Hamilelikte Abur Cubur Tüketimini Kısıtlamak İçin 8 Neden!

Hamilelikte Abur Cubur Tüketimini Kısıtlamak İçin 8 Neden!
22 Haziran 2023

Hamilelikte abur cubur tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazıda derledik.

Hamilelikte abur cubur yemek pek çok kadını cezbedebilir. Zira hormonların da etkisiyle bu dönemde daha önce yemediğiniz besinleri dahi aşerebilirsiniz. Ancak böylesine özel bir süreçte abur cubur yemek çok da iyi bir seçenek olmayabilir. Çünkü hamilelerin hem kendileri hem de gelişmekte olan bebekleri için sağlıklı beslenmeye ihtiyaçları vardır. Abur cuburların ise besin değeri düşük olduğundan cenin gelişimini olumsuz etkileyebilirler. Bununla birlikte sindirim sorunlarını tetikleyebilir, aşırı kilo alımına yol açabilir veya bebeğin doğum kusuru riskini artırabilirler. Bu nedenle hamilelikte fast food veya diğer sağlıksız yiyeceklerin mümkün olduğunca sınırlandırılması ve sağlıklı bir diyet uygulanması önerilmektedir. Gelin şimdi, gebelikte abur cubur tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenlere göz atalım!

Hamilelikte Abur Cubur Yemeyi Kısıtlamak İçin 8 Neden!

Annenin hem kendi sağlığı hem de karnındaki bebeğin gelişimi için hamilelik döneminde kaliteli ve besin değeri yüksek yiyeceklere ihtiyacı olur. Abur cuburların ise besin değeri fazlasıyla düşüktür. Yapılan araştırmalar da gebelikte fast food veya abur cubur tüketiminin bazı riskleri artırabileceğini gösteriyor. İşte, onlardan birkaçı…

1. Bebeğin İleride Yağlı Yiyeceklere Eğilimi Artabilir

Endocrinology’de yayınlanan bir araştırma, annenin gebelikte uyguladığı diyetin bebeğin beslenme tercihlerini nasıl etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Gebe fareler üzerinde yapılan çalışmada, yağlı yiyeceklerle beslenen farelerin yavrularının olması gerekenden fazla kilolu doğduğu ve doğumdan sonra bebek farelerin yağlı yiyecekleri tercih ettiği saptandı. Bununla birlikte gebeliklerinde daha sağlıklı beslenmesi sağlanan farelerin yavrularının ise yağlı yiyeceklere karşı daha az istekli olduğu görüldü.

2. Alerji Riskini Artırabilir

Çalışmalar, hamilelik döneminde diyetteki yüksek şeker içeriğinin çocukta astım ve alerji riskini yükseltebileceğini gösteriyor. European Respiratory Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre, gebelikleri sırasında sakaroz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, meyve suları veya bal gibi serbest şeker alan kadınların çocuklarında, 7 ile 9 yaşları arasında astım ve alerji riskinin yükseldiği saptanmıştır.

3. Genetik Anormallik Olasılığı Yükselebilir

Gebe fareler üzerinde yapılan bir araştırma, annenin yüksek yağlı ve şekerli yiyecekler tüketmesinin dişi yavruda mitokondriyal disfonksiyona ve insülin bozukluklarına neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca çalışmada bunun 3 nesil boyunca devam edebileceği saptandı.

4. Akrilamid Alımının Artmasına Yol Açabilir

Akrilamid, patates kızartması veya cips gibi çok yüksek sıcaklıklarda kızartılan yiyeceklerde oluşabilen bir kimyasaldır. Araştırmalar, yüksek akrilamid seviyesinin bebeklerde küçük baş çevresine veya düşük doğum ağırlığına yol açabileceğini gösteriyor.

Hamilelikte Abur Cubur Tüketimini Kısıtlamak İçin 8 Neden!

5. Aşırı Kilo Alımına Neden Olabilir

Gebelikte abur cubur tüketimi annenin olması gerekenden fazla kilo almasına neden olabilir. Bu ise American College of Obstetricians and Gynecologists’teki uzmanlara göre preeklampsi, iri bebek, erken doğum, gestasyonel diyabet, uyku apnesi ve doğumsal anomali gibi çeşitli komplikasyonların riskini yükseltebilir.

6. Yeterli Vitamin ve Mineral Alımını Engelleyebilir

Abur cubur olarak kabul edilen pek çok gıda, gebelikte kontrollü yenmesi gereken tuz, şeker ve yağ açısından zengindir. Hamilelik döneminde tüketilmesi önerilen vitamin ve mineraller açısından ise oldukça fakirdir. Bu durum annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi için gerekli olan nitelikli ve kaliteli yiyeceklerin alınmasını sınırlandırabilir.

7. Sindirim Sorunlarına Yol Açabilir

Kızarmış yiyeceklerin fazla tüketilmesi midenizi bozabilir; gaz, hazımsızlık ve şişkinliğe yol açabilir. Bununla birlikte birçok abur cubur, bağırsak hareketleri için gerekli olan lif içeriğinden yoksundur.

8. Gestasyonel Diyabet Riskini Artırabilir

Abur cuburların çoğu, şeker ve kalori açısından yüksek içeriğe sahiptir. Bu durum anne adaylarında gestasyonel diyabet ve buna bağlı gelişebilecek pek çok komplikasyon riskini artırabilir.

Abur Cubur İstekleri Nasıl Kontrol Edilir?

Hamilelikte abur cubur aşermek oldukça normaldir. Bunları sınırlı bir şekilde tükettiğinizde elbette önemli komplikasyonlar ile karşılaşmanız beklenmez. Ancak her gün abur cubur veya fast food tarzı gıdalar tüketmeniz yukarıdaki riskleri artırabilir. Peki, hamilelikte abur cubur isteği nasıl kontrol edilebilir? İşte birkaç ipucu…

  • Abur cubur rafınızı sağlıklı atıştırmalıklarla doldurun.
  • Dolabınızda her zaman taze meyve ve kuruyemiş olmasına dikkat edin.
  • Market alışverişinde abur cuburların olduğu koridora girmeyin veya alışverişe eşinizi gönderin.
  • Alışverişe aç çıkmamaya özen gösterin.
  • Bu kısıtlamanın bebeğinizin sağlığı için önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Erken Gebelik Döneminde Tüketilmesi Önerilmeyen 10 Besin!

Kaynak:1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk