Gebelik Haftasına Göre Fundal Yükseklik Kaç Olmalı?
Fundus yüksekliğini ölçmek, gebelikte bebeğin gelişimini takip etmenin alternatif bir yoludur.
Fundal yükseklik, kasık kemiği ile rahmin en tepesi arasındaki dikey mesafenin cm cinsinden ölçümüdür. Fundus yüksekliği ile anne karnındaki bebeğin konumu ve büyüklüğü ile ilgili öngörüler edinilebilir. Uygulaması oldukça basit ve maliyetsiz olan bu yöntem, genellikle tıbbi ekipmana erişimin zor olduğu bölgelerde tercih edilir. Zira günümüzde gelişen ultrason cihazları, anne karnındaki bebeğin gelişimi ile ilgili neredeyse tüm bilgiyi sağlamaktadır.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda; fundus yüksekliği nedir, gebelik haftasına göre fundus yüksekliği kaç olmalı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Fundal Yükseklik Nedir?
Fundus yüksekliği karnın dikey ölçümüdür. Kasık kemiği ile rahmin en tepesi arasındaki mesafe ölçülerek bebeğin gelişimi ve konumu hakkında öngörü elde edilmesini sağlar. Basit ve maliyetsiz bir yöntem olduğu için hamilelik sırasında tercih edilebilir. Ancak bu uygulama daha çok tıbbi ekipmana erişimin zor olduğu bölgelerde yapılır. Zira günümüzde kullanılan ultrason cihazları bebeğin konumu ve gelişimi hakkında oldukça güvenilir bilgiler vermektedir.
Fundus Yüksekliği Nasıl Ölçülür?
Fundus yüksekliğini ölçmek için anne adayının tıpkı ultrason muayenesinde olduğu gibi sırt üstü yatması gerekir. Ardından bir mezura ile rahmin en tepe noktasından kasık kemiğine kadar olan dikey mesafe ölçülür. Bu ölçüm sırasında mesanenin boş olması önerilmektedir. Çünkü bazı hekimler, mesanenin dolu olmasının sonuçları birkaç santim etkileyebileceğini düşünüyor.
Gebelik Haftasına Göre Fundus Yüksekliği Kaç Olmalı?
Fundal yükseklik 24. haftadan itibaren ölçülebilir. Ölçüm sonuçları genellikle gebelik haftası ile paralel bir şekilde ilerler. Örneğin 24. haftada yapılan fundus yüksekliği ölçümünün 24 cm olması beklenir. Ancak birkaç santim sapma olması normal karşılanır. Yani gebeliğinin 26. haftasında olan bir anne adayının fundal yüksekliği 24 – 28 cm arası olabilmektedir.
Fundal Yüksekliği Neler Etkileyebilir?
Fundal yüksekliğin sonuçlarını etkileyebilen bazı faktörler bulunuyor. Örneğin annenin miyom geçmişinin olması, mesanesinin dolu olması veya ölçümün sırt üstü yatar pozisyonda yapılmaması, fundus yüksekliğini etkileyebilir. Bununla birlikte çoğul gebelikler, amniyon sıvısının fazla veya az olması, diyabet, annenin beslenme düzeni, genetik etkiler ve bebeğin gebelik haftasına göre iri olması da ölçüm sonuçlarında sapmaya neden olabilir.
Fundal yükseklik beklenenden büyük ise;
- Genetik etkiler,
- Bebeğin iri olması,
- Amniyon sıvısının fazla olması,
- Annenin obez olması veya
- Çoğul gebelik gibi durumlar söz konusu olabilir.
Fundal yükseklik beklenenden küçük ise;
- Amniyon sıvısının az olması,
- Bebeğin gelişiminin geride olması,
- Annenin yetersiz beslenmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.
Sonuç Olarak;
Fundal yükseklik bebeğin yalnızca konumu ve büyüklüğü hakkında ipucu verir. Anne karnındaki bebeğin sağlığı ile ilgili net bilgiler sunmaz. Gebelik döneminde önemli olan ultrason muayenesidir. Ultrason muayenesinde bebeğin konumu, boyu ve kilosu neredeyse %100’e yakın bir şekilde tahmin edilebilir.
Fundus yüksekliği de genellikle doğru sonuçlar verir ancak daha çok gelişmemiş ülkelerde, ultrason cihazının olmadığı bölgelerde tercih edilir.
Kaynak 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var