Kese Etrafında Kanama (Subkoryonik Hematom) Nedir?
Halk arasında kese etrafında kanama olarak bilinen subkoryonik kanama ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
Subkoryonik hematom, rahim duvarı ve bebeğin zarı arasında meydana gelen kanamalardır. Halk arasında subkoryonik kanama veya kese etrafında kanama olarak da bilinir. Genellikle vajinal kanama ile belirti veren subkoryonik hematom, bazı kadınlarda karın ağrısı ve kramp gibi semptomlara da yol açabilir. Ancak bazı anne adaylarında ise hiçbir belirti görülmez ve rutin ultrason muayenesi sırasında fark edilir. Gebelikte kese etrafında kanama nedenleri henüz net olarak bilinmiyor ancak tekrarlayan düşük geçmişi, rahim malformasyonu, travma, tüp bebek tedavisi, preeklampsi ve yüksek tansiyonun hamilelikte kese etrafında kanamaya yol açabileceği düşünülüyor. Peki, gebelikte kese etrafında kanama bebeğe zarar verir mi? Kese etrafında kanama olması genellikle anne ve bebek için zararlı değildir. Ancak hematomun boyutu büyükse, o zaman plasenta dekolmanı veya erken doğum gibi komplikasyon risklerinin artabileceğini gösteren araştırmalar mevcut.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte kese etrafında kanama ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Kese Etrafında Kanama (Subkoryonik Hematom) Nedir?
Subkoryonik hematom, gebelik sırasında rahim duvarı ve amniyon zarı arasında meydana gelen kanamalardır. Halk arasında subkoryonik kanama veya kese etrafında kanama olarak da bilinir. Genellikle vajinal kanama ile belirti veren subkoryonik hematom, bazı kadınlarda kramp ve karın ağrısı gibi semptomlara da yol açabilir. Bununla birlikte bazı anne adaylarında hiçbir belirti görülmez ve rutin ultrason muayenesi sırasında fark edilir.
Kese etrafında kanama, hamileliğin ilk döneminde görülen vajinal kanamaların neredeyse %20’sinden sorumludur. Hematomun boyutu küçük ise herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kanamanın kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak hematomun boyutu büyük olduğunda plasenta dekolmanı veya erken doğum riski artabilir.
Subkoryonik Kanama Neden Olur?
Gebelikte kese etrafında kanama nedenleri, yani subkoryonik kanamaya yol açan faktörler henüz bilinmiyor. Ancak aşağıdaki etkenlerin subkoryonik hematomu tetikleyebileceği düşünülüyor:
- Rahim malformasyonu,
- Tekrarlayan düşük geçmişi,
- Pelvik enfeksiyon öyküsü,
- Travma,
- Preeklampsi,
- Şiddetli yüksek tansiyon,
- Tüp bebek tedavisi.
Subkoryonik Hematom Belirtileri Nelerdir?
Subkoryonik hematom genellikle vajinal kanama ile belirti verir. Ayrıca karın ağrısı, kramp ve kasılma gibi semptomlar da eşlik edebilir. Bununla birlikte kese etrafında kanaması olan kadınların bazılarında hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir ve ultrason muayenesi sırasında tesadüfen fark edilir.
Hamilelik sırasında hafif vajinal kanamalar veya lekelenmeler birçok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilir. Kanamaların çoğu normalken bazıları önemli sağlık sorunlarının işarete olabilmektedir. Bu nedenle vajinal kanama/lekelenme olduğunda mutlaka muayene olmak ve altta yatan sebebi öğrenmek gerekir. Muayene sırasında kanamanın sürekli mi yoksa aralıklı mı olduğu, başka belirtilerin eşlik edip etmediği hekime bildirilmelidir. Böylesi bir durumda bebeğin iyi olup olmadığını öğrenmek için muhtemelen ultrason muayenesi yapılacaktır.
Subkoryonik Hematom Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte subkoryonik hematom tedavisi birkaç faktöre göre değişiklik gösterir. Bu faktörlerden bazıları hamileliğin ne kadar ilerlediği ve hematomun boyutudur.
20 haftadan küçük gebeliklerde doktor tarafından aktivite seviyesinin azaltılması, cinsel ilişkiye ara verilmesi ve seyahat sınırlaması önerilebilir. Şiddetli kanama, kramp veya kasılma gibi eşlik eden semptomlar varsa tedavinin hastanede sürdürülmesi gerekebilir. 20 haftadan büyük gebeliklerde ise eğer anne negatif, bebek pozitif kan grubuna sahipse olası komplikasyonları önlemek için iğne yapılabilir. Ayrıca bebeğin sağlığını kontrol etmek için daha sık ultrason muayenesi önerilebilir.
Gebelikte kese etrafında kanama tedavisi için onaylanmış bir ilaç yoktur. Küçük kanamaların çoğu kendiliğinden düzelir ve herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Ancak büyük kanamalar plasenta dekolmanı ve erken doğum gibi riskini artırmaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin daha sık takip edilmesi gerekebilir.
Kese Etrafında Kanama Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte kese etrafında kanama bebeğe zarar verir mi sorusu da annelerin yanıtı merak ettiği bir diğer konudur. Subkoryonik hematom olan gebeliklerin çoğu sağlıklı bir şekilde sonlanır. Özellikle küçük ve orta ölçekli kanamaların çoğunun kendiliğinden düzeldiği biliniyor. Bu nedenle subkoryonik hematom tanısı alan anne adaylarının hemen endişeye kapılmaması gerekir. Ancak hematom boyutu büyük olduğunda plasenta dekolmanı, düşük, erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi riskleri artırabileceğini gösteren bazı araştırmalar mevcut. Buradan da anlaşılacağı üzere komplikasyon riski hematomun büyüklüğü ile doğrudan ilgilidir. Ayrıca annenin yaşı ve gebeliğin ne kadar ilerlediği de olası riskler açısından önem teşkil etmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Plasenta Yapışıklığı Nedir, Riskleri Nelerdir?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var