Hamilelikte Kilo Kontrolü İçin 10 Basit Kural!
Hamilelik döneminde kilo almanız elbette çok normal. Ancak olması gerekenden fazla kilo almanız, beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını getirebilir.
Hamilelik, bir kadının hayatı boyuca kilo almasının en normal karşılanacağı nadir dönemlerden biri... Yaşanılan hormonal değişimler ve bebeğin gelişimi için gerekli olan ekstra besin ihtiyacı, bu dönemde sürekli açlık hissetmenize neden olabilir. Bunun doğal sonucu olarak, 9 aylık serüveninizde elbette kilo alacaksınız. Fakat, olması gerekenden fazla kilo almanız, gebelik zehirlemesi veya gebelik şekeri riskini arttırabileceği gibi bebek üzerinde de pek çok olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca dengeli beslenmeye, çok fazla kilo almamaya çalışmalısınız. Peki, hamilelikte aşırı kilo almamak için neler yapabiliriz?
Hamilelikte Aşırı Kilo Almamak İçin Uygulamanız Gereken Basit Kurallar!
1)Fazla Kiloluyken Hamile Kalmamaya Çalışın
Bebeğiniz ve kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, hamileliğe ideal bir kilo ile başlamaktır. Bunun için eğer planlı bir gebelik düşünüyorsanız, gebe kalmadan önce bir beslenme uzmanı ile görüşerek ideal kiloya ulaşmalısınız.
2)Her Zamanki Kural: Az Ama Sık Yemek
Gebeliğiniz boyunca ara öğünleri atlamamaya çalışın. Sağlıklı ara öğünler yemeniz, ana öğünlerde fazla yemenize de engel olur. Aynı zamanda ara öğünler bebeğinizin yeteri kadar beslenmesini sağlayacağı gibi kan şekerinizi belli bir düzeyde tutmanızı sağlayacaktır. Ara ve ana öğünlerde bolca protein, lif ve faydalı yağlar içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin.
3)Bolca Sıvı Tüketin
Vücut sağlığı için inanılmaz faydaları olan su, gebelik döneminde yeteri kadar tüketilirse daha az acıkmanızı sağlar. Çoğu doktor, günde en az 2 litre su tüketimini önerse de yapılan fiziksel aktiviteye göre bu oran artabilir. Gebeliğinizde bolca su tüketmeniz, yaşadığınız kabızlık sorunlarına da iyi gelir.
4)Yürüyüş Yapın
Kadınların hamileliklerinde yapabileceği en keyifli aktivitelerden biri de kesinlikle yürüyüştür. Daha önce egzersiz yapmadıysanız, günde 20 dakika ile başlamanız ve yavaş yavaş süreyi uzatmanız tavsiye edilir. Gebeliğinizde yapacağınız yürüyüş, kilonuzu kontrol etmenizi sağlarken, hamilelik döneminde yaşanılan sıkıntıları da en az hissetmenize olanak tanır.
5)Hamilesiniz Diye Hareketli Yaşamınıza Veda Etmeyin
Hamilelikten önce nasıl bir temponuz varsa, aynı şekilde devam ettirmeye çalışın. Hamileliğiniz, hareketlerinizi kısıtlayıp, sadece evde uzanmanız gereken bir süreç değil. Ancak burada kastettiğimiz şey, elbette ağır sporlarınıza devam edin demek değil. Gebeliğinizi tehlikeye atmayacak aktivitelerinize devam edin.
6)İsteklerinizi Kontrol Etmeye Çalışın
9 ay boyunca kimse sizden çikolata veya dondurma yememenizi bekleyemez. Tabii ki aşereceksiniz ve yiyeceksiniz. Ama isteklerinizi kontrol altında tutmaya çalışmalısınız. Canınız çikolata çektiğinde sağlıklı öğünlerinizin yanında, bütün bir paketi bitirmek yerine bir parça yemelisiniz.
7)Ama Ara Sıra Ufak Kaçamaklar da Yapın
Hamileliğimde sırf fazla kilo almayayım diye çok sıkı bir programa bağlı kalmayın. Yukarıdaki maddede dediğimiz gibi ara ara kaçamak yapın. Çünkü uzmanlar, hamile kadınların gebelik döneminde favori yiyeceklerinden uzak kalmasının, onları psikolojik olarak olumsuz etkilediğini düşünüyor.
8)Kilo Kontrolü İçin Doktorunuzla Görüşün
Düzenli aralıklarla gittiğiniz doktor randevularınızda, hekiminizle kilonuz hakkında da görüşün. Hamileliğinizin başından beri aldığınız kiloları düzenli olarak kaydedin. Eğer olması gerekenin üzerinde seyrediyorsanız, beslenme uzmanı ile görüşebilirsiniz.
9)Meyve, Meyve, Meyve!
Hem sağlığınız için hem de kontrollü kilo almanız için meyveler vazgeçilmezdir. Hamilelik döneminde, lif ve mineral bakımından zengin olan meyveleri bolca tüketmelisiniz. Meyve ile aranız yoksa yoğurt ile birlikte ile birlikte tüketebilirsiniz.
10)Doğumdan Sonra Hemen Emzirmeye Başlayın!
Emzirerek, hem bebeğinizi anne sütünün mucizevi etkilerinden faydalandırırsınız, hem de bol bol kalori harcarsınız. Emziren kadınlar, günlük metabolizma hızına ek olarak günde 300-500 kalori daha fazla enerji harcar.
Hamilelikte hangi hafta, kaç kilo almalısınız? Merak ediyorsanız, buraya tıklamanız yeterli!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var