Erken Gebelik Döneminde Tüketilmesi Önerilmeyen 10 Besin

Erken Gebelik Döneminde Tüketilmesi Önerilmeyen 10 Besin
18 Temmuz 2022

Hamilelik döneminde düşük riskini artırdığı bilinen bazı yiyecekleri sizler için sıraladık.

Hamilelikte düşüğe sebep olan yiyecekler, gebe olduğunu öğrenen her kadının merak ettiği bir konudur. Zira sağlıklı bir gebeliğin en temel yolu sağlıklı ve güvenli beslenmekten geçiyor.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, hiçbir yiyecek az bir porsiyonda tüketildiğinde direkt düşük ile ilişkilendirilmemektedir. Ancak bazı yiyecekleri aşırı ve düzenli tüketmenin düşük ve erken doğum riskini artırdığı biliniyor. Peki, o yiyecekler hangileri? İşte, hamilelikte düşük riskini artıran yiyecekler…

Hamilelikte Düşüğe Neden Olan Yiyecekler

Hamilelikte direkt olarak düşüğe neden olmasa da düşük riskini artırdığı bilinen yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

1. Çiğ Gıdalar

Hamilelikte düşüğe sebep olan yiyecekler denildiği anda akla ilk olarak çiğ gıdalar gelir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, çiğ yumurta, pastırma gibi şarküteri ürünleri veya az pişmiş tavuk/kırmızı et bu anlamda riskli olabilmektedir. Zira çiğ yiyecekler Salmonella bakterisi açısından ciddi risk taşır. Tedaviye geç kalındığında ise gebelik kaybı ile sonuçlanabilir.

2. Cıva Oranı Yüksek Balıklar

Cıva oranı yüksek balıklar da düşüğe neden olan yiyecekler arasında değerlendirilebilir. Düşüğün yanı sıra gelişmekte olan bebeğin beyin ve sinir sistemi de olumsuz etkilenebilir. Bu balıklar arasında daha çok köpek balığı, kılıç balığı ve balina gibi iri balıklar yer alır.

3. Kabuklu Deniz Ürünleri

Karides ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinin çoğu, erken doğum veya düşük gibi komplikasyonlara yol açabilecek listeria bakterisi barındırabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi önerilmemektedir. Tüketilecek olan balıkların ise yüzey balığı olmasına özen gösterilmeli ve balığın iyice piştiğine emin olunmalıdır.

4. Karaciğer

Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerir. Uzun aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmek çok riskli olmasa da sık sık karaciğer tüketmek bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek kademeli bir retinol birikimine neden olabilir.

5. Ananas

Ananasın hamilelik döneminde az miktarda tüketildiğinde önemli komplikasyonlara yol açması beklenmez. Ancak yüksek miktarda tüketildiğinde (günde 7 – 10 tam porsiyon) kanamaya neden olabileceği biliniyor. Bununla birlikte içeriğindeki bromelain adlı maddenin rahim ağzını yumuşatıp kasılmalara neden olabileceği düşünülüyor. Dolayısıyla gebelikte ananas tüketirken porsiyonu sınırlı tutmak faydalı olacaktır.

6. Yengeç

Avrupa ve Amerika’da yaygın bir şekilde tüketilen yengeç, kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra yüksek düzeyde kolesterol içerir. Bu durum iç kanamadan düşüğe kadar pek çok soruna yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar, gebelik döneminde yengeç tüketilmesini önermemektedir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken 15 Yiyecek!

Erken Gebelik Döneminde Tüketilmesi Önerilmeyen 10 Besin

7. Yıkanmamış Sebze ve Meyveler

Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, içerdiği folik asit nedeniyle hamileler için oldukça sağlıklıdır. Ancak toksoplazma paraziti içerebileceklerinden sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekir. Zira anne adayı enfekte olursa bunu bebeğine de geçirebilir. Bu da erken doğum, anomali veya düşük riskini artırır. Dolayısıyla anne adaylarının hamilelik sürecinde sebze ve meyveleri temiz bir su kabında bekletmesi, ardından akan suyun altında iyice yıkaması önerilir.

8. Bazı Baharatlar

Baharatlar, lezzetli yemeklerin olmazsa olmazıdır. Ancak bazı baharatlar rahmi uyarıp erken doğum ve kasılmalara sebebiyet verebilir. Örneğin çemen otu, asafoetida ve melet otunun hamilelikte düşüğe neden olma olasılığı nedeniyle tüketilmesi önerilmemektedir.

9. Alkol

Hamile kalındığı andan itibaren alkol kesilmelidir. Çünkü alkol, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte erken doğum ve düşük riskini artırır. Ayrıca doğuştan yüz şekil bozuklukları, kalp hastalıkları veya zihinsel problemlere de neden olabilir.

10. Aşırı Abur Bucur

Abur cuburlar, anne ve bebek için sağlıklı olan hiçbir besin değeri içermez. Aksine sağlıksız yağ ve şeker oranları yüksektir. Eğer anne adayı hamileliği sırasında çok fazla abur cubur tüketirse, bu durum gestasyonel diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu problemler de dolaylı yoldan erken doğum ve düşük ile ilişkilendirilebilir.

Hamilelikte düşüğe sebep olan besinler konusunu yeniden özetlemek gerekirse, hiçbir besin aşırıya kaçılmadığı sürece doğrudan düşüğe neden olmaz. Ancak düşük riskini artırdığı bilinen yiyeceklerden önlem amacıyla uzak durmak en sağlıklı yoldur.

Bu dönemde Listeria veya Salmonella bakterilerine karşı çiğ olan hiçbir besin tüketilmemelidir. Herhangi bir yiyecek tüketildikten sonra mide bulantısı, kusma, ishal veya ateş gibi belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve gerekli tedavi alınmalıdır.

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken 5 Besin!

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.