Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalı?

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalı?
16 Ekim 2019

Ertesi gün hapları, korunmasız cinsel ilişkiden sonra, planlanmamış gebelikleri önlemek amacıyla kadınlar tarafından ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Bu makalemizde; ertesi gün hapı nedir, nasıl kullanılır, ertesi gün hapı fiyatı 2020 yılında ne kadar gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ertesi gün hapları, korunmasız cinsel ilişkiden sonra, planlanmamış gebelikleri önlemek amacıyla kadınlar tarafından ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Yüksek miktarda progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, yumurtanın sperm tarafından döllenme ihtimalini azaltır. Bunun yanında, döllenen yumurtanın da rahimde tutunmasını önleyerek planlanmamış gebeliklerin oluşmasını engeller. Bu makalemizde; ertesi gün hapı nedir, nasıl kullanılır, ertesi gün hapı fiyatı 2020 yılında ne kadar gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yüksek miktarda progesteron içeren ertesi gün hapları, istenmeyen gebelikleri önlemek için, eczanelerde reçetesiz olarak satılan bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda, korunmasız olarak cinsel ilişkiye girildikten sonra hamilelik oluşumunu önlemede etkilidir. İlişki sonrası ilk 12 saat içinde alındığında, gebelikten koruma oranı %90 iken, 2. gün bu oran %75’e geriler. 5. günden sonra ise etkili olmadığı bilinmektedir. İsminin aksine, ilişkiden sonra ne kadar erken içilirse, etkinliği o kadar artar. Yalnızca acil durumlarda kullanılması gereken bu ilaçlar, kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemeli. Kullanımı, korunmanın unutulduğu veya kondom yırtılması gibi beklenmeyen durumlarla sınırlandırılmalıdır. Aksi halde düzenli kullanıldığında, birçok güçlü yan etkinin görülmesine sebep olabilir.

*Spiral doğumdan sonra ne zaman takılabilir?

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalı?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Gebelik ihtimali bulunan ilişkilerden sonra, plansız gebelikleri önlemek amacıyla kullanılan ertesi gün hapları, ne kadar erken alınırsa, başarı oranı o kadar yüksek olur. İlacın ilk 24 saatte %90 üzeri, ilk 48 saatte %75 civarı koruma sağladığı, 5. günden sonra ise herhangi bir etkisinin olmadığı biliniyor. Yani sanılanın aksine, ilişkiden bir gün sonra alınması gerekmiyor. Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ertesi gün hapları mutlaka prospektüsü okunarak kullanılmalı. Çünkü bazı ilaçlar tek doz kullanılırken, bazılarının iki doz kullanılması gerekiyor.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Korunmasız cinsel ilişkilerden hemen sonra kullanıldığında, maksimum seviyede koruma sağlayan ertesi gün haplarının, zaman geçtikçe başarı oranı da düşmektedir. Yalnızca acil durumlarda kullanılması gereken bu haplar, doğum kontrol ilaçları gibi düzenli kullanıldığında çok güçlü yan etkilerin görülmesine neden olabilir. İlk kez kullanan birinde dahi mide bulantısı, kusma ve adet düzeninin bozulması gibi önemli yan etkiler görülebilir. İlaç kullanıldıktan sonraki 3 saat içinde kusulursa, ilacın etkisi kaybolacağından tekrar kullanılması önerilir. İlacın kullanımına bağlı şikâyetlerin geçmemesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalı?

Aynı ay içinde birden fazla kullanılırsa kişinin hormonâl düzeni alt üst olabilir. Hormonlardaki düzensizlik ise çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kesinlikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalı, çaresiz kalındığında ertesi gün haplarına başvurulmalıdır. İlacın diğer yan etkileri ise;

  • Karın ağrısı,
  • Ara dönem kanamaları,
  • Lekelenme,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Memelerde hassasiyet olarak sıralanabilir.

*Deri altı implantları ile gebelikten korunma!

Ertesi Gün Hapı Gebelikten Nasıl Koruyor?

Korunmasız cinsel ilişkilerden sonra, başarı oranını arttırmak için mümkün olan en kısa sürede alınması gereken ertesi gün hapları, içindeki yüksek progesteron hormonu sayesinde hamilelik oluşumunu önler.

Gebelik oluşabilmesi için sperm hücresinin, follop tüplerinde hazır bekleyen yumurtayı döllemesi gerekir. 2 gün kadar canlı kalabilen sperm hücresi, follop tüplerine ulaştıktan 2 gün sonra yumurtlama olması durumunda da gebeliğin oluşmasını sağlayabilir. Ancak ertesi gün hapları, içerdiği yüksek hormon sayesinde yumurtlamayı geciktirir. Yumurta döllenmiş olsa dahi, embriyonun rahime tutunabilmesi için gerekli olan rahim iç duvarının kalınlaşmasını önleyerek istenmeyen gebeliklerin oluşmasını engeller.

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda, Nasıl Kullanılmalı?


Gebelikten korunmak için tercih edebileceğiniz yöntemler ise;

  • Doğum kontrol hapları,
  • Doğum kontrol iğneleri,
  • İmplantlar,
  • Spiral,
  • Kondom,
  • Tüpleri bağlatma (Çocuk düşünülmüyorsa önerilir. Geri dönüşü zor ve maliyetlidir.)

Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2020

Piyasada farklı markaların sunduğu birkaç çeşit ertesi gün hapı bulunmaktadır. Ertesi gün hapı fiyatı 2020 yılı için 60 - 70 TL aralığında satılmaktadır. Fiyat markalara göre değişiklik göstermektedir.

*Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.