Hamilelikte Kansızlık ve Demir Eksiliği İçin Alabileceğiniz Önlemler

Hamilelikte Kansızlık ve Demir Eksiliği İçin Alabileceğiniz Önlemler
06 Mayıs 2017

Hamilelikte kansızlık ve demir eksikliği önemlidir. Bazı durumlarda teşhisi zordur. Belirtileri iyi gözlenmeli, doktora başvurma yanında demir eksikliği anemisini önlemek için bazı önlemler alınmalıdır.

Hamilelikte kansızlık ve demir eksikliği çok sık rastlanılan bir durumdur. Gebelikte kansızlık ve demir ihtiyacı hakkında bilgiler veren uzmanlar, bunun temel nedenin hamilelik sırasında kan hacminin yaklaşık %50 artması olduğunu belirtirler. Oksijenin kanda hemoglobin adı verilen bir proteine bağlanarak taşınması ve hemoglobinin normalden düşük olması kansızlık (anemi) olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan anemi türünün (kansızlık) demir eksikliği anemisi olduğu belirtilir.

Hamilelik Kansızlık (Anemi) Riskini Artıran Bir Süreçtir

Hamile kadınların yaklaşık olarak yüzde 20'sinin anemik olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar asıl sorunun hamileliğe anemik olarak başlamak ve gebeliğin ilk 3 ayında kansız (anemik) olmak olduğunu ifade ederler. Hamilelik anemi riskini arttırır. Hamilelikte meydana gelen kansızlık sorunu, çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Gebelikte kansızlık ve demir eksikliğinin neden sağlık sorunları arasında; Erken doğum ve doğum sonrasında kanama riski dışında, annenin yaşamının kaybının söz konusu bile olabileceği istenmeyen durumların gerçekleşme ihtimalinin oluşudur.   

Hamilelikte Kansızlık ve Demir Eksiliği İçin Alabileceğiniz Önlemler  

Hamilelikte Görülen Kansızlığın Nedenleri

Gebelikte görülen kansızlık, diğer bir ifadeyle demir eksikliği anemisinin en fazla karşılaşılan nedenin yetersiz demir alımı olduğu belirtilir. Kansızlık nedenleri arasında; folik asit yetersizliği, basur (hemoroid) veya benzeri patalojik nedenler, kronik kan kaybı, gelişmekte olan bebeğin annenin depolarını tüketmesi, kaza, travma gibi ani ve fazla miktarda kan kaybı ile hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerin fazla tüketilmesi olarak gösterilir.

Gebelikte Diğer Kansızlık Nedenleri  - Demir eksikliğini tetikleyen faktörler

  • - Beslenme bozukluğu
  • - İlaç Kullanımı
  • - Çoğul gebelik
  • - Sindirim sistemi hastalıkları
  • - Alkol ve Sigara kullanımı (besin maddelerinin emilimini azaltır)

  Hamilelikte Kansızlık ve Demir Eksiliği İçin Alabileceğiniz Önlemler  

Gebelikte Demir Eksikliği ve Kansızlık Belirtileri

Çoğu kişi anemik (kansız) olduğunun farkında değildir. Kansızlığın aniden değilde yavaş yavaş geliştiği durumlarda vücut söz konusu duruma tolerans geliştirebilmektedir. Bu durumda kansızlık, sıklıkla yapılacak olan testler sonrasında anlaşılır. Kansızlık ve demir eksikliği teşhisinde en sık görülen belirtiler şu şekilde gerçekleşir;

Halsizlik

-Soluk görünüm

-Çabuk yorulma

-Karın ağrısı (nadir)

-Çarpıntı

-Merdiven çıkma,

-Yürüyüş gibi aktivitelerde nefes nefese kalma ve hemen yorulma

-Başdönmesi, baygınlık

-Başağrısı

-Tırnak diplerinin soluklaşması

-Sarılık (nadir)

Bu belirtilerin aynı zamanda gebelik belirtileri olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor. Yukarıdaki belirtiler yoğunlukla görülüyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda: En Belirgin Gebelik Belirtileri

Demir eksikliğinin Yol Açtığı Sorunlar

Gebelikte görülen demir eksikliği anemisi hamilelikte bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bu sorunların en önemlisi erken doğum riskidir. Hamilelikte demir eksikliği bunun dışında şu sorunlara da neden olabilmektedir.

  • - Rahim içi gelişme geriliği
  • - Erken doğum riskinde artış
  • - Doğum sonrası annenin iyileşmesinde gecikme
  • - Düşük doğum ağırlıklı bebek
  • - Doğum sonrası annede enfeksiyon riskinde artış
  • - Doğumda normal miktardaki kan kaybının anemik kadında tehlike yaratacak düzeylere ulaşması

Demir eksikliğine karşı alınacak önlemler

Hamilelikte demir eksikliğine karşı alınabilecek önlemler uzmanlar tarafından şu şekilde ifade edilmektedir.   Hamilelikte Kansızlık ve Demir Eksiliği İçin Alabileceğiniz Önlemler

  •  - Yeterli miktarda demir içeren besinler tüketin,
  •  - Folik asit içeren besinler tüketin,
  •  - C vitamini alın. C vitamini demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır,
  •  - Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin,
  •  - Doktorunuz tarafından verilen demir ve vitamin ilaçlarını düzenli olarak kullanınBakmanızda Fayda Var: Folik Asit İçeren Besinler
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.