Normal doğumdan sonra perine bölgesinde veya vulvada hassasiyet ve hafif ağrı hissedilmesi normal. Epizyotomi olduysa, hassasiyetin biraz daha uzun sürmesi beklenen bir durumdur. Sezaryenden sonra da kesi yerinde hassasiyet oluşabilir. Sezaryen kesisindeki hassasiyet ise daha uzun sürebilir. Bu süreçte yara yeri bakımını doktorunuzun önerdiği şekilde yapmak, hassas bölgeleri zorlamamak ve hijyen kurallarını ihmâl etmemek, iyileşme süresini kısaltacaktır.

Lohusalık kanaması: Rahim kendini toparlamaya çalıştığı için, doğumdan sonra vajinal kanamalarınız olabilir. Genellikle 6 hafta sürmesi beklenir. Başta yoğun regl kanaması gibi olan kanamalar, giderek seyrekleşir. 6 haftayı geçerse doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Kabızlık: Doğumdan sonra neredeyse her kadının karşılaştığı bir problemdir. Metabolizma yavaşladığı için bağırsaklar tembellik yapabilir ve bu da kabızlık olarak karşımıza çıkar. Bol bol su içmek, lifli besinler yemek, kabızlığı hafifletme konusunda size yardımcı olacaktır.

Ruhsal değişimler: Doğumdan sonra östrojen ve progesteron hormonlarının dengelenmeye ve hamilelik öncesindeki ritmine dönmeye çalışması, ruhsal olarak sizi etkileyebilir. Hormonal anlamda etkilenmeseniz dahi, doğum ile birlikte başlanılan yeni hayat, annede duygusal iniş çıkışlara neden olabilir. Böylesi durumlarda uzman bir psikolog ile görüşmeniz rahatlamanızı ve süreci daha kolay geçirmenizi sağlayacaktır.

*Lohusalık depresyonu testi için buraya tıklayabilirsiniz.

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşmanız Kırmızı Alarm Demek!

Lohusalıkta Doktora Başvurulması Gereken Acil Durumlar

38 derece ve üzeri ateş: Lohusalık sürecinde hormonal değişimlere bağlı olarak vücut ısısında artış görülebilir. Fakat ateşiniz 12 saatten uzun sürdüyse ve 38 derece veya üzerindeyse doktora başvurmanız gerekir. Bu durum enfeksiyon belirtisi olabilir.

Aşırı vajinal kanama: Doğumdan sonra belli bir süre vajinal kanamalarınızın olması normal. İlk günlerde yoğun olan kanama, giderek azalacak ve kahverengi akıntı şeklini alacaktır. Fakat kanamanız ilerleyen süreçlerde de yoğunsa, bir iki saatte 1 ped dolusu kanamanız oluyorsa doktora danışmanız faydalı olur.

Memede şişme, kızarıklık: Emzirme sürecinde memelerde hassasiyet olması gayet olağan. Ancak memenizde sizi rahatsız eden ağrı, kızarıklık veya şişlik varsa, bu durum mastite işaret ediyor olabilir. Dolayısıyla hekiminize muayene olmanız gerekir.

*Mastit (meme iltihabı) hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Bulanık görme, baş dönmesi: Yoğun baş ağrısına ek olarak bulanık görme ve baş dönmesi gibi şikayetleriniz varsa, bu durum postpartum preeklampsi olarak da bilinen tansiyon bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Belirtileri fark eder etmez doktorunuza başvurmanız önerilir.

Uzun süren karın/kasık ağrısı: Doğumdan sonra rahminiz kasılıp eski boyutunu almaya çalışacaktır. Dolayısıyla bölgede hafif ağrılar hissetmeniz, endişelenecek bir durum değildir. Fakat bu ağrılar dayanılmaz ise ve uzun sürüyorsa, doktorunuza muayene olmanız gerektiğinin bir işaretidir.

Ruhsal değişimler: Hormonal nedenler ve yeni hayata adapte olma çabası, lohusalık döneminde duygusal iniş-çıkışlara neden olabilir. Aslında bu durum normal olarak karşılanır ve doğum yapan çoğu kadında görülür. Fakat günlük hayatınızı yoğun bir şekilde etkileyen duygusal zorluklar yaşıyorsanız, lohusalık depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda ise mutlaka uzman psikologdan destek almalısınız.

*Lohusalıkta görülen diğer şikâyetleri derlediğimiz diğer makalemizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.