Rahimde Perde Olması (Septum Uterus) Gebeliğe Engel midir?

Rahimde Perde Olması (Septum Uterus) Gebeliğe Engel midir?
23 Mart 2021

Septum uterus, kadınlarda sık görülen bir rahim anomalisidir.

Rahimde perde olması, diğer bir adıyla septum uterus, sık görülen bir rahim anomalisidir. Doğuştan olan bu anomalide, rahim yukarıdan aşağıya doğru duvar veya perde ile bölünmüş durumdadır. Dolayısıyla rahminde perde olduğunu öğrenen ve gebelik planlayan her kadın, septum uterusun gebelik üzerindeki etkilerini merak etmektedir. Rahimde perde olması, direkt infertilite (kısırlık) sebebi değildir ancak düşük ve erken doğum riskini ciddi oranda artırmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir gebelik için önce rahim içi perdenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun da tek yolu rahimde perde ameliyatı olarak da bilinen septum ameliyatıdır. Peki, septum uterus gebeliği engeller mi? Rahminde perde olup hamile kalan var mı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, rahim içi perde ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Rahimde Perde (Septum Uterus) Nedir?

Halk arasında rahimde perde, rahim içi perde veya çatal rahim olarak bilinen septum uterus, rahmin bir bağ dokusuyla yukarıdan aşağıya doğru bölünmesidir. Genellikle doğuştan olan bu anomalinin şiddeti hafif, orta veya derin olabilir. Septum uterus, kadınlara herhangi bir belirti veya rahatsızlık vermez. Hatta çoğu zaman jinekolojik muayene esnasında tesadüfen öğrenilir. Ancak bebek sahibi olmayı planlayan çiftler için rahim içi perde önemli bir konudur. Zira rahimde perde olması, direkt infertilite (kısırlık) nedeni olmasa da düşük ve erken doğum riskini oldukça yükseltmektedir. Çünkü rahmin bir bağ dokusuyla ikiye ayrılmış olması, hem bebeğin gelişeceği alanı daraltmaktadır hem de bu bölgede yeteri kadar damar olmayacağı için bebeğin beslenmesini ve tutunmasını zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla rahminde perde olup hamile kalan kadınlar olabilir ancak hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi düşük bir ihtimaldir.

Rahimde Perde Neden Olur?

Rahminde perde olduğunu öğrenen kadınların merak ettiği konulardan biri de perdenin/duvarın neden oluştuğudur. Septum uterus, yani rahim perdesi sonradan gelişen bir anomali değil, doğuştan olan bir durumdur. Rahimde perde nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin anne karnındayken vajina ve rahminin kusurlu birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bunu da Okuyun: Gebelikte Rahim Ağzı Dikişi Neden Yapılır?

Rahim Perdesi Nasıl Anlaşılır?

Rahimde perde olması herhangi bir belirtiye neden olmaz. Daha doğrusu ağrı, adet düzensizliği veya kanama gibi somut belirtileri olmadığı için birçok kadın rahminde perde olduğunu bilmeden günlük yaşamına devam etmektedir. Tek bariz belirtisi tekrarlayan düşüklerdir. Bu durumda düşüklerin nedenini anlayabilmek için ayrıntılı muayene yapılır. Rahim perdesi de genellikle bu ayrıntılı muayenelerde ortaya çıkar. Kısacası, rahim perdesi belirtileri arasında kişinin kendi kendine anlayabileceği somut bir belirti bulunmamaktadır. Çoğu zaman gebelik planlayan kadınların düşük sonucu ayrıntılı muayene olması durumunda ortaya çıkan bir anomalidir. İki boyutlu vajinal ultrason, 3 boyutlu ultrason, ilaçlı rahim filmi veya MR gibi yöntemlerle septum uterus tanısı kolayca konabilmektedir.

Rahimde Perde Olması (Septum Uterus) Gebeliğe Engel midir?

Rahimde Perde Olması Gebeliğe Engel mi?

Rahminde perde olduğunu öğrenen kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de bu durumun hamilelik üzerindeki etkisidir. Septum uterus, yani rahim içi perde tam anlamıyla bir kısırlık sebebi olarak değerlendirilmez. Ancak rahmin bir bağ dokusuyla ikiye ayrılmış olması, bebeğin içeride gelişip büyüyeceği alanı fazlasıyla daraltır. Ayrıca bu bölgede yeterince damar olmayacağı için bebeğin tutunması ve beslenmesi oldukça güçleşir. Dolayısıyla rahimde perde olmasının gebeliği zorlaştırdığı, gebelik oluşsa dahi düşükle sonuçlanmasının yüksek bir ihtimal olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra, rahminde perde olup hamile kalan kadınlar da bulunmaktadır. Bu gibi vakalar incelendiğinde, rahimdeki perdenin derinliğinin çok hafif olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle gebelik etkilenmeden sağlıklı bir doğum gerçekleşebilmektedir.

Rahim perdesinin sebep olabileceği durumlar ise şöyle sıralanabilir;

Yukarıda da değindiğimiz gibi rahimde perde olması, günlük hayatı etkileyen bir durum değildir. Adet düzensizliği, ağrı veya kanama gibi belirtilere neden olmaz. Birçok kadın da rahminde perde olduğunu bilmeden yaşamına devam etmektedir. Ancak gebelik planlandığında, rahim perdesinin sebep olabileceği bir takım olumsuzluklar meydana gelebilir. Bunlar;

1. Gebelik Oluşmaması

Rahimdeki perde derin ise bebeğin gelişip büyüyebileceği bir alan olmaması nedeniyle gebeliğin oluşması zor bir hâle gelebilir.

2. Düşük

Rahim perdelerinin en sık karşılaşılan sonucu düşük ve tekrarlayan düşüklerdir.

3. Erken Doğum

Rahimde perde olması, bebeğin biraz büyüdüğünde yerinin iyice daralmasına neden olur. Bu da artık vücut tarafından doğum vaktinin gelmesi şeklinde algılanarak doğumun erken başlamasına sebep olabilir.

4. Sezaryen Doğum

Rahim perdesi olan kadınlarda gebelik bir şekilde ilerlese de doğum şekli etkilenebilir ve zorunlu sezaryen kararı verilebilir.

5. Makat Geliş

Septum uterus, bebeğin pozisyonunu da etkilemektedir. Normal şartlarda doğum vakti yaklaştığında bebeğin olması gereken pozisyon baş aşağıdır. Ancak rahimde perde olması, bebeğin pozisyonunu ve hareketini etkileyebilmektedir.

Bunu da Okuyun: Anne Karnında Ters Duran Bebeği Döndürmek Mümkün mü?

6. Doğum Sonrası Kanama

Rahminde perde olanlar, sağlıklı bir şekilde gebeliği sürdürse dahi doğum sonrası kanama gibi komplikasyonlarla karşılaşma ihtimalleri diğer kadınlara kıyasla daha fazladır.

Bunu da Okuyun: Doğum Sonrası Aşırı Kanama Neden Olur?

Rahimde Perde Olması (Septum Uterus) Gebeliğe Engel midir?

Rahimde Perde Ameliyatı

Rahimde perde tedavisi için tek seçenek cerrahi müdahaledir. Genellikle histeroskopi yönteminin tercih edildiği ameliyatta, rahmi ikiye bölen perdemsi yapı kesilir ve bu sayede septuma bağlı gelişen düşüklerin ve erken doğum riskinin azalması amaçlanır. Kesme işlemi makas, lazer veya elektrik enerjisi ile gerçekleştirilebilir. Ameliyat oldukça kısa sürede tamamlanır, genellikle aynı gün taburcu olunur. 


Rahimde perde ameliyatı oldukça güvenli bir ameliyattır. Ancak düşük de olsa rahmin delinmesi gibi bir risk söz konusudur. Bu nedenle ameliyat, acele etmeden büyük bir titizlikle gerçekleştirilir. Ameliyatın ardından kendisini iyi hisseden ve kanaması olmayan hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Bazı hekimler de laparotomi veya rahmin alt kısmının kesilmesini gerektiren ameliyat yöntemlerini tercih ederler. Ancak bu ameliyat yöntemlerinden sonra normal doğum yapma olasılığı düşmektedir. 

Rahimde Perde Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Rahimde perde ameliyatı olanlar, yeni bir gebelik planlaması için mutlaka doktorunun önerdiği süre boyunca beklemelidir. Basit bir operasyon olsa da bir sonraki gebelik için rahmin iyileşmesini beklemek gerekir. Rahimde perde ameliyatı sonrası cinsel ilişki 1 – 2 hafta kadar yasaklanmaktadır. Yine doktorun önerdiği süre sonunda, yani enfeksiyon riski ortadan kalktığında normal cinsel yaşama dönülebilir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta çok hafif kanamalar olabilir. İşlem sonrası birkaç gün dinlenmek, gerekirse hekimin reçete edeceği ağrı kesicileri kullanmak faydalı olacaktır. Şiddetli kanamalarla karşılaşıldığında ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bunu da Okuyun: Rahim Ağzı Kanserinin 7 Önemli Belirtisi!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk