Ek Gıdaya Başlayan Bebekler Hangi Ayda Ne Yemeli?

Ek Gıdaya Başlayan Bebekler Hangi Ayda Ne Yemeli?
23 Kasım 2017

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeleri nedeniyle ek gıdaya ihtiyaç duymazlar. 6-8 aylık bebeklerde tadımlık olarak başlanan ek gıdaların hangi ayda hangisinin verileceği uzman tavsiyelerine göre belirlenir.

Hangi Ayda Ne Yenir?

Bebekler için en uygun ve önemli besin şüphesiz anne sütüdür. Anne sütü özellikle 0-6 aylık bebeklerin tüm besin ihtiyacını karşılar. Bu nedenle söz konusu aylarda başka hiçbir ek besine ihtiyaç duymazlar. Sağlık Bakanlığı 6-8 ay arası bebeklerinin beslenmesinin yüzde 90’ını anne sütünün karşılaması gerektiğini belirtir. Bu dönemde bebeğe ek gıda olarak verilen besinlerin sadece 1-2 dilim meyve ve sebzeden tadımlık olarak verilebileceği ifade edilir. Hangi aydan itibaren katı gıdaya geçilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları bebeklere ek gıdaya başlamak için en uygun zamanın 6. aydan sonra olduğunu söylerler. 

BLW'ye Başlangıç (6-8 Ay)

BLW’ye başlangıçta öncelikle bebeğin güvenliği için iki kural şarttır. 1-Bebeğin destekli de olsa dik oturabilecek durumda olması (tercihen mama sandalyesi) ya da sağa sola öne arkaya devrilmeyecek şekilde dik oturabilecek durumda olması. (Bu kural her türlü ek gıdaya geçiş için şarttır.) 2 -  Bebek beslenirken yüzünü sürekli görebileceğiniz pozisyonda olmalı. (Bebeğinizi yemek yerken başka hiçbir işle uğraşmamak sürekli bebeği gözlemlemeniz gerekir.) Bebeğinize vereceğiniz gıdaları illa buharda haşlamanıza gerek yoktur. (Besinleri pişirmek için tost makinesini de kullanabilirsiniz.) Blw'ye başlangıçta besinlerin çiğ ve büyük parçalar halinde verilmesi önerilmez. Bebeğinize vereceğiniz besinler bebeğin yiyebileceği parmak şeklinde kesilmiş ağzında ezebileceği yumuşaklıkta olmasına özen göstermelisiniz. Besinleri pişirmek için tost makinesini kullanabilirsiniz.

6-8 Aylık Bebeklerde İlk Başlanacak Ek Gıdalar

Ek Gıdaya Başlayan Bebekler Hangi Ayda Ne Yemeli?   

Uzman doktorlar, 6-8 aylık bebeklerin ek gıdaya başlayacakları besinlerin;

  • Yoğurt,
  • Peynir,
  • Kefir,
  • Yeşil kabak,
  • Havuç,
  • Tatlı patates,
  • Pırasa,
  • Pirinç unuyla pişirilmiş muhallebi,
  • Şeftali ve elma püresi olduğunu söylerler.

Bununla birlikte birlikte bebek beslenmesinde alerji yapma riski olan turunçgil, yumurta, balık, ekmek ve et bebeklere ilk besin olarak önerilmez. 

6-8 Aylık Bebeklerde BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Başlama! ayrıntılar için tıklayın...  

AY AY BEBEK BESLENME TABLOSU

Ek Gıdaya Başlayan Bebekler Hangi Ayda Ne Yemeli?  

Bebekler Hangi Ayda Hangi Besini Yerler?

1 Yaşından Önce Bebeklere Verilmesi Önerilmeyen Besinler

  • Süt, yumurta akı, bal, şeker, tuz;  bir yaşından küçük bebeklere verilmesi önerilmeyen besinler arasında yer alır. Bunun sebebi olarak; söz konusu besinlerin sindiriminin zor olması yanında alerjiyi tetiklemeleri gösterilir.
  • Bakla; Baklanın bebeklerde nöral sarılık ya da akut hemolitik anemi geliştirme (kan yıkımı) riski olması nedeniyle 2 yaşından önce bebeklere yedirilmesi tavsiye edilmez. Hatta bazı uzmanların bebeklere 7 yaşına kadar bakla yedirilmemesini tavsiye ederler.
  • Patlıcan;  içerisinde bebeklere zarar verecek oranda nikotin barındıran patlıcanın 2 yaşından önce bebeklere verilmesi önerilmez. Karnabahar, domates ve biber de içeriğinde nikotin barındıran yiyecekler arasındadır.
  • Mantar; içeriğinde toksin barındırması nedeniyle kültür mantarlarında olasılık düşük de olsa zehirlenme ihtimali olmasından dolayı 1 yaşından önce bebeklere verilmesi önerilmez. Bazı uzmanlar bebeklere mantar vermek için 2 yaşın beklenmesi gerektiğini belirtirler.
  • Karalahana; iyot eksikliğine bağlı tiroidi hastalığını tetiklemesinden dolayı bebeklere 2 yaşından önce verilmesi tavsiye edilmez.
  • Kivi, avokado, muz, ananas, kestane, patates, biber, domatesin çapraz alerji gösterdiği bu nedenle bu besinlerden herhangi birine alerjisi olan bebeklerin diğerlerine de alerjisi olabileceğine dikkat çekilir. Bu nedenle bu besinler bebeklere verilirken temkinli yaklaşılması tavsiye edilir.
  • Yer Fıstığı; en yüksek alerjen gıdaları arasında yer almasından dolayı besin alerjisine bağlı anafilaksi geçirme oranı en yüksek besin olması nedeniyle geçici alerji ya da yüksek alerji riski olan bebeklere verilmesi için 2 yaşına kadar beklenmesi önerilir.
  • Tropikal meyveler;  kivi, mandalina, ananas, portakal gibi tropikal meyvelerin içerdiği asit miktarı nedeniyle bebeklerde pişik yapma oranının yüksek olduğu bununla birlikte bu meyvelerin 1 yaşından önce alerji yapma özelliğinin olduğu belirtilir.
  • Çilek; en alerjik meyvelerden olan birisi olan çileğin de 1 yaşından önce bebeklere verilmesi tavsiye edilmez.
  • Balık; alerjik bünyeye sahip olan bebeklerde 1 yaşından sonra verilmeye başlanması önerilir.
  • Dut; çok güçlü idrar söktürücü olması nedeniyle özellikle yaz mevsiminde bebeklerin susuz kalmasına neden olmasından dolayı 1 yaşından önce verilmesi tavsiye edilmeEk Gıdaya Başlayan Bebekler Hangi Ayda Ne Yemeli?    

8 – 10 Aydan Sonra Verilebilecek Besinler

  • Brokoli, yer elması, kereviz, karnabahar, muz, bürüksel lahanası, turp, beyaz lahana ve bamya gibi besinler hem gaz yapıcı hem de çiçekli yapıda olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma veya soluk borusuna kaçma olasılığına karşı 8-10. aylardan sonra verilmesi önerilir.
  • Ispanak, semizotu, kuşkonmaz, taze fasulye, pazı, marul, maydanoz, dereotu gibi yapraklı sebzelerin yapraklı ve taneli olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma riski nedeniyle 8-10 ay arasında verilmesi önerilir.

9 Aydan Sonra Verilebilecek Besinler

  • Kızılcık, kiraz, böğürtlen, zeytin, kuru üzüm, bezelye, baklagillerin bebeklerde hem gaz yapıcı özelliği hem de küçük taneli olmasından dolayı 9. aydan sonra verilmesi tavsiye edilir.
  • Kuruyemişler; alerjen grubu gıdalar içinde yer alan kuruyemişlerin öğütülmüş halinin bile risk teşkil etmesinden dolayı 9. aydan sonra iyice un haline getirilmiş şekilde bütün olarak da 3 yaşından sonra verilmesi tavsiye edilir. Kuruyemiş yedirirken, boğaza kaçma ihtimaline karşı bebeğinizi göz önünde tutmalısınız.
  • Et ve tavuk; damakta ezilmesi zor olan besinler arasında yer alan et ve tavuğun bebeklere 9. Aydan sonra iyice pişirilerek verilmesi önerilir.

Bebeğinize Hangi Besinleri Vereceğinizi Öncelikle Doktorunuza Danışın

Ek gıdaya başlayacak bebeklerin hangi ayda hangi gıdayı yemeleri konulu yazımız genel kabul görmüş beslenme tabloları örnek alınarak hazırlanmıştır. Unutmamanız gereken önemli konu her bebeğin farklı yapıda olduğu ve onları en iyi tanıyanların anne babaları olduğudur. Bu nedende bebeğinizi ek gıdaya başlatmadan önce hangi besinleri vermeniz konusunda mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. 

BLW Nedir? Detaylar için tıklayın...    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.