Hamilelikte Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?
24 Ocak 2022

Her 150 anne adayından 1’inde görülen böbrek taşı hamilelikte nasıl tedavi ediliyor? Detaylar yazımızda...

Gebelikte böbrek taşı, oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Araştırmalara göre her 150 anne adayından 1’i, hamileliği sırasında böbrek taşı teşhisi alıyor. Peki, gebelikte böbrek taşı belirtileri nelerdir? Hamilelikte böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte böbrek taşı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek hastalıklarının altında yatan en önemli neden yetersiz su tüketimidir. Günlük içilmesi gereken su miktarı içilmezse, böbreklerde kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yoğunluğu artar. Bu da taş oluşumuna sebebiyet verir. Ayrıca vücuda alınması gerekenden daha fazla kalsiyum alınması da hamilelikte böbrek taşına neden olabilir.

Hamilelikte Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte böbrek taşı belirtileri, aslında gebeliğe özgü yaşanan şikâyetlerle benzerlik gösterdiğinden böbrek taşı teşhisi biraz zorlaşmaktadır. Zira böbrek taşı belirtileri arasında yer alan bulantı, kusma veya sürekli idrar varmış hissi, gebelikte de görülen ve normal kabul edilen değişimlerdir. Bu nedenle şikâyetlerin hangi hastalığa bağlı geliştiğinin saptanması biraz zaman alabilir.

Hamilelikte böbrek taşı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bulantı ve kusma,
  • Sürekli idrara çıkma isteği,
  • Kasık ve bel ağrısı,
  • Böbreklerde şişlik,
  • Tek taraflı böbrek ağrısı.

Bununla birlikte sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren anne adayları da durumu doktorlarına bildirmelidir. Sık geçirilen enfeksiyonlar, bazen böbrek taşının belirtisi olabilmektedir.

Hamilelikte Böbrek Taşı Teşhisi

Gebelikte böbrek taşı teşhisi biraz daha zordur. Çünkü bulantı, kusma ve ağrı gibi böbrek taşına işaret eden belirtiler, hali hazırda hamileliğe özgü de gelişebilir. Dolayısıyla bu şikâyetlerle hastaneye başvurulduğunda ilk olarak böbrek taşı düşünülmeyebilir. Peki, hamilelikte böbrek taşı nasıl teşhis edilir?

Gebelikte böbrek taşı teşhisi için öncelikle annenin şikâyetleri dinlenir ve ardından fiziksel muayene gerçekleştirilir. Kesin bir tanı koymak için ise görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması gerekir. Bilgisayarlı tomografi, floroskopi ve intravenöz pyelografi gibi görüntüleme yöntemleri radyasyon içerdiği için çok zor durumda kalınmadığı sürece hamilelik döneminde tercih edilmez. Ancak ultrason radyasyon içermediği için gebelikte görüntüleme yöntemi olarak güvenle kullanılabilir.  Bu nedenle hamilelikte böbrek taşı şüphesi olan anne adayları için ilk tercih her zaman ultrasondur. Ultrason ile tanı konamazsa radyasyonsuz bir seçenek olan MR da çekilebilir. Çok zor durumlarda ise bilgisayarlı tomografiden faydalanılabilir.

Gebelikte Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte böbrek taşı tedavisi, anne adaylarının genel sağlık durumlarına göre kişiye özel planlanır. Burada anne adayının kaç aylık gebe olduğu, taşın ne kadar büyük olduğu ve nereye konumlandığı tedavi şeklini belirleyecektir.

Böbrek taşlarının neredeyse %70’i ilaçlı tedaviye yanıt verir. Bu sebeple ağrısı ve bulantısı oral yoldan alınan ilaçlarla kontrol edilebilen anne adayları için ilaç tedavisi ve sıkı takip yeterli olacaktır. Ancak ağrısı ve bulantısı ağızdan alınan ilaçlarla geçmeyen, genel durumu kötüleşen anne adayları için farklı tedavilere başvurulabilir. Burada ilk olarak tercih edilebilecek yöntem üreteral stenttir. Bu işlemde böbrek ile idrar kesesi arasında taş ile tıkanmış olan kanala kateter ve lastik boru takılır. Gebelik boyunca anne adayında takılı olan bu stent, doğumdan sonraki asıl tedaviye kadar annenin birçok şikâyetini giderecektir.

Gebelikte böbrek taşı tedavisi için tercih edilen stent, bazı anne adaylarında şikâyetleri tam olarak gideremeyebilir. Böylesi bir durumda nadir olarak bükülebilir üreteroskoplarla cerrahi planlanabilir. Dışarıdan ses dalgaları ile taşları kırmaya yarayan ESWL’nin ise gebelikte kullanılması sakıncalı olduğu için tercih edilmemektedir.

Hamilelikte Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte Böbrek Taşı Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte böbrek taşı tanısı alan anne adayları, böbrek taşının bebeğe zarar verip vermeyeceğini de merak eder. Eğer taş büyür, kanalları tıkar ve böbreklere idrar kaçışı olursa bu durum elbette anne ve bebeğin sağlığını riske atacaktır. Ayrıca böbrek taşı dolaylı yoldan preeklampsive erken doğuma da sebebiyet verebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, gebelikte böbrek taşı için de oldukça önemlidir.

Hamilelikte Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte böbrek taşı ağrısına iyi gelebilecek yegane şey bol su içmektir. Bununla birlikte ağrı oluşan bölgeye sıcak kompres yapmak, ayakları sıcak tutmak ve limonlu su içmek de gebelikte böbrek sancısı için faydalı olabilir.

Bu dönemde doktora danışılmadan kesinlikle bitkisel yöntemlere başvurulmamalıdır. Zira faydalı olduğu sanılan birçok bitki, gebelik döneminde anne ve bebeğin sağlığı için faydadan çok zarara neden olabilir.

Yeniden özetlemek gerekirse, hamilelikte doktorun önerdiği tedaviye ek olarak böbrek ağrısına iyi gelecek şeyler;

  • Bol su içmek,
  • Ağrı olan bölgeye sıcak kompres uygulamak,
  • Limonlu su içmek ve
  • Ayakları sıcak tutmaktır.

Hamilelikte Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.