Bayramda Tatile Gidecek Hamilelere Önemli Seyahat İpuçları
Yaz aylarında tatile çıkacak hamileler için uzmanlar tarafından bazı tavsiyelerde bulunulur.
Hamileyken Tatile Çıkmak Sakıncalı mı?
Yaz aylarına yaşadığımız bu dönemlerde anne adayları tatile çıkmak için sabırsızlansalar da hamileyken tatile çıkmak sakıncalı mıdır? Gebelikte seyahat için en güvenli ulaşım araçları hangisidir? Merak ederler. Gerek yazın gelmesiyle gerekse akraba ziyaretleri için seyahat edecek anne adayları için uzmanlar Gebeliğin 11. -36.haftası seyahat için en uygun dönem olduğunu ifade ederler. Anne adayları tatile çıkma kararı verdiklerinde öncelikle doktorlarıyla görüşmeleri ve yolculuk için herhangi bir sakınca olup olmadığını öğrenmeleri önerilir. Eğer riskli bir gebelik yaşıyorsanız doktorunuz tarafından daha kısa mesafede olan yerler için onay verebilir. Hamilelikte tatile çıkmak için doktorunuzu da onayını aldıktan sonra iyi bir planlamayla kendiniz ve bebeğiniz için güvenli ve iyi bir yolculuk için bazı detaylara dikkat etmeniz önerilir. Yazımızda anne adaylarının gebelikte seyahata giderken dikkat etmeleri gereken konular ve hamilelikte güvenli yolculuk önerileri yer almaktadır.
Doktorunuzun Onayından Sonra İyi Bir Tatil Planı Yapın
Doktorunuzdan onay aldıktan sonra sizi rahatlatacak bir gezi planlayın. Tatil planınızda bir hafta da on şehrin dolaşıldığı büyük ve yorucu bir gezi yerine tek bir yere gitmeyi yeğleyin. Uzun ve yorucu yolculuklar yerine birkaç saatlik bir şehir ve alışveriş turu sizin için daha yararlı olacaktır.
Seyahat Ederken Uzun Mesafeler için Uçak Yolculuğunu Tercih Edin
Tatil planınızda gideceğiniz yerin seyahat mesafesi uzak ise, anne adayalarının rahat bir yolculuk geçirebilmeleri için her zaman havayolu ulaşımını tercih etmeleri önerilir. Uçağa binmeniz için herhangi bir engeliniz yoksa gebeliğin 28. haftasına kadar anne adayları doktor raporu olmaksızın uçakla seyahat edebilirler. Bazı uçak şirketleri 28 haftadan sonra özellikle uzun ve yurt dışı uçuşlarda gebe kabul etmemektedir. Bazı uçak şirketleri ise, 36. Haftaya kadar doktor raporuyla hamile kabul etmektedirler. Gebelikte 36. Hafta sonrasında mesafe kısa olsa bile kesinlikle uçak yolculuğu önerilmemektedir. Uzun uçuşlar için sık sık yürümeniz gerekeceğinden koltuk seçiminde kolidor tarafını tercih etmeniz önerilir.
İkinci Tercihiniz Özel Araç Olsun
Tatile gideceğiniz kısa mesafeli yerlere ya da uçakla gitme imkanızının olmadığı durumlarda, yolculuk için ikinci tercihinizin özel araç olması tavsiye edilir. Gebelikte 11. Hafta sonrasında araç ile seyahatlerde anne adaylarının arka koltukta oturması veya ön koltukta oturulacaksa da emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulması uygun olur.
Gebelikte Otobüsle Seyahat Sağlıklı ve Konforlu Değildir
Gebelikte otobüsle seyahat çok sağlıklı ve konforlu değildir. Yine de tatile otobüsle gidecekseniz, otobüsün en önüne, en arkasına ya da tekerlek üzerindeki koltuklara oturmayı tercih etmeyin. Güneş ışığına direk maruz kalmamak için kolidor tarafını seçin ve rahat ayaklarınızı uzatacağınız pozisyona geçin. Otobüs sık aralıklarla mola vermiyor ise, 2 saatte bir yolun güvenli ve düz olduğu kısımlarda ayağa kalkın ve kolidorda 1-2 dakika ayakta kalın ve tekrar oturun. Oturduğunuz yerde ayak egzersizleri yapın ve molalarda mutlaka araçtan inerek yürüyüş yapın ve bol bol sıvı tüketin.
Beslenme Programınızı Yanınıza Alın
Her ne kadar tatilde olsanızda beslenmeniz önemlidir. Bebeğiniz siz tatilde olsanızda büyümeye devam ediyor. Bu nedenle tatile çıkarken yanınıza mutlaka almanız gerekenler arasında beslenme listenizin olması gerektiğidir.
Tuvalet İhtiyacınızı Ertelemeyin
Uzun yolculuklarda tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Tuvalet ihtiyacınızı hissettiğinizde en uygun zamanda gidin. Tuvalet ihtiyacınızı ertelememeniz sizin tatilde idrar yolu enfeksiyonu ya da kabızlık çekmenizi önleyecektir.
Uzun Süre Hareketsiz Kalmayın
Yolculuk sırasında uzun süre hareketsiz kalmayın.Uzun süre oturmanız bacaklarınızdaki kan dolaşımınızı kısıtlayabilir. Bu nedenle uçakta ya da trenle yolculuk yaparken en azından bir ya da iki saat arayla bir süre kalkın ve yürüyün. Eğer özel aracınızla seyahat ediyorsanız, mola vermeden iki saatten daha uzun yolculuklar yapmayın.
Uçakla Yolcuklukta Bol Bol Sıvı Tüketin
Uçakla yolcukluklarda bol bol sıvı alın. Hava ulaşımının neden olduğu su kaybını önlemek için bol miktarda su, meyve suyu ve süt için.
Arabayla Yolculukta Sık Sık Mola Verin
Araçla uzun mesafeli yolculuklarda 2-3 saat aralıklarla mola verilmesi, mola sırasında en az 10 dakika yürüyüş yapılması, hafif yiyecekler yenmesi ve kafein içeren içecekler dışında (kola , kahve vb) bol bol sıvı tüketilmesi önerilir.
Trenle Yolcukta Yanınıza Yeteri Kadar Yiyecek Alın
Gebelikte seyehati trenle yapacaksanız, trende yemek servisinin olup olmadığını öğrenmeniz önerilir. Yemek yiyebilme imkanınız yoksa yanınıza yeterli kadar yiyecek alın. Trenle yolculukta da uzun süre oturmamanız ve iki saatte bir koridorda yürümeniz önerilir.
Gebelikte Yolculukta Mutlaka Emniyet Kemeri Takın
Gebelik dönemi boyunca arabayla yolculuğunuzda emniyet kemeri takılması önerilmektedir. Bebeğinizi korumanın en kolay yolu öncelikle kendi vücudunuzu korumak olduğunu unutmayın. Gebelikte emniyet kemeri takarken, kemeri karnın alt kısmından kalça kemiklerini çaprazlayarak takılmasına dikkat edin. Kemerin omuz bandı köprücük kemiği ortalanarak takılmalıdır.
Giyiminize Dikkat Edin
Hamileyken hormonlarınızın normalden biraz daha fazla çalışmasından dolayı sıcakları ekstra sıcak, soğukları ise ekstra soğuk hissedersiniz. Bu nedenle yolculuk sırasında giyeceğiniz kıyafetler önemlidir. Hamileyken tatile çıkmak için, vücunuzu sıkmayan, geniş ve pamuklu kumaştan yapılmış kıyafetleri tercih edin. Yolculuk sırasında ayaklarınız ekstra şişeceğinden ayakkabı yerine hafif, topuğu az olan terlikleri tercih etmeniz önerilir.
Hamile Dostu Otel Bulun
Şu sıralar çok kullanılan terimlerden olan hamile dostu otel diye bir kavram olmasa da sizin rahat edebileceğiniz oteller hamile dostu sayılır. Örneğin, tatilde şehir gezmek istiyorsanız, şehir merkezinde bir otel seçmeniz avantajlı olacaktır. Bu şekilde hem yürüme konusunda çok sıkıntı çekmezken hem de gezerken olası bir ihtiyacınızda hemen otele geri dönebilirsiniz. Tatilde denize girmek istiyorsanız, otelin denize yakın olması, asansörünün ve kendi kahvaltısının olması seçeceğiz oteli hamile dostu yapabilir.
Gebeliğinizin Son Aylarında Uzun Yolcuk Yapmayın
Hamileyken tatile çıkmak bazı durumlarda sakıncalı olurken, bazı durumlarda ise, hiçbir sakıncası yoktur. Düşük riski olan hamileler için, ilk üç ay düşük riskinin en fazla olmasına karşın uzmanlar tarafından uzun yolculuklar yapmanın sakıncalı olmadığı ifade edilir. Buna rağmen gebeliğin son aylarında uzun yolculuklar yapmak önerilmez. çünkü hamileliğin son aylarında doğumun erken başlama ihtimali vardır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var