Deri Altı İmplantları ile Gebelikten Korunma

Deri Altı İmplantları ile Gebelikten Korunma
26 Mayıs 2017

Deri altı implant uygulaması ile gebelikten korunma, kadınlar tarafından çok sık tercih edilmiyor. Fakat 3 yıl koruma sağlaması ve koruma oranının %99'dan fazla olması nedeniyle son günlerde tercih edilirliği artmaya başladı.

Deri altı implant uygulaması yaygın olarak kullanılmasa da gebelikten korunmak için etkin bir yöntemdir. Takılması cerrahi müdahale gerektirdiğinden ve adet döngüsünde düzensizlikler yaratabildiğinden, kadınların ilk tercih sırasında olan bir korunma yöntemi değildir. Fakat, takıldığı takdirde en az 3 yıl koruma sağladığı için oldukça pratik ve zahmetsiz bir uygulama olarak görülebilir.


Deri Altı İmplantları ile Gebelikten Korunma

Deri altı implantı nedir?

Deri altı implant uygulaması halk arasında deri altı çubukları olarak da bilinir. Progesteron hormonu içeren çubukların ufak bir cerrahi işlemle deri altına yerleştirilmesidir. Hormon içeren bu çubuklar, her gün belli miktarda vücuda hormon salgılayarak gebelik oluşmasını önler. Yumurtalıklardan yumurta atılmasını engelleyerek ve rahim iç dokusunu incelterek hamilelik oluşmasını engeller. Aynı zamanda rahim ağzındaki salgıyı kalınlaştırır ve içeri sperm girmesine engel olur. Takılan çubuğa göre koruma süresi 3-5 yıl arasında değişmektedir. Deri altı implantları, gebelikten korunma yöntemleri arasında en güvenilir yöntemlerden biridir. İstatistiklere göre koruma oranı %99'dan fazladır.  

Deri altı implantı nasıl uygulanır?

  Deri Altı İmplantları ile Gebelikten Korunma 

Deri altı implant uygulaması yapılmadan önce gebelik olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu nedenle işlem yapılmadan önce çeşitli testler yapılıyor. Şayet gebelik söz konusu değilse adetin ilk 5 günü bu işlem yapılabilir. Aktif olarak kullanılmayan kolun ön iç kısmına implant yerleştirilir. Daha önce doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda hapı bıraktıktan 1 hafta sonra takılıyor. Progesteron içeren mini pil kullanan kadınlarda ise son hap içildikten hemen ertesi gün işlem yapılıyor. Deri altı çubukları mutlaka hastanede, eğitim almış sağlık çalışanları tarafından takılmalıdır.  

Deri altı implant uygulamasının avanatajları

Gebelikten korunmak için deri altı implantlarını seçen kadınların beraberinde kazandığı bazı avantajlar bulunmaktadır. Bunlar;

-En az 3 yıl koruma sağlar.

-Koruma oranının %99'dan fazla olduğu bilinmektedir.

-İmplantı çıkarttıktan hemen sonra doğurganlık tekrar kazanılır.

-İmplantı taktırdıktan 24 saat sonra koruma başlar.

-Doğumdan sonraki ilk 6 hafta hariç, emzirirken de kullanılabilir.

Kimler için uygun değildir?

Deri altı implantları aşağıdaki grupta bulunanlar için risk içerdiğinden kullanılması tavsiye edilmiyor.

-Meme kanseri tanısı konulanlar,

-Gebe veya gebelik şüphesi bulunanlar,

-Sentetik progesteron hormonu kullanamayanlar,

-Karaciğer rahatsızlığı bulunanlar,

-Tanı konulamamış vajinal kanaması olanlar,

-Tüberküloz, epilepsi ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlar ve

-Emziren annelerde doğum sonrası ilk 6 hafta kullanılması önerilmiyor.

Deri Altı İmplantları ile Gebelikten Korunma

Yan etkileri nelerdir?

Deri altı implantlarının en sık rastlanılan yan etkisi adet döngüsündeki düzensizliklerdir. Deri altı çubukları kullanan kadınların neredeyse yarısı ilk 3-4 ay adet düzensizliği yaşadığını belirtmiştir. Daha nadir görülen diğer bir yan etkisi de hafif kilo alımıdır. Alınan kilo oranı fazla olmamakla birlikte 1-2 kilo kadar olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Göğüslerde hassasiyet ve baş ağrısı da görülebilecek diğer nadir yan etkilerdir. İşlem sırasında, implantın takıldığı bölgede enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Çok seyrek görülmüş olsa da steril ve temiz bir klinikte enfeksiyon riski hemen hemen hiç kalmayacaktır.  

Deri altı implantı ne zaman ve nasıl çıkartılmalıdır?

Deri altı implantları, 3 yıl ve 5 yıl koruyabilenler olarak 2'ye ayrılıyor. Hangisini taktırdıysanız, süresi dolunca etkisini kaybedeceğinden çıkarttırmanız öneriliyor. Gebelik düşünüyorsanız bu süreyi beklemeden daha önce de çıkarttırabilirsiniz. Çıkartma işleminden önce bölgeye lokal anestezi uygulanıyor. Uyuşturulan bölgeye küçük bir kesi açılıyor ve oradan implantın çıkartılması sağlanıyor. Hem taktırma hem de çıkarttırma işlemini eğitim almış sağlık çalışanları tarafından, steril bir ortamda yaptırmalısınız.   Doğum kontrol iğneleri hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk