Düşük Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Düşük Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?
15 Mart 2022

Düşük yapan kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de kanamanın ne kadar süreceğidir.

Düşük yapan pek çok kadın, düşük sonrası kanama ne kadar sürer sorunun yanıtını merak eder. Zira kanamanın yoğunluğu ve süresi, kişinin sağlığı ile ilgili pek çok ipucu vermektedir. Peki, düşük sonrası kanama kaç gün sürer? Düşük sonrası kanama ortalama 1 hafta sürer. Bazı kadınlarda kanama 14 güne kadar uzayabilir. Ancak 2 hafta olmasına rağmen kanamanın devam etmesi durumunda mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli ve içeride parça kalıp kalmadığının anlaşılması için ultrason muayenesi yapılmalıdır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, düşük sonrası kanama ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Düşük Nedir?

Düşük, gebeliğin ilk 20 haftasında kendiliğinden meydana gelen gebelik kayıplarıdır. Eğer gebelik kaybı ilk 3 ay içinde gerçekleşirse buna erken düşük adı verilir. Düşüğe neden olabilen onlarca faktör bulunur. Bunların başında fetüsün sağlıklı olmaması, annenin diyabet veya tiroid gibi kronik rahatsızlıklarının olması veya rahminde miyom ve polip gibi oluşumların olması gelmektedir.

Düşük Neden Olur?

Düşük nedenleri, düşük yapan kadınların merak ettiği konuların başında gelmektedir. Toplumda bilinenin aksine zıplamak ve eğilmek gibi eylemler düşüğe neden olmaz. Bunlardan ziyade genetik hastalıklar, anatomik bozukluklar veya kronik hastalıkların düşüğe yol açtığı bilinmektedir. Düşüğe neden olabilen faktörleri sıralayacak olursak;

1. İleri Yaş

35 yaşın üzerinde gebe kalındığında, embriyoda kromozomal anomaliler açısından risk artmaktadır. Bu da aslında düşük riskinin de arttığı anlamına gelir.

2. Genetik Bozukluklar

Düşüklerin en sık karşılaşılan nedeni genetik bozukluklardır. Eğer embriyo sağlıklı değilse gebelik erken haftalarda düşükle sonlanabilmektedir.

3. Anatomik Bozukluklar

Miyom, polip, rahimde perde olması, rahim içi yapışıklıklar veya rahim ağzı yetmezliği gibi anatomik problemler, embriyonun rahme tutunmasına veya rahimde gelişmesine engel olarak düşüğe neden olabilmektedir.

4. Hastalıklar

Anne adayındaki enfeksiyon, diyabet, tiroid, obezite, pıhtılaşma sorunları ve yoğun stres gibi faktörler de düşüğe yol açabilmektedir.

5. Bazı İlaçların Kullanımı

Bazı ilaçların kullanımı gebeliğe uygun olmayabilir. Bu nedenle basit bir ağrı kesici kullanımında bile gebelik takibini yapan doktora danışmak gerekir. Aksi halde düşük gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilmektedir.

6. Ağır Travma

Anne karnındaki bebekler amniyon kesesi ve rahim tarafından güçlü bir şekilde korunur. Bu nedenle günlük aktiviteler veya hafif travmalar düşüğe neden olmaz. Ancak ağır travma alınması durumunda düşük meydana gelebilir.

7. Kan Pıhtılaşması

Çeşitli kan pıhtılaşması sorunları da tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Art arda 2 – 3 kere düşük yapan kadınların pıhtılaşma sorununu olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Bu tarz hastalığa sahip olan kadınlarda düşüğü önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar veya aspirin kullanımı önerilebilir.

Düşük Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Düşük sonrası kanama ortalama 7 gün sürer. Bazı kadınlarda ise bu süreç 14 güne kadar uzayabilir. Başlangıçta normal kan renginde olan kanama gün geçtikçe kahverengi bir hâl alarak azalır. Kanamanın 2 haftadan fazla sürmesi veya ilk günkü gibi açık renkli olması durumunda mutlaka doktora başvurmak ve rahimde parça kalıp kalmadığını öğrenmek gerekir. Bununla birlikte düşük sonrası kanamanın ne kadar süreceği, gebelik haftası ve düşüğe neden olan faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca düşük sonrası kürtaj yapılması da kanama süresini etkileyen bir faktördür. Bu nedenle 1 haftayı aşan kanamalarda doktora danışmak sağlıklı olacaktır.

Düşük Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Düşükte Kanama Nasıl Olur?

Vajinal kanama düşüğün en belirgin belirtileri arasında yer alsa da gebelikte her kanamanın düşük işareti olmadığı bilinmelidir. Kadınların yaklaşık %20 – 30 kadarı gebelikte vajinal kanama ile karşılaşır. Ancak bu kadınların yalnızca %25’inde kanamanın düşük sebebiyle meydana geldiği bilinmektedir. Peki, düşükte kanama nasıl olur?

Düşük kanaması genellikle kasık ağrısıyla birlikte olur. Bazı kadınlarda önce kasık ağrısı sonra kanama görülebileceği gibi kimi kadında kanama ve kasık ağrısı aynı anda başlayabilir. Düşük kanamasının görüntüsü ve miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Açık renkli, kırmızı bir kanama olabileceği gibi kahverengiye dönük bir kanama da oluşabilir. Aynı şekilde düşükte gelen parçalar pıhtı ve kanla karışık beyaz et şeklinde olabilir. Eğer gebelik haftası çok küçükse beyaz et benzeri yapılar kanla ve pıhtıyla karışacağı için görünmeyebilir.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşüğün en belirgin belirtisi vajinal kanama ve kasık ağrısıdır. Bunlarla birlikte düşük belirtileri arasında şu semptomlar yer almaktadır;

  • Vajinadan pıhtı ve parça gelmesi,
  • Bulantı ve kusma,
  • Ateş,
  • Hafif veya şiddetli sırt ağrısı,
  • Bel ağrısı.

Düşük Sonrası İlk Adet Ne Zaman Olur?

Düşük sonrası ilk adet ortalama 1 ay sonra olur. Ancak ilk adette 1 hafta – 10 gün gibi bir gecikme olabileceği unutulmamalıdır. Eğer adet 2 haftadan fazla gecikirse mutlaka ultrason muayenesi yapılmalıdır.

Düşük Sonrası Kürtaj Hakkında Merak Edilenler

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.