Bebekler İçin Egzersiz Vakti: Tummy Time Nedir?

Bebekler İçin Egzersiz Vakti: Tummy Time Nedir?
24 Ekim 2021

Tummy time ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda!

Karın üstü hareketler yani tummy time bebekler için ilk egzersizdir. Gün içinde uyanık kaldığı sürelerde karın üzerinde durarak eğlenceli aktiviteler yapan bebeklerin görsel, duyusal ve motor becerileri gelişir. Tummy Time, bebekliğin ilk 12 ayı boyunca yapılabilir. Eğlenceli saatlerin planlamasına gün içinde kısa sürelerle başlanır. Zamanla uzayan seanslar gün boyu farklı saatlerde tekrar edilebilir. Bebeklerin de en az biz yetişkinler kadar hareketli bir yaşama ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır!

Tummy Time'ın (Karın Zamanı Aktivitelerinin) Önemi Nedir?

Karın zamanı aktiviteleri bebeklerin boyun, sırt ve omuz kaslarının güçlenmesine katkı sağlar. Pozisyonel olarak ortaya çıkan “yassı kafa sendromu” veya “boyun eğikliği” riski tummy time egzersizleriyle giderilebilir.

Bebeklerde görsel gelişim: Görsel gelişimin temel taşı el göz koordinasyonudur. Ellerine bakarak aslında neler yapabileceğini keşfeden bebekler yeni şeyler denemekten çekinmez.

Bebeklerde duyusal gelişim: Kol, el ve hatta yanaklarında farklı dokuları hisseden bebekler yeni şeyleri tanımaya başlar. Hareket ettikçe kendini ve bedenini daha yakından tanıyan bebekler, dengede kalmayı öğrenir.

Bebeklerde motor becerilerinin gelişimi: Motor gelişimi tummy time eşliğinde önce sırt, boyun ve karında başlar. Yuvarlanma, emekleme ve oturma için ilk adımlar bu aşamada atılır.

Her Tummy Time Yeni Bir Farkındalık Yaratır!

Her fırsatta uykuya dalan bebekler, fiziksel sağlıkları için yeterli derecede hareket etmelidir. Kas gelişimi ve hareketlerle rahatlama sağlayan tummy time nedir? “Tummy time” kısaca “karın üstü aktivite zamanı” olarak tanımlanabilir. Bu aşamada bebekler uygun bir zeminde karın üstü bırakılır. Sürünerek hareket etmeye çalışan bebekler kaslarını çalıştırmış olur. Karnının üstünde yeterli zamanı geçiren bebekler destekli veya desteksiz oturmayı, emeklemeyi, yürümeyi ve tutunarak ayağa kalkmayı daha hızlı bir şekilde öğrenir. İlgi çekici oyuncaklarla zenginleştirilen aktivite zamanı el-göz koordinasyonunun gelişimine pozitif katkı sunar.

Tummy Time Faydalı mı?

Her faaliyet bebeklerin gelişimi için faydalıdır. Gövde stabilitesi sağlamakla kalmayan karın üstü hareketler, başın kontrolünü de destekler. En önemli tummy time faydaları arasında;

  • Sürünme, dönme ve tutunma gibi motor becerilerinin gelişimi
  • Emekleme sürecinin hızlanması
  • Baş arkasının yassı şekil alma riskinin düşmesi
  • Omuz, sırt, bacak, karın ve boyun kaslarının çalışması sayılabilir.

Fiziksel sağlığın gelişimini destekleyen karın üstü aktivite zamanının doğru ayarlanması beklenen gelişimin en üst seviyede olmasını kolaylaştırır.

Bebekler İçin Egzersiz Vakti: Tummy Time Nedir?

Karın Üstü Aktiviteler İçin Önerilen Pozisyonlar

1. Karın karına pozisyonu

Anne karnına yatırılan bebek yanlardan desteklenir. Anne kokusu, şefkati ve sıcaklığını birebir hisseden bebekte güven duygusu gelişir. Bebeğiyle iletişim kuran anne ilk cevaplarını bu egzersiz yardımıyla alacaktır.

2. Destekli yöntem

Karın üstü yatırılan bebeğin kollarının altına rulo yapılmış havlu veya battaniye yerleştirilir. Yüz yüze iletişimin ilk adımları bu sayede atılır.

3. Göz hizası

Bebek yerde karın üstü yatarken tam karşısına geçen anne de aynı pozisyonu alır. Bu egzersiz bebeğin kafasını yukarıda tutmasını sağlar.

4. Karın üstü taşıma

Anne bir kolunu bebeğin bacak arasından geçirir. Annenin diğer kolu bebeğin omuz ve başını destekler. Bu yöntem uykuya dalma aşamasında da tercih edilebilir.

5. Kucakta 

Bebek oturan annenin dizlerine gaz çıkarma pozisyonu gibi yatırılır. Doğru pozisyona yerleştirilen bebek egzersiz esnasında kendini geliştirme fırsatını yakalar.

6. Ayakta

Bebeği gezdirirken uygulanabilecek yöntemdir. Anneler kısa süre içinde bebek tercihlerini dikkate alarak yeni pozisyonlar geliştirebilirler.

1 Yaşındaki Bebekler İçin Eğitici ve Eğlenceli 7 Oyun!

Tummy Time’a Başlamak İçin İdeal Zaman Hangisidir?

Hastaneden çıkan yenidoğan önce evine, odasına, yatağına ve ailesine alışır. İkinci haftaya girildiğinde yavaş yavaş tummy time aktivitelerine başlanabilir. İlk seanslar 30 saniye gibi kısa bir süreliğine başlatılmalıdır. Yumuşak bir zeminde büyük bir titizlikle alınacak pozisyon kısa aralıklarla tekrarlanabilir.

2 aylık dönemde: Seans sayısı 3’e çıkarılabilir. 5 dakikalık uygulamalar 4.ay sonunda 15 dakikaya kadar uzatılabilir.

6 aylık dönemde: Karnını kullanarak rahatça dönen bebeğiniz, kollarını kullanarak kendini yükseltebilir. Annesinden teşvik dolu sözler duyan bebekler artık istediği kadar karnı üzerinde durabilir.

Tummy time egzersizlerine doğumdan hemen sonra başlanabilir. Bu aşamada en önemli nokta; bebeğin gelişimine uygun egzersizlerin seçilmesi ve doğru süreler içinde uygulanmasıdır. 

Daha Güçlü Bebekler İçin Tummy Time!

Daha güçlü bebekler için uzmanlar tarafından önerilen tummy time aktiviteleri, uykuda geçen uzun zamanın çeşitli hareketlerle desteklenmesini sağlar. Yenidoğan evine alıştıktan sonra hemen başlanabilen egzersizler, birkaç küçük numarayla eğlenceli hale getirilebilir. Annelerin işlerini kolaylaştıracak tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir.

  • Karın üstü hareketler için bebeği bir halı ya da oyun minderi üzerine yerleştirin.
  • Bebeğin kafasını ve yüzünü korumaya almak için yakınlarına bir minder ya da havlu rulosu koyun.
  • Bebeğe güvenli bir ortam yaratabilmek için etraftaki objeleri kaldırın.
  • Bebeği bir an bile tek başına bırakmayın.
  • En sevdiği oyuncakları aktivite alanına yerleştirin.
  • Bebeği harekete teşvik etmek için karşısına ayna yerleştirin.

Karın üstü hareketler ilk başlarda 2-3 dakikadan uzun tutulmamalıdır. Tek kolunu kaldırarak bir diğer yana devrilen bebekler kısa zaman içinde istedikleri pozisyona gelmeyi başaracaktır. Büyüdükçe yeni şeyler denemekten korkmayan bebekler koordinasyon yetenekleri geliştikçe kendilerine daha fazla güven duyarlar. Ancak bebeğin günlük ihtiyaçları giderilmeden başlayan Tummy time etkinliklerinin huzursuzluk yaratabileceği unutulmamalıdır.

Karın Üstü Aktivite Zamanının Kazanımları Nelerdir?

Güvenlik ve konfor açısından uyku saatlerinde sırt üstü yatan bebekler, karın üstü aktivite zamanında farklı pozisyonda zaman geçirir. Oturmayı, dönüp yuvarlanmayı ve emeklemeyi öğrenme sürecinde çeşitli kazanımlar elde etmeyi sağlayan Tummy time etkinlikleri, en önce vücut dengesinin nasıl korunacağını öğretir.

Bebekler etraflarıyla daha fazla etkileşime girdikçe, zihinsel gelişimleri desteklenir. Uzun uyku saatlerinden sırt üstü yatmadan kaynaklanan; omurilik yapısında bozulma, yassı kafalılık gibi fiziksel sorunların önüne geçilir.

Bebeklere Karın Üstü Aktiviteleri Sevdirecek İpuçları!

Karın üstü aktiviteler; bebeğin uyanık olduğu zamanlarda ve mutlaka ebeveyn kontrolünde gerçekleştirilmelidir.  Uyku dışında kalan zamanlarını farklı bir pozisyonda geçiren bebeklerde öncelikli olarak kas gelişimi sağlanır. Ancak tummy time etkinliklerinin faydaları bununla sınırlı değildir.

  • Mekânsal algı gelişimi
  • Perspektif
  • Denge, iç kulak
  • Yerçekimi ve vücut ilişkisi algısı için de önemli olan süre, bebeğin ayağa kalkmasına da yardımcıdır.

Sırtüstü yatan bir bebek sadece odasının tavanını ve yatak içinde kafasını döndürebildiği alandaki nesnelerle ilişki kurabilir. Oysa tummy time etkinlikleri bebeğin istediği kadar uyaran, obje ve olayla karşılaşmasını hızlandırır.

Bebekler İçin Egzersiz Vakti: Tummy Time Nedir?

Huzursuz Bebekler Karın Üstü Aktivitelerle Nasıl Barıştırılır?

Bebeklerin bulunduğu pozisyonda mutlu olması çok önemlidir. Bu nedenle annelerin tummy time ne zaman başlanır sorusu son derece haklı bir endişedir. Uykudan yeni uyanan belki de aç bir bebeğe karın üstü aktivite yaptırmak huysuzlaşmasına neden olabilir.

  • Eğlenceli objeler
  • Güven veren ses tonu,
  • Aktivite alanının konforu ve
  • Bebeği bir sonraki adım hakkında bilgilendirme huzursuz bebekleri karın üstü aktivitelerle barıştıracaktır.

Bebek aktivitelere alıştıkça süreyi uzatmak en doğru yöntemdir. Ebeveynlerin her biri ayrı ayrı günlük rutinlerin bir parçası olmalıdır.

Beslenme saatlerinin hemen sonrası karın üstü aktiviteler için doğru zaman değildir. Tummy time etkinliklerinde gözetmen ebeveyn olsa da süreci yönetecek kişi kesinlikle bebektir. Bebeğin egzersiz esnasında uyuya kalması halinde sırtüstü pozisyona çevrilerek güvenli ve rahat bir yere taşınması gerekir. İyi eğlenceler.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).