Doğum Habercisi: Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

Doğum Habercisi: Suyun Gelmesi Nasıl Olur?
30 Haziran 2021

Hamilelikte suyun gelmesi önemli bir doğum işaretidir ancak her kadında görülmez.

Nişan gelmesi olarak da bilinen mukus tıkacının düşmesi ve sancıların ritmik bir şekilde artmaya başlaması, doğum eyleminin başladığını gösteren en önemli belirtilerdir. Ancak tüm bunların yanı sıra, bazı anne adaylarında doğuma yakın vajinadan su da gelebilir. Normalde doğum sırasında yırtılması gereken zarların daha erken yırtılmaya başlaması, hamilelikte suyun gelmesi olarak da bilinen amniyon sıvısının vajinadan sızmasına neden olur. Suyun gelmesini takip eden 24 saatlik süreç içinde de genellikle doğum gerçekleşir. Amniyon sıvısının 37. 41. haftalar arasında gelmesi herhangi bir tehlike oluşturmazken, 36. haftadan önce gelmesi erken doğum riski doğurmaktadır. Bu da bebeğin sağlıklı gelişimi için pek istenen bir durum değildir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte suyun geldiği nasıl anlaşılır, hamilelikte suyun azar azar gelmesi normal midir gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte suyun gelmesi, sızıntı şeklinde olabileceği gibi daha yoğun da gerçekleşebilir. Ancak filmlerde görüldüğü gibi bardaktan boşalırcasına su gelmesi çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Aslında bu durum tamamen membranların (zarların) nereden yırtıldığı ile ilgilidir. Eğer zarlar rahim ağzına yakın bir yerden yırtılmışsa, hamilelikte suyun daha yoğun geldiği görülür. Ancak membranlar yukarıdan ufak bir şekilde sıyrıldıysa, sızıntı şeklinde su gelir. Dolayısıyla, bazı kadınların suyu geldiğinde yalnızca iç çamaşırı ıslanırken bazılarının oturduğu koltuk dahi ıslanabilir, yoğunluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Gebelikte suyun gelmesi, sık sık idrar ve vajinal akıntılarla karıştırılır. Ancak amniyon suyu ne idrar gibi keskin bir kokuya sahip olur ne de vajinal akıntı gibi kıvamlı olur. Amniyon suyunun kendine has tatlımsı bir kokusu vardır ve normal su gibi akışkan bir yapısı bulunur.

Hamilelikte suyun gelmesine sancı eşlik edebileceği gibi hiç sancı olmayadabilir. Yani sancının olmaması, gelen sızıntının vajinal akıntı olduğu anlamına gelmemektedir.

Bununla birlikte, gelen su ayaktayken azalıp yatar pozisyondayken artabilir. Bunun sebebi ise ayaktayken bebeğin başının orada bir tampon görevi görmesi ve sıvının sızmasını engellemesidir.

Hamilelikte suyun 37. – 41. haftalarda gelmesi normal kabul edilir. Çünkü bebekler genelde bu haftalar arasında dünyaya gelir. Ancak 37. haftadan önce suyun gelmesi erken doğumun bir işareti olduğundan, pek istenen bir durum değildir. Zira bebekler, anne karnında ne kadar kalırsa gelişimleri o kadar sağlıklı olur.

Gebelikte Sızıntı Şeklinde Su Gelmesi Neden Olur?

Gebelikte sızıntı şeklinde su gelmesi, genellikle zarların üst bölgeden ufak bir şekilde sıyrılması sebebiyle gerçekleşir. Sızıntı az olduğu için birçok anne adayı bunu idrar kaçırma veya akıntı olarak algılayabilmektedir. Ancak amniyon sıvısı akıntı gibi yoğun kıvamlı değildir. Tıpkı su gibi akışkan, berrak, açık sarı renkte ve kendine has keskin olmayan bir kokusu olur.

Doğum Habercisi: Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

Hamilelikte Suyun Gelmesi ve İdrar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi gebelikte suyun gelmesi sızıntı şeklinde olabileceği gibi bazen daha yoğun olabiliyor. Bu durumda bazı anneler suyu geldiği halde idrar kaçırdığını düşünebiliyor. Peki, hamilelikte suyun gelmesi ve idrar nasıl ayırt edilir? Amniyon sıvısının kokusu, keskin ve amonyak gibi değildir; daha hafif ve tatlımsı bir kokusu olur. Bununla birlikte bir kereliğe mahsus olmaz, ara ara sızıntı şeklinde su gelmeye devam eder. Ayrıca hamilelikte su geldiğinde idrarda olduğu gibi pelvik kasları sıkılarak durdurulamaz. Tüm bu bilgiler ışığında, gebelikte gelen suyun idrar mı yoksa amniyon sıvısı mı olup olmadığı kolayca ayırt edilebilir.

Bunu da Okuyun: Gebelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?

Gebelikte Suyun Koyu Renkli Olması Tehlikeli midir?

Amniyon suyu berrak, akışkan ve açık sarı renktedir. Bu sıvının koyu renkli olması, genellikle mekonyumun amniyon suyuna karıştığını gösterir. Mekonyum, bebeğin ilk kakası olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman doğumdan sonraki ilk 1 gün içinde bebekler ilk kakalarını yaparlar. Fakat bebeğin strese girmesi veya doğum tarihinin geçmesi gibi durumlarda bebekler anne karnındayken de ilk kakalarını yapabilirler. Bu durum acil müdahale gerektirdiğinden, hamilelikte suyun koyu renkli gelmesi halinde (kahverengi veya yeşile dönük) hemen hastaneye gidilmelidir.

Bunu da Okuyun: Mekonyum Aspirasyonu Nedir?

Hamilelikte Su Geldikten Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?

Gebelikte suyun gelmesiyle birlikte birçok anne dakikalar içinde doğum yapacağını zanneder. Ancak süreç bu kadar kısa değildir. Hamilelikte suyun gelmesinden ortalama 12 saat sonra doğum gerçekleşir. Bu süre bazı kadınlarda 24 saate kadar uzayabilir. Ancak 24 saat olmasına rağmen doğumun gerçekleşmemesi, pek istenen bir şey değildir. Çünkü böylesi durumlarda bebek enfeksiyonlara açık hâle gelir. Dolayısıyla gebelik haftası da el veriyorsa, su gelmesinden en geç 24 saat sonra gerekirse yapay yollardan (suni sancı) doğumun başlatılması önerilmektedir. Bu sayede anne ve bebeğin enfeksiyon kapmasının önüne geçilir.

Doğum Habercisi: Suyun Gelmesi Nasıl Olur?

Gebelikte Su Geldiğinde Ne Yapılmalı?

Hamilelikte su geldikten sonra ilk olarak gebelik takibini yapan doktora haber vermek gerekir. Bu durumda doktor kişiyi muayene etmek isteyecektir. Hastaneye gidene kadar ise vajinanın içine herhangi bir şey sokulmamalı, cinsel ilişkiye girilmemeli, iç çamaşırının temiz olmasına dikkat edilmeli, tuvalet temizliği önden arkaya yapılmalı ve vajina temiz tutulmalıdır. Bu süreçte duş almakta herhangi bir sakınca yoktur.

Gebelikte su geldikten sonra çok nadir de olsa vajinadan göbek kordonu sarkabilir. Bu durum acil müdahale gerektirir, hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Bazı kadınlar suyu geldiği halde sancısı olmadığı için hastaneye gitmeyi erteleyebiliyorlar. Ancak bu durumda, yukarıda da değindiğimiz gibi enfeksiyon riski oluşmaktadır. Hastanede ise bu riski en aza indirgemek için antibiyotik vb. tedavilere başvurulur. Bu sebeple suyun geldiğinden şüpheleniliyorsa mutlaka gebelik takibini yapan doktor bilgilendirilmeli ve onun yönergelerine uyulmalıdır.

Gebelikte Suyun Erken Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Gebelikte suyun gelmesi doğumun en önemli işaretlerinden biri olarak kabul edilir. Bu belirtinin 37. - 41. haftalar arasında ortaya çıkması herhangi bir soruna sebep olmaz. Böylesi bir durumda, genellikle 24 saat içinde doğum gerçekleşir. Ancak 37. haftadan önce suyun gelmesi erken doğum tehdidi oluşturmaktadır. Bu da bebeğin prematüre olarak kabul edileceği için acil müdahalelere ihtiyacı olabileceği anlamına gelmektedir.

Özetlemek gerekirse; hamilelikte suyun gelmesi önemli bir doğum işaretidir ancak her kadında görülmez. Suyun miktarı da kişiden kişiye göre değişebilir. Bazılarında sızıntı şeklinde olsa da kimilerinde daha yoğun gelebilir. Bu durumla karşılaşıldığında mutlaka doktora haber verilmeli ve enfeksiyon riskini önlemek amacıyla hastaneye müracaat edilmelidir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.