Bilişsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar ve Aktiviteler

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar ve Aktiviteler
16 Şubat 2024

Bebeğinizin bilişsel gelişimini destekleyecek aktivite ve oyun önerilerini bu yazımızda listeledik.

Bebeklerin bilişsel gelişimi, en iyi çevreleriyle etkileşime girdiklerinde gerçekleşir. Zira bebeklerin her bir etkileşimi beyinlerinde yeni sinir bağlantılarının oluşmasını sağlar. Dolayısıyla bebeklerde bilişsel gelişimi desteklemek için ebeveynlerin çocuklarıyla oynaması, konuşması, kucaklaşması veya herhangi bir şekilde etkileşimde bulunması çok önemlidir. Bu sayede bebeklerin düşünme, iletişim kurma ve analiz etme yetenekleri büyük ölçüde gelişecektir. Peki, bebeklerde bilişsel gelişimi destekleyen oyunlar ve etkinlikler neler? Bu yazımızda, bebeğinizin bilişsel gelişimini destekleyecek bazı aktivitelere yer verdik. Yaşa göre size en uygun aktiviteyi seçip oynamaya başlayabilirsiniz!

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar ve Etkinlikler

Yaşa göre bilişsel gelişimi destekleyen aktiviteler ve oyunlar aşağıdaki listede yer alıyor. Bebeğinizin yaşına uygun olanları seçip günlük rutininize dahil edebilirsiniz.

0 – 3 Aylık Bebekler İçin Bilişsel Oyunlar

Yenidoğan bebekler yakınlarındaki nesneleri görebilir, sesleri duyabilir ve yüksek bir ses duyduğunda irkilerek tepki verebilir. Bu gelişim aşamasına uygun olan bilişsel etkinlikler şu şekildedir:

1. Kitap Okuyun

Kitap okumaya başlamak için hiçbir zaman geç veya erken değildir. Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın faydalarından yararlanmaya başlayabilir. Yenidoğan bebeğinize kitap okumanız onun sesleri tanımasını sağlarken, kitaptaki büyük, parlak ve renkli resimleri göstermeniz bilişsel gelişimine yardımcı olur.

2. Bebeğinizle Konuşun

0 – 3 aylık bebeğiniz sizinle konuşamayacak veya sohbet edemeyecek kadar küçük olsa da onunla düzenli olarak konuşmaya ve göz teması kurmaya dikkat edin. Bu durum bebeğinizin dil ve iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken, farklı sesler çıkararak sizinle iletişime geçmesini teşvik edebilir.

3. Beşiğine Hareketli Çıngırak Asın

Bebeğinizin beşiğinin üzerine veya karın üstü aktiviteyaparken erişebileceği bir yere dikkat çekici çıngıraklar asarak onu uzanmaya teşvik edebilirsiniz. Bu, uzanmalarının yanı sıra başlarını dik tutmalarına, ellerini ve kollarını hareket ettirmelerine yardımcı olur.

4. Şarkı Söyleyin

Şarkı söylemenizin bebeğiniz için birçok faydası bulunuyor. En başta bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olurken, onun yeni ritimler öğrenmesine ve dinleme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilir.

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar ve Aktiviteler

3 – 6 Aylık Bebekler İçin Bilişsel Etkinlikler

Bebekler 4 – 5 aylık olduklarında kendilerini ve çevrelerini keşfetme dürtüleri oldukça yükselir. Bu yaş grubuna yönelik bilişsel aktivite önerileri ise şu şekildedir:

1. Nesne Oyununu Teşvik Edin

Bebeğiniz 4 – 5 aylık olduğunda nesne oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyun esnasında kutular, farklı boylardaki toplar, plastik bardaklar veya pelüş oyuncaklardan faydalanabilirsiniz. Oyun sırasında bebeğiniz nesneleri tanıyacağı gibi neden – sonuç ilişkisi kurmayı da öğrenecektir.

2. Yaşına Uygun İnteraktif Oyuncaklarla Oynamasını Sağlayın

Çocuğunuzun neden – sonuç ilişkisi kurmaya başladığını anladıktan sonra interaktif oyuncaklara geçmenizin vakti gelmiş demektir. Örneğin basınca müzik çalan etkileşimli oyuncaklar satın alabilirsiniz. Burada bir düğmeye bastığında yaptığı eyleminin sonucu görmek bebeğinizin özgüveninin de gelişmesine katkı sağlayacaktır.

3. Farklı Dokularla Tanıştırın

Bebeğiniz ellerini nesneleri kavramak veya onlara uzanmak için kullanmaya başladıysa, onu yün veya kadife gibi farklı dokulara sahip oyuncaklarla tanıştırabilirsiniz. Bu, onun farklı dokulardaki nesneleri anlamlandırmasına yardımcı olurken aynı zamanda ilgi çekici ve keyifli bir aktivite olacaktır.

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar ve Aktiviteler

6 – 12 Aylık Bebekler İçin Bilişsel Aktiviteler

6 – 12 aylık bebekler ellerini daha fazla kullanabilir, kitap sayfalarını çevirebilir, sakladığınız nesneleri arayabilir veya kaplardan bir şeyleri çıkarabilirler. 6 – 12 aylık bebeklerin bilişsel gelişimini ve motor becerilerini destekleyecek bazı aktiviteler ise şu şekildedir:

1. Sepet Oyunu

Bebeğinizin motor becerileri ve kavrama yeteneği gelişmeye başladığında ona oyuncaklarla dolu bir sepet verin. Bu esnada bebeğiniz birkaç oyuncağı seçebilir, sepeti devirebilir veya oyuncakların çıkardığı sesleri dinleyip gözlem yapabilir. Bunu günlük rutin haline getirin ve bebeğinize oynamak istediği oyuncağı seçme özgürlüğü tanıyın. Bu oyun yaptığı seçimin etkilerini öğrenmesine, el – kol koordinasyonun gelişmesine ve motor becerilerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

2. Sıralama, Üst Üste Dizme

Blokları veya plastik bardakları üst üste dizme oyunu bebeklerin oldukça keyif aldığı bir aktivitedir. Keyifli zaman geçirmenin yanı sıra bebeğin konsantrasyonunu, koordinasyonunu ve karar verme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerin El Becerilerini Geliştirebilecek Etkinlikler

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk