Çikolata Kisti (Endometriozis) ile Hamile Kalanlar Var mı?
Çikolata kisti ile hamile kalmak sanılanın aksine imkânsız değildir.
Çikolata kisti ile hamile kalmak, toplumda bilinenin aksine imkânsız değildir. Hatta hafif ila orta şiddetli endometriozis olgularında kadınların çoğu tedaviye ihtiyaç duymadan doğal yollarla gebe kalabilmektedir. Bu nedenle çikolata kisti ile hamile kalanlar azımsanmayacak kadar fazla denilebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; endometriozis ile hamile kalanlar var mı, çikolata kisti olup kalanlar var mı gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir?
Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, endometrium adı verilen rahim iç tabakasının vücudun diğer bölgelerinde geliştiği bir hastalıktır. En sık yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ve rahmin dış yüzeyinde gelişse de bazen rektum, mesane, bağırsak, vulva ve vajinada da görülebilir. 15 ila 44 yaş arası kadınların yaklaşık %11’ini etkilediği düşünülen endometriozis, çok nadiren akciğer, deri veya beyin gibi organlarda da tutulum yapabilir.
Endometriozis Neden Olur?
Endometriozisin kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak şüphelenilen faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Retrograd Menstrüasyon: Endometrial dokunun adet şeklinde vajinadan dışarı atılması yerine pelvisteki organlara gömülmesi ile karakterize bir durumdur.
Hormonlar: Bazı araştırmalar, yüksek östrojen hormonu seviyesi ile endometriozis arasında bir paralellik olabileceğini düşündürmektedir.
Cerrahi: Abdominal ameliyatlar sırasında endometriumun yanlışlıkla başka bölgelere taşınmasıyla da endometriozis gelişme riski bulunmaktadır.
Çikolata Kisti İçin Risk Faktörleri
Çikolata kisti için şüphelenilen risk faktörleri şu şekildedir:
- Ailedeki endometriozis geçmişi,
- Kısa adet döngüsü
- Uzun adet dönemi (1 haftadan fazla)
- Adetin ağır ve ağrılı geçmesi
- Gıda alerjisi, alerjik rinit ve egzama gibi alerjik hastalıklar
- Obezite
- Toksin maddelere maruz kalma
- Adetin çok erken yaşta başlaması
Endometriozis (Çikolata Kisti) Belirtileri Nelerdir?
Endometriozis belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazıları neredeyse hiçbir semptom yaşamazken kimileri okula veya işe gidemeyecek kadar şiddetli ağrılar yaşayabilir. En sık karşılaşılan çikolata kisti belirtileri ise şunlardır:
- Ağrılı adet dönemleri
- Regl döneminde kötüleşen pelvik ağrı
- Seks sırasında veya sonrasında ağrı
- Alt sırt veya uylukta ağrı
- Büyük veya küçük tuvalet yaparken ağrı
- Kanlı idrar veya dışkı
- Mide bulantısı
- Ağır adet kanaması
- Adet sırasında hasta gibi hissetmek
Çikolata Kisti ile Hamile Kalanlar Var mı?
Çikolata kisti, bir kadının hamile kalma şansını etkilese de hafif endometriozise sahip olan kadınların çoğunda üremeyle ilgili bir problem görülmez. Hafif ila orta dereceli çikolata kisti olan kadınların yaklaşık %70’i herhangi bir tıbbi müdahale olmaksızın gebe kalabilmektedir. Çikolata kisti ile infertilite arasındaki bağlantı kesin olarak bilinmemekle birlikte, durumun ciddiyeti ve endometriyal dokunun yeri de hamilelik üzerinde rol oynar. Buna rağmen, şiddetli endometriozis olgularında bile doğal yollarla gebe kalmanın mümkün olduğunu bilmek önemlidir. Diğer bir deyişle, çikolata kisti ile hamile kalanlar azımsanmayacak kadar fazladır.
Çikolata Kistinin Gebelik ve Bebek Üzerine Etkisi
Endometriozisi olan çoğu kadın normal bir gebelik yaşar ve bu kişilere ekstra bir izlem veya özel bakım gerekmez. Yalnızca doktor kan basıncını düzenli olarak izlemek isteyebilir. Bununla birlikte, çikolata kisti olan kadınların aşağıdakileri geliştirme riski daha fazla olabilir:
- Plasenta previa
- Dış gebelik
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Gebeliğin sonuna doğru kanama
Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?
Çikolata kisti teşhisi için hekim, semptomların diğer olası nedenlerini dışlamak için ayrıntılı bir tıbbi öykü alacaktır. Kullanılan ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrılar endometriozis varlığının güçlü bir işaretidir. Bununla birlikte aşağıdaki testler, tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir:
- Laparoskopi
- Kolonoskopi
- Kan testleri
- CT taraması
- MRI taraması
- Ultrason
Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Çikolata kisti tedavisi hastalığın boyutuna, semptomların şiddetine, genel sağlık durumuna, ilaçlara veya prosedürlere karşı olan toleransa, çocuk istemine ve kişinin tıbbi geçmişine göre planlanır. Tedavide ilaçlar, cerrahi veya her ikisi birlikte tercih edilebilir.
Ağrı kesiciler: Şiddetli ağrısı olan çikolata kisti hastaları için uygun ağrı kesiciler reçete edilebilir.
Hormonal ilaçlar: Hamilelik planı olmayan kadınlar için hormon tedavisi başlanabilir. Ancak bu tedavi genellikle kalıcı değildir ve takviyeler bırakıldığında semptomlar yeniden başlar.
Laparoskopi: Açılan minik kesilerden karın boşluğuna lens ve ışık içeren ince bir tüp sokulur. İlk olarak endometriyal büyümelerin yeri tespit edilir, daha sonra cerrahi olarak ortadan kaldırılır.
Laparatomi: Sağlıklı dokuya minimum hasar vererek, mümkün olan maksimum endometrium tabakasının kapsamlı bir ameliyatla dışarı çıkartılmasıdır.
Histerektomi: Rahmin ve muhtemelen yumurtalıklar ile fallop tüplerinin çıkarılması işlemidir. Diğer tedavilerin hiçbirinin işe yaramadığı durumlarda son çare olarak başvurulabilir. Çok ağır adet kanaması ve ağrısı, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, rahim kanseri veya rahim sarkması gibi durumlar histerektomi ihtiyacını gösterebilecek bazı nedenlerdir.
Bağırsak ameliyatı: Endometrial büyüme bağırsaklara yayılmışsa bağırsak ameliyatı önerilebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Endometriozis Hakkında Tüm Merak Edilenler!
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var