5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi

5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi
17 Eylül 2018

Gebelik dönemi ve doğumdan sonra idrar kaçırma problemi neden olur? Normal doğum idrar kaçırma sorununun bir nedeni midir? Tüm merak ettikleriniz yazımızda!

5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi

1)İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kaçırma, yaklaşık olarak 10 kadından 5’inde görülen ve hayat kalitesini fazlasıyla düşüren sağlık sorunlarından biridir. Çok yaygın karşılaşılmasına rağmen kadınların çoğu bu konuyla ilgili doktora başvurmaktan çekinir. Ancak, idrar kaçırma problemlerinde tedaviye erken başlanıldığında, sorun kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilirken ilerleyen aşamalarda cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle doğumdan sonraki birkaç ay sonra idrar kaçırma probleminiz devam ederse doktorunuzla görüşmeyi ihmâl etmemelisiniz.

Erkeklerde de karşılaşılabilen idrar kaçırma sorunu, hayat kalitesini düşüren ve kişileri sosyal ortamda oldukça rahatsız hissettiren bir durumdur. Genellikle hapşırma, öksürme, gülme veya aniden ayağa kalkma gibi eylemler sırasında gerçekleşir. Yukarıda da değindiğimiz gibi ne kadar erken doktora başvurulursa, tedavi o kadar kolay olmaktadır. Yaşam düzeninde değişiklikler ve basit egzersizlerle sorun erken aşamada kontrol altına alınabilir. Ancak geç kalınmış tedavilerde cerrahi işleme başvurulabilir.

5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi

2)Gebelik Döneminde İdrar Kaçırma

Hamilelik döneminde idrar kaçırma problemine çok sık rastlanılmaktadır. Sık idrara çıkmak normal kabul edilirken, bazen bu duruma idrar kaçırma da eşlik edebilir. İdrar kaçırma sorunu gebeliğin ilk 3 ayında nadir görülürken, 4. aydan sonra daha sık karşılaşılmaktadır. Genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı kadınlarda lohusalıktan sonra da devam edebilir. Gebelik döneminde idrar kaçırma genellikle 2 şekilde incelenir; stres inkontinans ve urge inkontinans. Stres inkontinans olarak isimlendirilen idrar kaçırma şeklinde refleksler etkili olur. Gülme, hapşırma veya öksürme gibi eylemler sırasında idrar kaçırılır. Urge inkontinans ise aniden sıkışma ve tuvalete yetişmeme durumlarını ifade eder.

Hamilelik Döneminde İdrar Kaçırma Nedenleri

  • Giderek büyüyen rahimin mesaneye baskı yapması,
  • Artan progesteron hormonunun mesane kaslarında gevşemeye neden olması,
  • Mesaneve mesane boynundaki sfenktirin anotomik olarak yer değiştirmesi ve
  • Gebelik döneminde böbrekten süzülen kanın artması,

idrar kaçırmaya neden olan etkenlerden bazılarıdır.

5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi

3)Gebelikte İdrar Kaçırma Problemine Karşı Neler Yapmalıyım?

Eğer hamileliğinizde sık sık idrar kaçırma problemleri ile karşılaşıyorsanız öncelikle konuyu doktorunuzla görüşmelisiniz. Çünkü çeşitli enfeksiyonlar da idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Eğer herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyor ve gebeliğe özgü nedenlerle bu problemi yaşıyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri, idrar torbası etrafındaki ve pelvik tabanındaki kasları güçlendirerek istemsiz idrar kaçırmaları engeller. Her gün düzenli olarak egzersizi yapan kadınların 4 -6 hafta sonra egzersizin sonuçlarını almaya başladığı bilinmektedir. Kegel egzersizinin nasıl yapılması gerektiğini hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

4)Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma

Doğum yaptıktan sonraki ilk haftalarda idrar tutamama sorununa %20 – 30 oranında rastlanılmaktadır. Bu durum tıp literatüründe postpatrum üriner inkontinans olarak adlandırılmaktadır. İdrar kaçırma, normal doğum yapa kadınlarda daha sık karşılaşılan bir sorun olmasına rağmen, sezaryen doğumdan sonra da görülebilir. Yapılan araştırmalar, sezaryen doğumdan sonra idrar kaçırma sorunu ile daha az karşılaşıldığını ortaya koymaktadır. Ancak ilerlemeyen normal doğumlardan sonra sezaryen ameliyatı olmasına kararı verilen anne adaylarında oran, normal doğum yapan kadınlar ile aynıdır. Yine aynı araştırmaların sonuçları incelendiğinde, normal doğumun pelvik doku ve kaslarında hafif hasara neden olmasının idrar kaçırmaya neden olabileceği belirtilmiştir. Ancak her normal doğumun bu soruna sebep olacağı düşünülmemelidir. Ayrıca doktorunuzun tavsiyeleri ve basit egzersizlerle bu problemin üstesinden gelinebileceği unutulmamalıdır.

5 Soruda Gebelik Dönemi ve Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma Problemi

5)Tedavi ve Önlem

İdrar kaçırma sorunu olan annelere ilk önce idrar kültürü ve antibiyogram yapılır. Bu testler sayesinde sorunun enfeksiyon kaynaklı olup olmadığı öğrenilir. Eğer enfeksiyon kaynaklı ise anneler için antibiyotik tedavisine başlanır. Şayet enfeksiyon kaynaklı değilse klinik ve laboratuvar testler yapılır ve idrar kaçırma tipi belirlenir. Buna göre doktorunuz en uygun tedavi yöntemini belirlenir. Hekimlerin ilk önerdiği tedavi şekli kegel egzersizleridir. Egzersizlere rağmen sorun hala devam ediyorsa, ufak bir cerrahi işleme başvurularak sorun ortadan kaldırılabilir. (cerrahi operasyon gebelik döneminde tercih edilmez.) Gebelik döneminde fazla kilo alımı da idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle doğumdan sonra fazla kiloların verilmesi, sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.

6)Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Doğum yapıldıktan 6 hafta sonra hala idrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk