Hamilelikte Fibromiyalji Nasıl Yönetilir?

Hamilelikte Fibromiyalji Nasıl Yönetilir?
10 Temmuz 2023

Fibromiyaljinin gebelik üzerindeki etkilerini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Fibromiyaljiniz varsa ve gebe kalmayı planlıyorsanız, bu durumun hamileliğinizi nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte fibromiyalji ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji, vücudun birçok bölgesinde ağrı ve hassasiyete neden olabilen kronik bir hastalıktır. Ayrıca eklem sertliği, hafıza sorunları ve ışık, ses gibi uyaranlara karşı duyarlılık gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Nedenleri tam olarak bilinmese de depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi durumların fibromiyalji riskini artırabileceği düşünülüyor. Genellikle 20 ila 55 yaş arası kadınlarda daha sık rastlanılan bu hastalığın kesin bir tedavisi de bulunmuyor. Peki, hamilelikte fibromiyalji nasıl yönetilir? Fibromiyalji gebeliği nasıl etkiler? Gelin bu soruların yanıtlarını daha detaylı inceleyelim.

Fibromiyalji ile Hamile Kalınabilir mi?

Fibromiyalji olup hamile kalmak elbette mümkündür. Diğer bir deyişle, fibromiyalji ile hamile kalanlar azımsanmayacak kadar fazladır. Zira bu hastalığın gebeliği direkt önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Ancak fibromiyaljinin gebelik üzerinde dolaylı yoldan olumsuz etkileri olabilir. Örneğin fibromiyaljisi olan kadınların yaşadığı ağrı ve hassasiyet cinsel yaşamı kısıtlayabilir. Ya da tiroid bozuklukları, endometriozis, obezite, düzensiz adet dönemleri, erken menopoz, erken yumurtalık yetmezliği veya lupus gibi otoimmün hastalıklarla birlikte görülmesi doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.

Gebelikte Fibromiyalji Nelere Yol Açabilir?

Hamilelikte fibromiyalji her kadında farklı deneyimlere neden olabilir. Bazıları oldukça rahat bir gebelik dönemi geçirirken kimilerinin hastalıklarında alevlenmeler olabilir. Genel olarak listeleyecek olursak, hamilelikte fibromiyaljinin olası riskleri aşağıdaki gibidir:

1. Fibromiyalji Belirtilerinde Değişiklik

Fibromiyalji belirtileri hamilelik sırasında alevlenerek daha fazla ağrı ve strese neden olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar gebelikte fibromiyalji hastalığının stres, kaygı ve depresyona önemli bir katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu olumsuz yan etkilerin ise daha çok son trimesterda ortaya çıktığı biliniyor.

2. Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet, fibromiyaljisi olan kişilerde daha yaygın görülmektedir. Hamilelik sırasında gelişen bu diyabet türü, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kalkar. Tedavi edilmediğinde ise bebeğin ekstra iri doğması, kan pıhtıları, erken doğum ve doğumdan sonra bebekte hipoglisemi gibi riskleri önemli ölçüde artırır. Hamileliğin 24. – 28. haftalarında yapılan şeker yükleme testi ile tespit edilebilen gestasyonel diyabet, özel diyet ve sıkı takip ile kontrol altında tutulabilir.

3. Suyun Erken Gelmesi

Fibromiyalji, hamilelikte suyun erken gelme riskini artırabilir. Buna erken membran rüptürü de denilmektedir. Zarlar erken yırtıldığında anne ve bebeği tehlikeye atabilecek enfeksiyon riski önemli ölçüde artar. Bu nedenle 34. hafta dolduysa doktor doğumu gerçekleştirmeyi önerebilir. 34. haftadan önce ise durum daha da karışıktır. Zira bebeğin akciğerleri doğmak için henüz yeterince gelişmiş olmaz. Bu nedenle erken doğumu önlemek için yatak istirahati, enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi ve bebeğin ciğer gelişimini hızlandırmak için steroid ilaçlar önerilebilir. Bebeğin akciğeri yeterince geliştiğinde ise doğum süreci başlatılır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

4. Plasenta Dekolmanı

Uzmanlar, fibromilyaji hastalarında plasenta dekolmanı riskinin biraz daha fazla olabileceğini söylüyor. Plasenta dekolmanı, plasentanın uterus duvarından kanın sızmasına izin verecek şekilde ayrılmasıdır. Bu durum bebeğin yeterli oksijen ve besin alamamasına yol açabileceğinden bebek için tehlikeli olabilir. Ayrıca şiddetli dekolmanlar kan kaybından dolayı anne adayını da riske sokabilmektedir. Genellikle vajinal kanama ve ağrı ile belirti veren plasenta dekolmanının tedavisinde, dekolmanın şiddetine göre farklı prosedürler uygulanabilir.

5. Venöz Tromboembolizm

Fibromiyalji gebelikleriyle bağlantılı olabilecek bir diğer komplikasyon da venöz tromboembolizmdir. Genellikle alt vücuttaki derin bir damardan kopan pıhtının akciğere gitmesiyle meydana gelir. Tedavi edilmediğinde kan akışını bozarak organ hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Bacaklarda kan pıhtısının en önemli belirtileri ağrı, şişlik, kızarıklıktır. Pıhtı akciğere ilerlediğinde ise nefes darlığı ve ani göğüs ağrısı hissedilebilir.

6. Amniyotik Sıvının Fazla Olması

Polihidramnios, amniyotik kesede olması gerekenden fazla sıvı bulunmasıdır. Bazı araştırmalar, fibromiyaljinin bu nadir duruma yakalanma riskini artırabileceğini gösteriyor. Fazla sıvı rahme ekstra yük bindirerek aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonların risklerini artırabilir:

  • Erken doğum
  • Plasenta dekolmanı
  • Doğumdan sonra kanama
  • Göbek kordonu sarkması
  • Anne karnında anormal pozisyon
  • Ölü doğum


Hamilelikte Fibromiyalji Nasıl Yönetilir?

Hamilelikte Fibromiyalji Nasıl Yönetilir?

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız fibromiyaljiyi nasıl yöneteceğinizi bilmeniz önemlidir. İşte, hamilelikte fibromiyalji hastalığına sahip olanların göz önünde bulundurması gereken bazı şeyler…

1. Doğru Doktorla İlerlediğinizden Emin Olun

Fibromiyaljiyi bilen, bunun hayatınızı nasıl etkilediğini anlayabilen, sizin için nörolog veya romatolog ile de görüşen bir kadın doğum uzmanı ile süreci ilerlettiğinizden emin olun. Hastalığınızı görmezden gelen biri, gebeliğinizde size yeterince destek olamayabilir.

2. İlaçlarınızı Kullanmadan Önce Doktorunuza Danışın

Hamilelikte fibromiyalji ilaçlarından hangilerini kullanabileceğinizi hem kadın doğum uzmanınızla hem de hastalığınızı yöneten hekimle tartışın. Takviyeler de dahil olmak üzere doktorunuza danışmadan hiçbir şey kullanmamaya dikkat edin.

3. Stresinizi Yönetin

Fibromiyaljiye sahip olmak gebelikte stres yükünü artırabilir. Bu nedenle stresi azaltmanın size en uygun yollarını düşünün. Masaj, egzersiz veya davranış terapisi bu yollardan biri olabilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

MS (Multipl Skleroz) ve Gebelik Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.