Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?
16 Mart 2022

Düşükten şüphelenen çoğu kadın, rahimden atılan parçanın nasıl olduğunu merak eder.

Her anne adayının isteği sağlıklı bir hamilelik ve doğum sürecidir. Ancak bazen gebelikler sağlıklı bir şekilde ilerlemeyebilir ve erken haftalarda düşükle sonuçlanabilir. Yapılan araştırmalar, erken düşüklerin çok büyük bir kısmının bebekteki kromozomal anomalilerden meydana geldiğini göstermektedir. Yani çoğu zaman bebek sağlıklı olmadığı için gebelik kaybı oluşmaktadır. Bununla birlikte rahimdeki yapısal anomaliler veya anne adayının sahip olduğu diyabet gibi rahatsızlıklar da düşüğe neden olabilmektedir.

Düşük çoğu zaman kasık ağrısı ve kanama ile belirti verse de özellikle ilerlemiş haftalarda düşükle birlikte parçalar da gelebilmektedir. Bu nedenle düşük şüphesi olan pek çok kadın düşükte gelen parçalar nasıl olur sorusunun yanıtını merak eder. Düşükte gelen parçalar çoğu zaman pıhtı ve kanla karıştığı için görülmez. Ancak ilerleyen haftalarda gerçekleşen düşüklerde beyaz ete benzeyen parçalar göze çarpabilir. Böylesi bir tabloda vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurmak sağlıklı olur. Zira içerde parça kalıp kalmadığını kontrol etmek amacıyla mutlaka ultrason muayenesi yapılması gerekir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; düşükte gelen parçalar nasıl olur, düşükte nasıl parça düşer gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Hamileliğin ilk 20 haftasında gerçekleşen gebelik kayıpları düşük olarak adlandırılır. İlk 12. haftada meydana gelen düşükler erken düşük, 12. hafta ile 20. hafta arasında gerçekleşen düşüklere ise geç düşük ismi verilir. Düşük, birçok sebebe bağlı olarak oluşabilir. Ancak yapılan araştırmalar, düşüklerin neredeyse %60’ının bebekteki kromozomal anomaliler nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Yani bebek sağlıklı olmadığı için düşük meydana gelmektedir. Bununla birlikte annenin rahmindeki anatomik bozukluklar veya diyabet gibi sahip olduğu hastalıklar da düşüğe neden olabilmektedir.

Düşüğün en belirgin belirtisi kasık ağrısı ve vajinal kanamadır. Bunlara ek olarak bazı kişilerde sırt ve bel ağrısı, mide bulantısı ile kusma gibi belirtiler de oluşabilir. Düşükten şüphelenen çoğu kadının merak ettiği konu ise düşükle birlikte rahimden atılan parçalardır. Peki, düşükte gelen parçalar nasıl olur?

Düşükte gelen parçalar genellikle pıhtı şeklindedir. Düşük yapan çoğu kadın pıhtı ile karışık bir kanama ile karşılaşır. Eğer gebeliğin ilerleyen haftalarında düşük gerçekleştiyse beyaz et benzeri şekilsiz parçalar da görülebilir. Ancak bu parçalar genellikle pıhtı ve kan ile karıştığından fark edilememektedir.

Düşükten Sonra Kürtaj Gerekir mi?

Düşükte Nasıl Parça Gelir?

Düşükte şekilsiz et benzeri parçalar gelebilir. Bu parçalar genellikle ilerlemiş gebelik haftalarında görülür. Özellikle 13. – 20. haftalar arası gerçekleşen düşüklerde gebelikle birlikte gelişmeye başlayan amniyon kesesi, fetüs, plasenta veya kordona ait parçalar gelebilir. Ancak bu parçalar kan ile karıştık geldiğinden çoğu zaman parçanın şekli ve rengi tam olarak fark edilememektedir.

Erken düşüklerde ise daha çok kanama ve küçük pıhtılar ile karşılaşılır. Özellikle 10 haftadan küçük gebeliklerde büyük parçalardan ziyade minik pıhtılar ve kanama görülür.

Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Evde Düşükten Sonra Ne Yapılmalı?

Düşük yaptığından şüphelenen pek çok kadın, evde düşükten sonra ne yapılmalı sorusunun cevabını merak etmektedir. Peki, evde düşükten sonra ne yapılmalı? Evde düşük yaptığından şüphelenen kadınlar mutlaka en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalıdır. Bu muayenede ultrason ile rahim incelenecektir. Eğer içeride parça kaldığı tespit edilirse, bunu rahim dışına atmak için ilaçlı tedavilere başlanabilir. Bazen de rahimdeki parçayı tahliye etmek için kürtajişlemi gerekebilir. Bununla birlikte, parça zaten çıktı mantığıyla doktora gitmemek en büyük hatalardan biri olabilir. Zira düşük sonrası rahimde enfeksiyon gelişebilir ve bunun kesinlikle muayene edilmesi gerekir.

Düşükten Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.