Bebekler Kaçıncı Ayda Yoğurt Yemeye Başlayabilir?

Bebekler Kaçıncı Ayda Yoğurt Yemeye Başlayabilir?
18 Mayıs 2021

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeğine yoğurdu ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Peki, bebekler kaçıncı ayda yoğurt yemeye başlayabilir?

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeğine yoğurdu ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Çünkü yoğurt, besin değeri yüksek olmakla birlikte bebeklerin tüketmesi oldukça basit olan bir yiyecektir. Peki, bebeklere yoğurt ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Bu nedenle alerjik tepkileri gözlemleyebilmek için başlangıçta bir çay kaşığı kadar yedirilmesi öneriliyor.

Peki, bebeklere yoğurt ne kadar verilmeli? Bebeklere yoğurt hangi saatte verilmeli? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde yoğurt tüketimi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Bebeklere Yoğurt Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, bu dönemde tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını anne sütünden alırlar. 6. aydan sonra ise anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalır. Bu sebeple anne sütüne ek olarak ek gıdaya başlanılması gerekir. Ek gıda dönemi, birçok anne için heyecanlı ama bir o kadar da endişeli bir süreçtir. Çünkü bu dönemde bebeğin neler yiyebileceği, besinlerin nasıl hazırlanması gerektiği gibi cevaplanması gereken birçok soru olur.

Yoğurt, vitamin ve mineral açısından besin değeri yüksek olduğundan, bebeği ek gıdaya başlayan birçok anne, bebeklere yoğurdun ne zaman yedirilebileceğini merak ediyor. Uzmanlar, 6. ayda bebeklerin yoğurt yemeye başlayabileceğini belirtiyor. Çünkü yoğurt besin değeri yüksek olmakla birlikte, henüz çiğneme refleksi gelişmemiş olan bebekler için yemesi oldukça kolay bir besindir. Bu sayede anne sütünden katı gıdaya geçiş, yoğurt ile daha yumuşak bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bebekler yoğurt ile tanıştırıldığında, alerjik reaksiyonlar açısından dikkatlice gözlemlenmelidir. Çünkü bebeklerde en sık görülen alerjilerden biri de süt alerjisidir. Direkt inek sütüne alerji gösterme ihtimalleri daha fazla olsa da ayran ve yoğurt gibi süt ürünleri de bebeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu sebeple 3 gün bekleme kuralı mutlaka uygulanmalı ve bebekte alerji gelişip gelişmediği dikkatlice gözlemlenmelidir.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklere Yoğurt Ne Kadar Verilmeli?

Bebeklere yoğurdun ne zaman verileceği kadar ne kadar yedirileceği de önemli bir konudur. Peki, bebeklere yoğurt ne kadar verilmeli? Ek gıdaya yeni başlayan bebeklere, ne yedirilirse yedirilsin ölçü başlangıçta 1 çay kaşığı olmalıdır. Bunun sebebi, hem bebeğin alerjik reaksiyonlarını gözlemlemek hem de mide kapasitesini zorlamamaktır. Ayrıca bu dönemde anne sütünün halâ öncelikli besin olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.

Bunu da Okuyun: Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilebilir?

Bebekler Kaçıncı Ayda Yoğurt Yemeye Başlayabilir?

Bebelere Meyveli Yoğurt Verilebilir mi?

Bebeklerin meyveli yoğurt yiyip yiyemeyeceği de anneler tarafından merak edilen bir başka konudur. Hazır meyveli yoğurtlar, şeker ve raf ömrünü uzatan katkı maddeleri içerdiğinden, bebekler için hazır meyveli yoğurtların tüketimi uygun değildir. Ancak alerji riski düşük olan taze meyveleri evde püre haline getirip bebeğinizin yoğurduna ekleyerek yoğurdu daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Bebekler İçin Yoğurdun Faydaları

Bebekler için yoğurdun birçok faydası bulunuyor. Özellikle ev yapımı organik yoğurt, probiyotik etkisinin yanında kemiklerin güçlenmesi için gerekli olan kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Bebekler için yoğurdun diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan yoğurt, bebeklerin kemik ve diş gelişimini destekler.
  • Probiyotik içeriği sayesinde mide ve bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • İçerdiği fosfor, potasyum, çinko, kalsiyum, iyot, A, B, D ve E vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Magnezyum ve potasyum içeriği, bebeğin kas gelişimi ve sinir iletimi için de oldukça önemlidir.

Bebekler İçin Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

Aşağıdaki yoğurt tarifi 1 yaş üzeri bebekler için uygundur.

Malzemeler

  • 1 litre süt. (Pastörize, günlük veya organik süt kullanılabilir.)
  • 2 kaşık yoğurt mayası.

Ev Yapımı Organik Yoğurt Tarifi

Sütü derin bir tencereye boşaltın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Bu esnada yoğurt mayasını bir kaseye alın. Tam soğumayan sütten birkaç kaşık (yaklaşık 45 derece) mayaya ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımı süt tenceresine ekleyin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin üstünü havluyla kapatın ve oda sıcaklığında 6 – 7 saat bekletin. Bekleme süresi bittiğinde bu kez buzdolabına alın ve 1 gece daha bekletin. Yoğurdunuz hazır, afiyet olsun!

Not: Yukarıdaki tarifte inek sütü bulunduğu için 1 yaş üzeri bebekler için uygundur. Daha küçük bebeklere anne sütü veya devam sütleri ile de yoğurt mayalayabilirsiniz. Ancak anne sütü ile yapılan yoğurtlarda kıvamın tutması biraz daha zordur.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.